Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Кунчев: Проблемът с доставките ще се реши, когато има ваксини на повече фирми

Той посочи, че ако ситуацията стане нетърпима, ще се прибегне до ново затягане на мерките

Снимка: БГНЕС

„Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, но темпът на нарастване е нисък и това ни дава възможност да сме по-демократични в отпускане на мерките. Доказва се, че при спазване на правилата, работата на хотелите и заведенията в тях не създава допълнителен риск. Колегите от тази индустрия вложиха доста средства и сили, за да направят средата безопасна. Но ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане“. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Този ръст на заболеваемостта не се дължи толкова на по-меките или по-твърдите мерки, на тяхното спазване или неспазване, колкото на наличието на новия вариант на вируса, подчерта той. 

Имали сме разминавания с властта по отношение на това кога какви мерки да се вземат. Имало е случаи, когато ние сме считали, че мерките са прекалено ограничаващи, и обратно. Натискът върху нас е много голям и каквото и решение да вземем, реакцията винаги е отрицателна. Посещението на ресторант за вечеря не крие рискове. Не съм убеден обаче, че ще бъдат спазени мерките, проблемът идва след 22.30 часа, с музиката, с падането на някои задръжки. Не мястото е определящо, а начинът ни на поведение“. 

В предаването „Неделя 150“ доц. Кунчев допълни, че проблемът не е в зелените коридори за ваксинация, а в забавените доставки

„И от трите типа ваксини сме взели почти по еднакво количество - по около 3-4 млн. дози. Спряхме се на „АстраЗенека“, защото имаше данни, че първа ще получи разрешение, това не се случи. Освен това тази ваксина се съхранява много по-лесно. Когато вземахме решенията, не знаехме цените на ваксините, водехме се от качеството и от това колко лесно се работи с тях“. 

Главният здравен инспектор подчерта, че системата е в състояние да имунизира между 500 000 и 1 млн. души месечно, „което е супер темп, само материалът трябва да го има“. 

„Проблемът с доставките ще се реши, когато има повече ваксини. Когато има конкуренция, фирмите ще се борят къде да стъпят в страните, а не страните да се борят за ваксина“. 

Интервюто с доц. д-р Ангел Кунчев можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април - Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки, световната синдикална общност..

публикувано на 26.04.24 в 21:44
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха окончателно оторизирани от Конгреса и след като Пентагонът отпусна оръжие от наличния си арсенал за 1..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15