Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: ЕС е готов да участва във възобновяването на преговорите по Кипърския въпрос

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз е готов да участва във възобновяването на преговорите по Кипърския въпрос и подкрепя усилията за постигане на цялостно и устойчиво решение в установените от ООН рамки. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел в Никозия, където бе на посещение днес. Той се срещна с президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар.

В центъра на разговорите на дипломат № 1 на Евросъюза бяха предстоящият в края на март Европейски съвет, на който ще бъдат обсъдени евро-турските отношения и петстранната неформална среща по Кипърския въпрос под егидата на ООН, която ще се проведе в края на април в Женева.

Има реална възможност за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос, която трябва да бъде използвана, смята Борел.

Преговорите за обединението на етнически разделения остров бяха прекратени през юли 2017 г.

В разговора си с кипърския президент Никос Анастасиадис той е потвърдил позицията на ЕС, че решението трябва да е в рамките, очертани от ООН. Това означава подкрепа за искането на кипърските гърци за обединение като федерация.

Лидерът на кипърските турци Ерсил Татар обаче посочи в изявление след срещата си с висшия европейски дипломат поддържаната с Турция позиция, че единственият изход е „споразумение, основано на сътрудничеството между две държави на основата на суверенното равенство”. 

Борел заяви още и че ЕС трябва да присъства на петстранната неформална конференция за Кипър в края на април. Президентът Анастасиадис подчерта, че това участие е от изключителна важност, а Ерсин Татар е против, тъй като ЕС нямало да бъде „неутрален”.

Деескалацията на напрежението в региона и напредъкът по Кипърския въпрос са от ключово значение за развитието на взаимноизгодни отношения между ЕС и Турция, е европейското послание към Анкара, което Жозеп Борел отправи днес.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев. Според него президентът ще се опита да овладее тази ситуация , дори с риска да пропусне определени..

публикувано на 28.03.24 в 10:31

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо обезпокоително. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери". Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се постигнат големите цели. По думите му смяната на вътрешния министър е поискана още след..

публикувано на 28.03.24 в 09:30
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. На електронен адрес във висшето училище е получено съобщение за поставено взривно устройство. Имейлът с предупреждението е получен малко след 8:00 часа тази сутрин. От МВР уточниха, че на място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е..

публикувано на 28.03.24 в 09:10
Христо Христев

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за служебен премиер откажат

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза,  посочи пред БНР  доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в Софийския университет. Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа Парламентът обяви първия мандат за неуспешен "Има широк кръг от потенциални кандидати за министър-председател в служебното..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Атанас Георгиев: Eнергетиката и крайните цени ще стават все по-чувствителна тема

"Темата за либерализацията на тока за бита отдавна е на дневен ред. Основната причина за това е, че цените на електроенергията са много чувствителна политическа тема. Включително това, че очевидно предстоят нови избори, не е в подкрепа на това реформата да бъде приключена ". Това коментира пред БНР деканът на Стопанския факултет на Софийския..

публикувано на 28.03.24 в 08:46