Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменят голяма част събитията на "Кукерландия" заради пандемията

Снимка: www.kukerlandia.com

Голяма част събитията, предвидени в програмата на Маскарадния фестивал "Кукерландия" в Ямбол, ще бъдат отменени, поради високата заболеваемост в региона.  Фестивалът ще се проведе от 12 до 14 март. 
От Регионалната здравна инспекция в Ямбол препоръчаха на организаторите на фестивала общините Тунджа и Ямбол да отменят откриването и закриването на "Кукерландия", както и всички мероприятия на закрито, уточни Донка Желева от Регионалната здравна инспекция: 
"Не можем да го спрем изцяло, тъй като това е традиция".
Концертът на Теодосий Спасов и фотоизложбата "Кукерландия" ще се проведат в 13 села на община Тунджа. Местните кукерски групи могат да представят ритуалните игри, но само под формата на шествие: 
"Кукерите не бива да ходят по къщите на хората, да влизат в домовете им, както и да не се провеждат самите ритуали в центъра на населените места".
За спазването на мерките ще следят служители на Регионалната здравна инспекция и на Агенцията по безопасност на храните.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Николов

Владимир Николов: Не е проблем, че има една кандидатура за главен прокурор

Важното е членовете на ВСС да проведат една максимално открита и прозрачна процедура . Това каза пред БНР Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България, като подчерта, че от организацията наблюдават процедурата за избор на главен прокурор и следят "всички процеси от близо: "Ще ми се дебатът да бъде професионален, а..

публикувано на 13.10.24 в 12:56

Владимир Сиркаров: 1 януари 2026 г. е реалната дата за влизане на България в еврозоната

Реално България може да влезе в еврозоната на 1 януари 2026 г., заяви икономистът Владимир Сиркаров в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР. За шансовете ни за следващата година той заяви: "Реален шанс не мисля, че има, хипотетично може, а реалистичната дата да се целим е 1 януари 2026 г." Според него доста е разтворена..

публикувано на 13.10.24 в 12:48

Подадоха стотици заявления за гласуване по настоящ адрес в Невестино и Трекляно

Стотици са подадените заявления за гласуване по настоящ адрес в малките гранични общини Невестино и Трекляно, казаха за БНР от администразията. В Невестино заявленията са 131, а в Трекляно - 170. Срокът за подаван е изтече вчера.  Не става въпрос за изборен туризъм, заявленията ас от хора, които ползват наследствени  или са купили имоти по..

публикувано на 13.10.24 в 12:46
Последствия от израелски въздушен удар в Бейрут, 12 октомври 2024 г.

ЮНИФИЛ предупреди за опасност от катастрофален конфликт

Мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) предупредиха за опасност от катастрофален конфликт на фона на израелските военни операции срещу радикалните групировки "Хизбула" и "Хамас". Расте и броят на цивилните жертви. Ливан съобщи за 15 загинали при вчерашните атаки. 29 души са убити при израелските удари в Газа. Ливанското здравно..

публикувано на 13.10.24 в 12:11
Изглед към Акропола в Атина.

Гърция: ПАСОК избира нов лидер, СИРИЗА е без председател

Днес гръцките социалисти избират лидер на партията. Гласуват и гърците в чужбина. Симпатизанти на бившия лидер на крайнолявата СИРИЗА – Стефанос Каселакис, протестират срещу изключването му от ръководството на партията. Симпатизанти и членове на социалистическата партия ПАСОК гласуват за избор на председател. Почти еднакви са шансовете..

публикувано на 13.10.24 в 11:11