Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катрин Маноилова е новото лице на "София - европейска столица на спорта"

Катрин Маноилова при представянето.
Снимка: БТА

Националката по шорттрек Катрин Маноилова е новото лице на инициатива "София - европейска столица на спорта" за 2021 година. Новината беше официално обявена от кмета на София Йорданка Фандъкова.


"За мен е чест, че ме избраха и се надявам наистина чрез личния си пример да достигна до повече деца най-вече, до младите хора, нека отново бъдем активни, нека се докоснем до магията на спорта и се върнем към пързалките, към стадионите, към плувните басейни", каза Маноилова.

Тя се завърна преди няколко дни от световното първенство в Дордрехт (Нидерландия), където се представи отлично и завърши на 14-о място на 1500 метра, на 26-о място в спринта на 500 метра и на  17-о място на 1000 метра.

"От две години точно не бях участвала на световно първенство и съм много щастлива, че имах възможност отново да представя България на такъв голям формат. Отделно смятам, че вървим в правилна посока и постепенно се нареждат нещата, и съм много обнадеждена за квалификациите през тази година. Атмосферата беше малко по-различна, но това е нормално. Мобилизирахме се много и се представихме възможно най-достойно", каза състезателката.


"Аз съм свикнала, защото вече няколко години се състезавам срещу големи имена, естествено напрежението е голямо, но именно тук трябва да покажем дух и воля, и си проличава кой е борец и кой не. Надявам се да имаме възможност да тренираме без прекъсвания, защото това е много важно и също така да се качим на лед възможно най-рано, тъй като квалификациите са още октомври месец, а времето ще мине неусетно. Ще работим всеки ден, няма да губим нито секунда и вярвам, че ще успеем", добави Маноилова.

Тя разказа колко строги са били мерките по време на шампионата в Нидерландия заради пандемията от коронавирус.

"Сега мерките бяха още по-строги. Нямахме право да наблюдаваме нито едно бягане, излизахме единствено за нашия старт и изцяло през цялото време бяхме в съблекалнята и в зоната за загряване, а през останалото време бяхме само в хотела. Нямаш право да се срещаш с други хора и като цяло това също оказва голямо влияние и е по-различна самата атмосфера", каза Маноилова.

Тя вярва, че ще успее да премине квалификациите през октомври и да участва на зимната олимпиада в Пекин 2022.

"Шансове винаги има и знаем, че мечтата и целта на всеки един спортист е да участва на зимни олимпийски игри и аз вярвам в себе си, вярвам в моите треньори, вярвам, че ако късметът е на наша страна, ще успеем", добави националката.

Проблемът в момента е липсата на официални състезания.

"Точно това е проблемът. Освен, че последните няколко сезона бяха много трудни за мен лично, тъй като много контузии се случиха, имаше доста препятствия и в момента, когато набрах малко скорост няма състезания, който да ми донесат нужния опит, но ще се справим с обстоятелствата и ще дадем най-доброто в този момент, когато сме там на леда", коментира още Маноилова.


В знак на благодарност към Столична община Катрин и нейната треньорка  Евгения Раданова връчиха на кмета Фандъкова състезателно трико с герба
на София.

„Това е символичен подарък за огромната и безценна подкрепа, която Общината е давала на софийските деца да спортуват. В тези трудни времена тази помощ е от изключително значение. Горда съм, че бях част от екипа подкрепил успешно през 2014 г. кандидатурата на София за „европейска столица на спорта. Надявам се много български деца да се заразят от примера на Катрин и от примера на други известни наши състезатели. Не е задължително младите хора непременно да се занимават професионално със спорт, но е важно да спортуват за да бъдат здрави,“ каза спечелилата най-много медали от зимни олимпиади българка Евгения Раданова.

Като лице на инициатива „София – европейска столица на спорта“, Маноилова наследява три изключително талантливи и обаятелни български
състезателки: Християна Тодорова (художествена гимнастика – 2018 г.), Александра Фейгин (фигурно пързаляне – 2019 г.) и Йоана Илиева (фехтовка
– 2020 г.). Всички те са сред най-обичаните и следени като поведенчески модел от младите в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Удинезе - Рома

Късен гол донесе победата на Рома над Удинезе

Рома спечели с 2:1 като гост срещу Удинезе в доиграването на мача от 32-ия кръг на италианското футболно първенство, който беше прекъснат в 72-ата минута, когато Еван Ндика колабира на терена. "Вълците" се поздравиха с драматичния успех след гол с глава на Брайън Кристанте в петата минута на допълнителното време. Столичани са с 58 точки на..

публикувано на 26.04.24 в 07:51
Манчестър Сити

Манчестър Сити с нова крачка към титлата в Англия

Футболистите на Манчестър Сити постигнаха категорична победа с 4:0 при гостуването си на Брайтън в отложена среща от 29-ия кръг на английската Висша лига. Тимът от Манчестър доминираше през цялото време на футболния терен и на практика си осигури успеха още до 34-ата минута, когато водеше с 3:0. Голямата звезда на гостите Кевин Де Бройне вкара много..

публикувано на 26.04.24 в 07:46
Белослава Кръстева

Пета победа за Белослава Кръстева на европейското по шахмат

Белослава Кръстева записа петата си победа на европейското индивидуално първенство по шахмат за жени, което продължава на гръцкия остров Родос. В шестия кръг нашето момиче надигра с белите фигури французойката Митра Еязипур и има пет точки в класирането като дели второто място. С половин точка повече начело е Улвия Фаталийева от Азербайджан. Виктория..

публикувано на 26.04.24 в 07:31
Национален отбор по спортна гимнастика за младежи

България с четири финала на ЕП по спортна гимнастика за младежи в Римини

Давид Иванов се класира за четири финала на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Иванов ще спори за отличията в многобоя, както и на финалите на кон с гривни, халки и успоредка. В многобоя Давид Иванов събра 79.132 точки, което е трети по сила резултат. Брат му Йоан Иванов е на 27-а..

публикувано на 25.04.24 в 21:39

Красота, зрелище и осем гола на стадион "Ивайло" по повод 100 години ФК Етър

Истинско футболно зрелище сътвориха звездните отбори на Етър и България, които се срещнаха по случай 100-годишния юбилей на "болярите". Зрителите на стадион "Ивайло" станаха свидетели на страхотни отигравания от играчи, които напомниха за най-добрите си години по време на състезателните си кариери. Сборният тим на България, чийто капитан беше Христо..

публикувано на 25.04.24 в 20:47
100 години Етър

Стоичков и Балъков почетоха паметта на Трифон Иванов

Футболните легенди Христо Стоичков и Красимир Балъков - единствените българи в идеалния отбор на световно първенство, отправиха поздравления към публиката на стадион "Ивайло" и почетоха паметта на своя голям приятел Трифон Иванов. Това се случи в третата минути на юбилейния мач по случай стогодишнината на ФК Етър. "Честит юбилей! Брат' Гошо,..

публикувано на 25.04.24 в 19:36
Георги Иванов

Георги Иванов: Не мога да гарантирам безопасност на мача ЦСКА-София - Левски

Избраният за президент на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов пристигна на стадион "Ивайло" във Велико Търново, където ще бъде специален гост на празненствата по случай вековния юбилей на местния ФК Етър. "Винаги сме били в добри отношения с Етър, кметът на града е в Изпълкома. Чест е за мен, че съм поканен. Пожелавам на легендите да са..

публикувано на 25.04.24 в 19:33