Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Редовно правителство със същите играчи няма да ни реши проблемите"

Петър Чолаков: Вместо да се ядосваме на политиците, да се запитаме какви избиратели сме

"Има потенциал за президентска република, но няма да е добро решение"

| Интервю
Петър Чолаков
Снимка: Савина Спасова

Вместо да се ядосваме на политиците, да се запитаме какви избиратели сме.

Това мнение изказа пред БНР политологът Петър Чолаков и коментира:

"Отговорността си е наша! ... В последните години виждаме, че вървим сякаш в един омагьосан кръг и няма излизане от политическата спирала. Основната причина за това не е толкова в самите политици, колкото в обществото. Защото, вместо да се ядосваме на тези, които сме избрали, трябва да се запитаме защо не сме отишли да гласуваме, защо, като сме отишли, сме подкрепили хора, които не оправдават доверието ни. Докато продължаваме да не си учим уроците, резултатите ще бъдат едни и същи". 

Политологът прогнозира, че Димитър Главчев няма да бъде сменен и ще остане премиер и на следващото служебно правителство:

"Той изрази и желание да си остане. Не виждам особена интрига да има около избора на служебния министър-председател".

Чолаков посочи, че "в България има потенциал за президентска република, но това няма да бъде добро решение":

"Обществото е много силно разделено през последните години. От друга страна обаче партийната система е в криза. Не трябва да се опитваме да правим поредни промени в Конституцията, с които да се ограничава и България вече да не е република с парламентарно управление. Ако това има предвид президентът Румен Радев - това да се ревизира. Не е това решението. Трябва да се опитваме да мислим през партиите и през партийната система. Друго решение аз не виждам".

Според Петър Чолаков в много от парламентарните партии има вътрешни проблеми, като посочи ДПС, БСП и "Величие", заради което "не жадуват за нови предсрочни избори":

"Не знам някой да чака с нетърпение новите избори. Със сигурност на вота ще получим още от същото. Редовно правителство със същите играчи няма да ни реши проблемите".

Интервюто на Георги Марков с Петър Чолаков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Комисията по отбрана подкрепи проекта за зенитно-ракетни комплекси IRIS-T

Парламентарната комисия по отбрана подкрепи проект за придобиване на германски зенитно-ракетни комплекси за над 356 милиона лева. Ако бъде сключено споразумение, първият етап ще бъде осъществен до 39 месеца.  През 2023 година правителството упълномощи министерството на отбраната да преговаря с компанията "Диел Дифенс".  След проведени..

публикувано на 06.08.24 в 15:01

Областният управител на В. Търново иска от Общините подробна информация за ВиК мрежата

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков е изискал от 10-те Общини в региона да изготвят подробна информация за състоянието на водопреносната и канализационната мрежа. След това ще се проведат срещи с кметовете за поставяне на проблемите и търсене на решенията.  Втори ден протестна блокада на пътя Полски Тръмбеш - Свищов..

публикувано на 06.08.24 в 14:59

Проблемите с безводието във Великотърновско се задълбочават. Хората заплашват да не гласуват

Проблемите с безводието в област Велико Търново се задълбочават. В свищовско и в горнооряховско е обявено безсрочно бедствено положение. В различни населени места, засегнати от липсата на питейна вода, хората излизат на протести. Днес това направиха десетки жители на село Майско. Те блокираха една от улиците в общинския център Елена и настояват..

публикувано на 06.08.24 в 14:59
Флагът на групировката

"Хизбула" заяви, че е изстреляла дронове срещу военни цели в Северен Израел

Ливанската въоръжена групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла рояк атакуващи дронове срещу военни цели в Северен Израел. Най-малко осем души загинаха при израелски въздушни удари на Западния бряг на река Йордан. А през нощта петима американски военни са били ранени при ракетна атака срещу военновъздушна база в Западен Ирак. Насилието се случва на..

публикувано на 06.08.24 в 14:27

Каква ще е политиката на бъдещия президент на САЩ към Югоизточна Европа и Близкия изток?

Политиката на бъдещия президент на Съединените щати по отношение на Централна и Югоизточна Европа и Близкия изток и до колко тази тема ще бъде застъпена в кампаниите за изборите през ноември на основните претенденти - Камала Харис и Доналд Тръмп. Темата коментира пред БНР Юлия Жожа - експерт по Черноморския регион в Близкоизточния институт в..

публикувано на 06.08.24 в 14:14
Стоян Стоянов е новият генерален директор на НКЖИ.

Стоян Стоянов е новият генерален директор на НКЖИ

Министърът на транспорта назначи нов генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" до провеждане на конкурс. По закон генералният директор е и член на Управителния съвет на НКЖИ. Постът се заема от Стоян Стоянов, който е експерт с над 30-годишен професионален опит в сферата на железопътния транспорт, посочват в..

публикувано на 06.08.24 в 14:06
Вирусът на западнонилската треска обикновено се пренася от комари.

Трима починали и 17 заразени със Западнонилската треска в Албания

Западнонилската треска се завърна в Албания след 13 години, като от нея са починали трима души, а още 17 са заразени, съобщи албанският информационен портал "Шчиптаря", цитиран от БТА. Западнонилската треска е сезонно заболяване, предавано чрез ухапване от заразен комар, което може да засегне централната нервна система. Директорката на..

публикувано на 06.08.24 в 14:03