Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП пуска попълнени данъчни декларации за физически лица на 16 март

Снимка: БГНЕС

Електронната услуга за предварително попълнените данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица ще бъде пусната на 16 март, съобщиха от приходната агенция.

За първи път ще бъдат включени още данни за получени суми от наложени платежи и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, съобщават от НАП.

В момента пощенски оператори коригират подадени от тях данни в приходната агенция, за да се елиминират случаите, в които ЕГН на служител на юридическо лице е посочено като получател на суми по наложен платеж, а на практика изпращачи на пратките, съответно реални получатели на плащанията, са фирми.

В предварително попълнените данъчни декларации се включват доходите по трудов договор, хонорари и граждански договори, доходите от наем при отдаване на имот на юридически лица и земеделски субсидии.

Предварително попълнените данни могат да бъдат редактирани или премахвани, като достъпът до услугата става или с безплатния персонален идентификационен код на приходната агенция или с електронен подпис, допълват от НАП.

Крайният срок за деклариране на доходите от физическите лица е 5 май .



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед към сградата на британския парламент

Във Великобритания двама мъже бяха обвинени в шпионаж в полза на Китай

Занимаващ се с изследователска дейност в британския парламент и още един сужител в Уестмистър бяха обвинени в шпионаж в полза на Китай на базата на твърдения, че са предоставили информация, която може да бъде "полезна за врага". Кристофър Кеш и 32-годишният Кристофър Бери бяха обвинени по Закона за официалната тайна. От полицията заявиха, че те са..

публикувано на 23.04.24 в 01:54

Зима скова части от Италия

След определено високите температури за месец април, зимата за първи път скова със студ и обилни снеговалежи северната и централна част на Италия. Снежната покривка на места надвишава половин метър, даже и в област като Емилия-Романя, където снегорини разчистват пътищата в планинските райони. Край върха Абетоне обмислят да се възползват от..

публикувано на 23.04.24 в 01:49
Володимир Зеленски

Зеленски: Украйна и САЩ преговарят за двустранно споразумение за сигурност

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Съединените щати за пакета с военна помощ, който беше одобрен от Камарата на представителите на американския Конгрес и обясни за какво ще бъдат изразходвани средствата.  "Четири приоритета са ключови - защита на небето, модерна артилерия, далекобойни оръжия и да се гарантира, че пакетът с..

публикувано на 23.04.24 в 01:41

Интер спечели за 20-и път италианското футболно първенство

Интер (Милано) е новият футболен крал на италианското първенство, след като пет кръга преди края тимът на треньора Симоне Индзаги победи градския съперник Милан с 2:1 и събра 86 точки. На 2-о място остава Милан с 69 или изоставане от 17 пункта, което няма как да бъде преодоляно в оставащите мачове. Интер печели "скудетото" за 20-и път, с..

публикувано на 23.04.24 в 00:51
Володимир Зеленски

Зеленски обвини Русия, че се опитва да направи Харков необитаем

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да направи необитаем втория по големина украински град Харков. Поводът за обвинението, отправено в телефонен разговор с американския президент Джо Байдън, е предполагаемият ракетен удар, с който тази вечер беше унищожена телевизионната кула там. Мачтата на 240-метровото съоръжение се..

публикувано на 22.04.24 в 23:00
Пет години закупената по проект от Община-Дупница нова линейка ще обслужва здравнонеосигурени и хора от уязвими групи.

Нова линейка обслужва по адреси здравнонеосигурени в община Дупница

Нова линейка, закупена от Общината в Дупница по програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи", обслужва здравнонеосигурени по адрес, казаха от администрацията. След 30 април линейката ще бъде предоставена за ползване от общинската болница. Специализираният автомобил, чиято местостоянка е паркингът..

публикувано на 22.04.24 в 22:56

Съдът в Монтана даде ход на делото срещу отказа на ОИК във Вълчедръм да прекрати правомощията на кмета

Административен съд-Монтана даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси В сряда Административен съд-Монтана ще трябва да се произнесе с решение относно делото.  На заседанието днес бе изслушан председателят на..

публикувано на 22.04.24 в 21:52