Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Варна протестираха срещу изсичането на гора в Коджа тепе

Протестът пред общината на Варна.

За пета поредна седмици жители на Варна протестираха срещу изсичането на четири декара гора в местността Коджа тепе. Недоволните се събраха пред общината в морската ни столица.

Росен Неделчев редовно присъства на протеста. Той припомни, че днес е Сирни заговезни.

„По стар български обичай хората си искат прошка, като че ли ние на този ден трябва да поискаме прошка от природата. Затова сме се събрали днес тука днес да протестираме срещу това безумие, което се случва във Варна. Аз живея в района и се наслаждавам на тази 70-годишна гора. Струва ми се, че природата няма да ни даде прошка“.

Главният архитект на община Варна Виктор Бузев съобщи какво е предприел по случая.

„Аз съм изпратил писмо до министерство на земеделието и храните, с което съм помолил министъра да не изключва горския фонд в споменатата територия, докато не се уточни какъв е видът на горите. Другото, което сме направили сме направили - отказ от одобряване на инвестиционни проекти, осем броя заявления за имота, който се изсече по постановения отказ за одобряване на инвестиционни проекти“.

Районът в местност Коджа Тепе е залесен изкуствено през 1951 г. Това се случва след серия свличания на земни маси и наводнения в няколко варненски квартала, включително курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

По съмнителен начин, според протестиращите, търговско дружество успява да придобие терени през годините и да промени техния статут.

В момента е изсечена значителна площ от укрепващата прилежащия скат гора. Там се планира строителство, срещу което се обявяват протестиращите.

Унищожаването на защитната гора е предпоставка за предизвикване на свлачищни процеси, които ще нанесат щети за десетки милиони, алармират протестиращите варненци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС отхвърли предложението за спиране на преговорите за продажба на оборудване от АЕЦ "Белене"

Народното събрание отхвърли предложението на БСП за спиране на преговорите за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" с дълъг цикъл на производство. Според Драгомир Стойнев реакторите, закупени за Белене, трябва да се ползват за ремонта на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй": "Почти всяка година по 2 пъти или по 3 пъти се спира VI блок. Не..

публикувано на 07.08.24 в 18:46

Угасен е пожарът в землището на граничните села Църварица и Илия

Пожарът в землището на граничните села Църварица и Илия е напълно угасен.  Огънят, който пламна в петък на десетина километра от границата със Северна Македония, обхвана около 1000 декара гори, самозасесили се територии, сухи треви, изпепели четири къщи и десетки кошери.  От утре вероятно ще бъде снето и дежурството в района на пожара, което днес се..

публикувано на 07.08.24 в 18:38

Пожарът край Черепово се очаква да бъде локализиран до 19 ч.

До час пожарът край харманлийското село Черепово ще бъде локализиран. Това съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров. "На терен продължават да са 14 и път на пожарната и 2 тежки машини, които, към този момент, не работят, защото няма нужда от тях. Вятър има на места. Всички пътища в областта са отворени и са разчистени...

публикувано на 07.08.24 в 18:19

Тараклийският държавен университет става структура на Русенския университет ''Ангел Кънчев''

Вече има проект за Националната детска болница, а почистването на терена, на който трябва да бъде изградена, върви по-бързо от планираното. Това заяви преди началото на днешното правителствено заседание премиерът Димитър Главчев. Той посочи, че друг приоритет на кабинета възможно най-бързо да бъдат изплатени компенсации на хората, които пострадаха..

публикувано на 07.08.24 в 18:08

Овладян е източният фронт на пожара в планината Славянка на наша територия

Източният фронт на пожара в българската територия на планината Славянка е овладян. В Гърция обаче продължават да се възпламеняват огнища, които бързо прехвърлят границата. Горски служител пострада по време на гасенето в биорезервата Алиботуш. Сухо дърво е паднало върху ръката му. Той е със счупен пръст и след преглед в болнично заведение му е..

публикувано на 07.08.24 в 17:54

Израел нареди на палестинците се евакуират от северната част на Ивицата Газа

Израелските сили издадоха нови заповеди за евакуация на палестинците в северната част на Ивицата Газа. Боевете там продължават, въпреки че Израел се подготвя за очаквано нападение на север от Иран и от проиранската ливанска групировка "Хизбула" след убийството на преди седмица в иранската столица Техеран на лидера на палестинската терористична..

публикувано на 07.08.24 в 17:42
Украински военнослужещи стрелят с противотанков гранатомет SPG9 на позиция на фронтовата линия близо до Часив Яр в Донецка област, Украйна, 06 август 2024 г.

Хиляди руснаци бягат от районите на Курска област по границата с Украйна

Хиляди жители на руската Курска област бягат от районите по границата с Украйна, където вчера навлязоха украински войски, съобщава Франс прес. Голяма битка на украинската граница Операцията, за която Киев пази пълно мълчание, се превръща в най-мащабното нахлуване на руска земя, откакто преди 30 месеца Владимир Путин прати армиите си..

публикувано на 07.08.24 в 17:33