Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-голямата част от Италия става "червена" Covid зона

Снимка: БТА

По-голямата част от Италия се очаква да е бъде обявена за "червена зона" заради рязко нарастване на новите случаи на коронавирус. За католическия Великден, 4 април, в страната ще бъде въведен национален локдаун, предадоха Ройтерс и АНСА, цитирани от БТА. Агенциите цитираха проект на правителствено постановление, което би трябвало да бъде прието по-късно днес.

Съгласно текста италианският кабинет ще реши за червени зони да бъдат обявявани автоматично регионите, в които за седем дни има средно по 250 нови случаи на 100 хиляди души. Това означава, че всички италиански области, с изключение на Сардиния, Сицилия, Калабрия и Умбрия, ще станат "червени зони" следващата седмица.

Властите все още се колебаят дали Лацио и Вале Д'Аоста да бъдат обявени за "червени" или "оранжеви зони". Именно разногласията бавят приемането на правителственото постановление.

Според източници италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца е казал на видеоконферентно заседание с областите управители днес, че всяка област, която досега беше "жълта зона", тоест с умерен риск, ще бъде обявена за "оранжева". Мярката ще е в сила от 15 март до 6 април.

По принцип в Италия има четирицветно райониране в зависимост от риска от разпространение на коронавируса. Най-рискови са червените зони, където се въвежда локдаун, обучението е дистанционно, работят само магазините, продаващи стоки от първа необходимост, а придвижванията в общините са разрешени само за отиване на работа или на лекар, или по друга съществена причина. Пътуванията между общините не се разрешават.

Областите със слабо разпространение на заразата се обявяват за "бели зони". Такава от известно време е само Сардиния. Властите на острова обаче наложиха стриктни ограничения на достъпа, за да не бъде привнесена заразата от континенталната част на Италия.

"Жълтите зони" са с умерен риск, като там са отворени заведенията за хранене, а малките ученици и първите два класа на прогимназията учат присъствено при спазване на изискванията за социална дистанция. Работят и всички магазини, но при ограничения на максимално допустимия брой клиенти вътре. Придвижването между общините е разрешено.

В "оранжевите зони" рискът е над средното равнище. Там ресторантите и другите хранителни заведения остават затворени, но правят доставки за вкъщи. Магазините обаче продължават да работят.

Иначе в цяла Италия има вечерен час, започващ в 22 ч. Придвижването между областите остава забранено до 6 април с предходно правителствено постановление. Дистанционно се учи в университетите и в повечето гимназии. Театрите, концертните зали и киносалоните остават затворени.

Отделни италиански области обаче също въвеждат свои мерки отделно от тези на национално равнище. Така например, в "жълта" или "оранжева зона" може да бъдат обявявани "червени зони", ако там има клъстъри на заразата. В някои области дори се говори за "тъмнооранжеви зони" като междинна степен преди "червената".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Населеното място е разположено в подножието на Витоша, местността е труднодостъпна, което затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер се е включил в гасенето, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. Към огнеборците се е..

публикувано на 03.08.24 в 21:00

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните карти са най-популярното средство за разплащане в Кипър, като заемат 73% от обема на ежедневните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата..

публикувано на 03.08.24 в 20:43

Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожарът край невестинските села Илия и Църварица, който гори от вчера, този следобед се е разраснал и е обхванал над 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Трудност в овладяването му представлява и това, че е във високопланински и труднодостъпен терен. Този следобед в гасенето на пожара са се включили и два военни хеликоптера - "Кугър"..

публикувано на 03.08.24 в 20:30

Жители на квартал "Аспарухово" във Варна протестираха срещу намерението на инвеститор да строи кооперация там

Десетки жители на квартал "Аспарухово" във Варна, общински съветници, кметът на района Ивайло Маринов, се събраха на протест пред терена в центъра на квартала, където частен инвеститор ще строи жилищна кооперация, при което ще бъдат изсечени седем кедри и още едно дърво.  Хората казаха, че са готови да направят жива верига, за да предотвратят..

публикувано на 03.08.24 в 20:22