Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест страни от ЕС, включително България, искат обсъждане на доставките на ваксини

| обновено на 13.03.21 в 22:35
Снимка: БГНЕС

Шест държави от ЕС, сред които и България, призовават да бъде обсъден на европейско ниво проблемът с доставките на ваксини срещу коронавируса. Писмо с този призив премиерите на България, Австрия, Чехия, Словения и Литва, към които по-късно се присъедини и Хърватия, са изпратили до председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Шестте страни припомнят решеното на лидерската среща на 27-те през януари, че ваксините трябва да бъдат доставяни едновременно и разпределяни пропорционално според населението на страните членки.

"Трябва да се гарантира, че всички държави от ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели", изтъкват премиерите на България, Австрия, Чехия, Словения и Литва.

Новината за тяхното писмо идва, след като вчера канцлерът на Австрия Себастиан Курц заподозря държави от ЕС в "тайни договори" с компаниите-производители. Така според Курц някои членки на ЕС получавали по-големи доставки на човек от населението в сравнение с други.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен на конференцията на ЕНП в Букурещ.

Фон дер Лайен: Задава се голяма вълна от проекти за износ на втечнен газ

От следващата година се задава голяма вълна от проекти за износ на втечнен газ, което ще доведе до значително понижение на неговите цени - това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след втория ден от заседанието на европейските лидери. Днес те обсъждаха икономически теми.  Данните показват, че голяма вълна от нови..

публикувано на 18.04.24 в 19:51

БДД е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от Главчев смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от служебния премиер Димитър Главчев смяна на министъра на външните работи в условията сложна международна обстановка. Това се посочва в становище на организацията до медиите. То гласи:  "Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от..

публикувано на 18.04.24 в 19:05

БЧК раздава хранителни пакети на над 600 000 души

Хранителни пакети за над 600 000 души, живеещи в материални лишения, се раздават в пунктовете на БЧК в цялата страна от началото на април.  Пакетите с 15 вида продукти ще бъдат раздавани до 7 юни и са осигурени по възобновената програма за храни и материално подпомагане с европейско финансиране. Право на такава помощ имат 7 групи от хора, сред които..

публикувано на 18.04.24 в 18:58

Групата от 120 българи от Дубай е излетяла за България

По информация на Генералното консулство на Република България в Дубай, макар и с голямо закъснение, групата от 120 български граждани, която беше блокирана на летище DWC в Дубай, е отпътувала за София днес в 16.50 ч. местно време с полет на "България Еър". Невиждан порой заля Дубай Забавянето се дължи на изключително натоварения полетен трафик на..

публикувано на 18.04.24 в 18:58

Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова

Почти всички висши началници от системата на МВР са били разпитани като свидетели по делото срещу бившата директорка на Митниците Петя Банкова.   Това стана ясно по време на третия опит на Софийския апелативен съд да финализира делото за мерките за неотклонение на Банкова и на хасковския бизнесмен Стефан Димитров.  С кратко определение, почти без..

публикувано на 18.04.24 в 18:47
Майк Джонсън

Майк Джонсън ще подложи на гласуване нов законопроект за 61 млрд. долара помощ за Украйна

След дълго отлагане председателят на Долната камара на американския Конгрес Майк Джонсън заяви, че ще подложи на гласуване в събота нов законопроект за финансова помощ, включващ 61 милиарда долара за Украйна. Въпреки че републиканците имат съвсем малко мнозинство в Долната камара, най-вероятно помощта за Украйна, Израел и Тайван ще..

публикувано на 18.04.24 в 18:43
Проф. д-р инж. Ивайло Копрев, ректор на МГУ

Проф. инж. Ивайло Копрев: Завършилите стартират с втора по големина заплата в България

Ще покажем установка, която произвежда енергия от водорасли и колко Зелената сделка има място в такъв тип образование като нашето.  Това обеща ректорът на Минно-геоложкият университет проф. д-р инж. Ивайло Копрев в интервю пред БНР. Утре висшето училище е обявило Ден на отворените врати. "Идеята е да се съберат на едно място..

публикувано на 18.04.24 в 18:23