Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо три четвърти от шотландците смятат, че ще са по-добре извън Обединеното кралство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо трима на всеки четирима шотландци смятат, че ще бъдат по-добре извън Обединеното кралство, показва ново проучване на общественото мнение. Това се случва въпреки проблемите напоследък на първия министър на Шотландия Никола Стърджън, която смята да поиска нов референдум за независимост по-късно през годината.

 71% от анкетираните са заявили, че Шотландия ще бъде по-добре, ако не е част от Обединеното кралство, а 53 на сто са подкрепили получаването на независимост. Проучването е направено между 18 и 22 февруари от "Savanta ComRes". 

През ноември обаче в подобно проучване е отчетен по-висок брой от 58% в подкрепа на независимостта. Covid-19, Брекзит и политическото ръководство са ключа в определянето на нагласите по въпроса, посочват авторите на анкетата. 

Първият министър и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън бе въвлечена през последните седмици в тежък спор с нейния предшественик Алекс Салмънд, след като бе установено, че разследването на правителството по делото срещу Салмънд за сексуално посегателство не е било законно. Появиха се дори искания за оставка на Стърджън. 

Проучването  показва още, че в Уелс около 39 процента от населението е за независимост, което е най-високият процент, отчитан досега. 43% от населениeто на Северна Ирландия иска обединение с Република Ирландия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест в София срещу предложението Сарафов да бъде избран за главен прокурор

Инициатива "Правосъдие за всеки" организира протест срещу предложението Борислав Сарафов да бъде избран за главен прокурор под надслов "#КОЙ ПРЕГРУПИРА ГЛАВНИТЕ ПРОКУРОРИ". Протестът е от 18 ч. между Министерския съвет, Народното събрание и Президентството. "Длъжни сме да спрем заедно порочната процедура за избора на нов Главен прокурор и нов..

публикувано на 15.10.24 в 07:31

Радев отличава дейци на военната ни авиация с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев ще отличи с Почетния знак на президента дейци на военната ни авиация. Церемонията е в навечерието на празника на авиацията и Българските  военновъздушните сили - 16 октомври. Ген. Михо Михов ще бъде отличен за приноса му към развитието на ВВС и укрепването на отбранителните способности на България, както и по случай..

публикувано на 15.10.24 в 07:28

Оповестяват резултатите от разследването на авиокатарстрофата до Граф Игнатиево в средата на септември

Отбранителното министерство ще представи резултатите от разследването на авиокатарстрофата до Граф Игнатиево в средата на септември. Двама пилоти загинаха, след като тренировъчен самолет Л-39 се разби преди планирано авиошоу.  Представят резултатите от разследването на авиокатастрофата до Граф Игнатиево Близо месец трябваше на..

публикувано на 15.10.24 в 07:27

Над 30 000 деветокласници се явяват на теста по природни науки

Очаква се над 30 000 деветокласници да се явят на тест по природни науки. Министерството на образованието и науката определи две дати за провеждането му- 14 и 15 октомври и така  училищата имаха възможност да разпределят учениците на две групи вчера и днес.  Във вчерашния ден изпита положиха над 28 000 деветокласници в близо 800 училища.  Това е първият..

публикувано на 15.10.24 в 07:24
Бойци на ЮНИФИЛ край границата с Израел, 27 октомври 2022 г.

ООН: Миротворците в Ливан няма да напускат позициите си

Съветът за сигурност на ООН изрази дълбоко безпокойство от израелския обстрел на позиции на миротворците на ООН в Ливан. В декларацията се призовават страните в конфликта да гарантират сигурността на персонала на мисията ЮНИФИЛ и нейните сгради. Представителят на Швейцария, която е ротационен председател на Съвета критикува Израел за..

публикувано на 15.10.24 в 02:38

Карта показва местата на безплатните прегледи за рак на маточната шийка

Интерактивна карта на сайта на здравното министерство показва в кои медицински центрове и болници се провеждат безплатните прегледи за рак на маточната шийка, част от скрининговата кампания на държавата през последните три месеца на годината.  Картата е разграфена по области, а след избор на лечебно заведение желаещите трябва да се обадят и да запишат..

публикувано на 15.10.24 в 01:32

Конкурс в Ямбол за Деня на народните будители

  Конкурс за ученици по случай Деня на народните будители 1 ноември беше обявен от  Регионалния исторически музей в Ямбол.  Темата тази година е „Участието на ямболци в борбите за национално  обединение”.   Конкурсът е в три категории - есе, мултимедийна презентация и рисунка. Могат да участват ученици от две възрастови групи - от пети до седми, и от..

публикувано на 15.10.24 в 01:25