Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меган Маркъл пред Опра Уинфри за самоубийствените мисли и проявите на расизъм към нея

Интервюто предизвика оживени и противоречиви реакции във Великобритания

| обновено на 08.03.21 в 17:45
Второто дете на Хари и Меган ще е момиче.
Снимка: БТА

Членове на британското кралско семейство бяха обвинени в расизъм от съпругата на принц Хари Меган Маркъл. Херцогът и херцогинята на Съсекс, които от миналата година живеят в Калифорния, дадоха интервю за Опра Уинфри, в което Маркъл сподели, че е мислила дори да се самоубие.

Още няма потвърдени официални данни, но се смята, че интервюто на американската водеща Опра Уинфри по Си Би Ес (CBS) с Хари и Меган е било най-гледаното в човешката история.

В поредица от зашеметяващи откровения по време на двучасовото интервю с Опра Уинфри Меган Маркъл разкри, че членовете на кралското семейство открито са изразили загриженост за това колко тъмна ще бъде кожата на сина ѝ Арчи, че са изразили готовност да го лишат от кралска титла и че са отказали да гарантират сигурността му.

Днес CBS пусна клипове от интервюто, които не са излъчени, в един от които принц Хари потвърждава, че расизмът е била една от основните причини двойката да напусне Острова.

Също днес Опра Уинфри заяви, че човекът, за който става дума, не е кралицата или нейният съпруг принц Филип, но тя не може да разкрие името му, защото е била помолена от двойката да не го прави.

В интервюто Меган казва още, че за разлика от други членове на кралското семейство тя и Хари нито веднъж не са били защитени от институцията по време на кампанията на таблоидите срещу тях.

„Всичко това се случваше просто защото дишах. Просто не исках да съм жива повече“, каза разплаканата Меган в отговор на въпрос дали е мислела за самоубийство.

Присъединилият се по-късно към интервюто принц Хари обясни, че отношенията с баба му кралица Елизабет Втора са били добри, но тези с баща му принц Чарлз рязко са се влошили. Двойката обяви, че бебето, което очакват през лятото, ще бъде момиче. 

Херцогът и херцогинята на Съсекс се преместиха да живеят в Калифорния, след като официално се отказаха от кралските си повинности през март 2020 година.

Общественото мнение в кралството е на двата полюса.

Кореспондентът на Би Би Си по въпроси на кралското семейство Джони Даймънд заяви, че това е било едно „опустошително интервю“ за монархията.

Той допълни, че много от разкритията са прекалено лични и едва ли изобщо ще последва някакъв официален отговор от Бъкингамския дворец. 

Интервюто предизвика оживени и противоречиви реакции във Великобритания. Преобладаващото мнозинство от хората съчувстват на Меган Маркъл за преживяното от нея. Мнозина правят аналогии със случая с принцеса Даяна. 

Дийн Скот, близък приятел на принц Хари от армията, каза, че при целия му респект към кралското семейство има неща, които не трябва да се премълчават. Омид Скоби, автор на книгата „Да намериш свободата: Хари и Меган“, изтъкна, че двойката много точно е успяла да разграничи в интервюто монархията като институция от самото кралско семейство, което ѝ прави чест. 

Има и крайни мнения като това на антимонархическата група „Република“, че в името на Великобритания и по-младите „тази прогнила институция трябва да си отиде“. 

От другата страна на аргумента биографът на кралското семейство Анна Пастeрнак заяви, че интервюто е оставило горчив вкус с устата ѝ с проявеното пълно неуважение към Бъкингамския дворец. Телевизионният водещ Пиърс Могран, който е отявлен критик на Меган Маркъл, посочи, че тя заслужава „Оскар“ за изиграната роля в интервюто, което според него е пълно предателство към кралицата и кралското семейство.

От Бъкингамския дворец още няма реакция. Добре запознатите с кралското семейство смятат, че такава може дори да не последва. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Меган Маркъл, снимана през 2019 г.

Меган Маркъл предупреди кралското семейство, че няма да мълчи

Меган Маркъл, херцогинята на Съсекс, заяви, че не могат да очакват от нея да мълчи, ако кралското семейство играе активна роля в разпространяване на „вечни лъжи“ за нея и съпруга ѝ принц Хари. В интервю за известната американска телевизионна водеща..

публикувано на 04.03.21 в 11:46
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите..

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от..

публикувано на 26.04.24 в 11:42