Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Алегро виваче" и Музикална къща БНР представят

"Балкани в мир" от Георги Андреев - премиерен запис на Радиооркестъра

Етновариациите са по тема, която припознават всички балкански народи

Георги Андреев


В рубриката "Нов запис в БНР" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме нова продукция, осъществена от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин и екип на Музикална къща БНР в състав: продуцент Людмила Герова, звукорежисьор Сава Лавсов, звукооператор Валентин Иванов, звукоинженер Валери Колев. 

Композиторът Георги Андреев разказа в навечерието на 3 март за идеята на напише Етновариации и фуга по една балканска тема - същата, която стана повод за създаването и на документалния филм на режисьорката Адела Пеева "Чия е тази песен".

Историята, разказана в него, е особено интересна. Песента има много имена: В България се нарича "Ясен месец веч изгрява", в Босна - "Погледай ме Анадолко", в Сърбия - "Руси коси", в Македония - "Ой девойче, девойче", в Гърция - "От чужда земя", в Турция - "На път за Ускудар", еврейското заглавие е "Красивата девойка" и т.н. Може да се открие и на арабски, испански, френски, италиански, дори и на английски. Едва ли има друга такава песен в света, която всички хора да обичат толкова много, като своя собствена.

Георги Андреев се вдъхновява да вплете в новата си композиция седем вариации в типичните за седем балкански народа фолклорни ритми и орнаменти - темата е тържествена, с епичен характер, а след нея следват албанска, родопска, турска, румънска, македонска, гръцка и сръбска вариация. Творбата завършва с фуга.

"Целта на това произведение, освен чисто професионална - музикално да е оригинално, интересно, атрактивно и предизвикателно, както за оркестъра и диригента, така и за публиката, е да се покаже, че на тази територия - Балканите - която е размирна открай време, ако може да има някакво посление, това е, че нас, хората, които живеем на тази територия, много повече неща ни свързват и ни обединяват, отколкото ни разединяват. И нека се опитаме да живеем в мир, съгласие и разбирателство един със друг, а не да воюваме, да се караме и да спорим за временни, незначителни неща. В крайна сметка никой няма да има полза от това, освен враговете. Да се съсредоточим върху общите ни черти, а не върху различията ни." - призовава авторът.

Чуйте в първия звуков файл споделеното от Георги Андреев, а във втория звуков файл и новият запис, осъществен през 2020 г и продуциран от Музикална къща БНР.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Зайранов

Цигуларят Мартин Зайранов - в лексикона на "Алегро виваче"

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. Предстои преброяване на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването. Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за приза, определян изцяло от слушателите, ще се представят сами пред..

публикувано на 21.04.21 в 16:44

Микрофон с граната - артистичен знак за свободата на словото

Гласът като приглушен шепот или убийствено оръжие. Завършващ с граната микрофон. Работещата в Берлин българска художничка Марияна Василева показва първата си  самостоятелна изложба у нас – тя е озаглавена „pro homine“ и е подредена в галерия „Sariev“ в Пловдив. „Pro homine“ в буквален превод означава „за човека“. Безспорно..

публикувано на 21.04.21 в 10:16
Проф. Милчо Василев и дъщеря му Мая Василева-Четрокова

Проф. Милчо Василев и Мая Василева-Четрокова за създаването на Концертино за пиано и оркестър

Проф. Милчо Василев и дъщеря му Мая Василева-Четрокова записаха в Първо студио на Българското национално радио, заедно със Симфоничния оркестър, създаденото преди години Концертино за пиано и оркестър.   Това Концертино има и сантиментална стойност. То е израз на подкрепа от проф. Василев в способностите на неговата дъщеря...

публикувано на 20.04.21 в 17:17
Стоян Варналиев

Стоян Варналиев за почитта към народната песен и неговата учителка Вълкана Стоянова

Стоян Варналиев е български народен певец, изпълняващ тракийски народни песни. Той е ученик на известната тракийска народна певица Вълкана Стоянова. "Аз нямах представа, че съществуват такива песни като нейните (Вълкана Стоянова - бел. на редактора), не бях чувал, но когато чух за първи път "Димитър кара гемия" в едно предаване, онемях,..

публикувано на 19.04.21 в 17:13

Мирела Иванова: "Бележките под линия" е прочит на веселия ужас на съществуването ни

"Бележките под линия" е вторият спектакъл в Народния театър "Иван Вазов", който носи подписа на поетесата и драматург Мирела Иванова.   "Представлението е дело на режисьорката Катя Петрова и една трагикомична игра по моя текст на великолепните актриси Мария Каварджикова, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева,  Ана Пападопулу, Вяра Табакова..

публикувано на 19.04.21 в 15:01
Николай Петров- Glow в действие на ул. Бачо Киро 38

34 художници нахлуват с арт инсталациите си в градската среда, за да проговорят срещу езика на омразата

Fine Acts с нова шарена инициатива за по-пъстър свят без реч на омраза . 34 художници се включиха в инициативата. „Рисунките ни трябва  да провокират чрез изкуството емпатия у хората по важни социални и обществени теми “, каза в „Хоризонт до обед“ Ана Алексиева от Fine Acts.  Графити артистът и художник Николай Петров - Glow, чиято..

публикувано на 19.04.21 в 13:05

Подготвят гостуване на Филхармония „Пионер“ във Виена през ноември

Появата на пандемията, породена от COVID-19, и продължителните периоди на локдаун в културния сектор в Австрия не възпират устрема на личности, които са вдъхновители с широк хоризонт на идеите и инициатори на събития, съчетаващи висока художествена стойност с обществено-социална значимост. Такава фигура е д-р Александър Александров , който..

публикувано на 19.04.21 в 10:54