Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция разреши ваксината на "АстраЗенека" за пациенти над 65 години

| обновено на 02.03.21 в 18:45
Снимка: БТА

Франция отмени препоръката си да не се имунизират възрастни хора с ваксината на "АстраЗенека". А с надеждата да опровергае скептиците, украинският президент се имунизира, въпреки че преболедува Covid-19.

Ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca) вече се препоръчва и на хората над 65 години, както и за тези с придружаващи заболявания, съобщи френският министър на здравеопазването Оливие Веран.

"Здравното министерство реши, че от днес всички ваксини, налични във Франция, на "АстраЗенека", "Пфайзер" и "Модерна", имат "впечатляваща" ефикасност и предпазват хората от тежки форми на Covid-19. Затова и разпоредих всички хора над 50 години, с придружаващи заболявания като диабет и високо кръвно, да се ваксинират с "АстраЗенека", посочи Веран.

При одобрението на препарата на "АстраЗенека" от Европейската агенция по лекарствата нямаше достатъчно данни за действието му при хора над 65 години и затова френските власти, и още някои европейски страни, решиха да не ги имунизират с него.

Сърбия пък дари пет хиляди дози от ваксината на "АстраЗенека" на съседна Босна, като пратката беше предадена лично от сръбския президент Александър Вучич.

Това са първите ваксини, които Босна получава, въпреки че е заявила 1.2 милиона по механизма за подпомагане Ковакс (COVAX).

В Украйна, която също преди дни получи първите си ваксини, 47% от населението е скептично и не желае да се имунизира. С надеждата да покаже на украинците, че ваксината е безопасна и ефикасна, президентът Володомир Зеленски се ваксинира, въпреки че преболедува инфекцията. 

"Хората като мен и здравния министър, който се ваксинира вчера, трябва да сме пример за другите. Не можем да експериментираме с народа. Смятам, че ваксината е с високо качество и една от най-добрите в света", посочи Зеленски.

В Унгария са установени пет случая на южноафриканския вариант на коронавируса и страната трябва да се подготви за рязко увеличение на случаите, заяви главният здравен инспектор.

Съединените щати също са заплашени от четвърта вълна на епидемията, заради разпространението на силно заразните варианти, предупреди директорът на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проучване доказа ползите от първа доза ваксина на Pfizer или AstraZeneca

Френският орган по здравеопазване (HAS) обяви във вторник , че е променил препоръката си за коронавирусната ваксина на "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Оксфордския университет, и вече ще бъде позволено нейното използване при лица над 65-годишна..

публикувано на 02.03.21 в 15:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ситуацията с взривените складове за фойерверки в Елин Пелин все още не е напълно овладяна

Ситуацията с взривените складове за фойерверки все още не е напълно овладяна. Основната версия, по която работи полицията, е човешка небрежност. Това стана ясно от изявление на главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев в следобедните часове...

публикувано на 26.07.24 в 18:08

С решението на КС се връща положението отпреди конституционните промени в съдебната система

Конституционният съд (КС) отмени съдебната реформа, въведена с Шестата поправка на Основния закон, но запази новия модел на служебното правителство. Оцеля механизмът за разследване на главния прокурор и неговите заместници.  В съдебната..

публикувано на 26.07.24 в 17:48
Камала Харис и Барак Обама

Барак и Мишел Обама подкрепиха кандидатурата на Камала Харис за президент на САЩ

Бившият президент на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел подкрепиха кандидатурата на Камала Харис за държавен глава в почти едноминутно видео, което заснема личен телефонен разговор между двойката и настоящия вицепрезидент.  "Обадихме се,..

публикувано на 26.07.24 в 17:21

Тошко Йорданов: Вместо да е независим и отдалечен от всички, КС е политически овладян

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира, че вместо да е независим и отдалечен от всички, Конституционният съд е политически овладян: "Сглобката си овладяха Конституционния съд, половината от сглобката..

публикувано на 26.07.24 в 17:11

ЕС преведе на Украйна първите 1,5 млрд. евро от неочакваните печалби от блокираните руски активи

ЕС преведе в помощ на Украйна първите 1,5 милиарда евро от неочакваните печалби от блокираните руски активи, съобщи Европейската комисия. Приходите, генерирани от операторите в ЕС и съхранявани в централните депозитари на ценни книжа, са..

публикувано на 26.07.24 в 17:07

КС отхвърли жалбата на Иван Гешев срещу механизма за разследване на главния прокурор

Веднага след решението, с което отмени почти всички промени в главата "Съдебна власт" в Шестата поправка на Основния закон, Конституционният съд се произнесе и по жалба, внесена от бившия главен прокурор Иван Гешев срещу въведения през май 2023..

публикувано на 26.07.24 в 16:51

Преподаватели по конституционно право не са изненадани. Очаквали решението на КС

Конституционният съд взе правилното решение и отмени една значителна част от направените промени. Справиха се по един много сложен въпрос, дори объркан в юриспруденцията на Конституционния съд.   Те възстановяват предишното положение,..

публикувано на 26.07.24 в 16:39