Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Боянова: Има нов модел на прилагане на общата селскостопанска политика

Снимка: БГНЕС

Европа е на финалната права в преговорите за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) пред следващия 7-годишен период.

„По седем теми протичат обсъжданията, като първата е едно по-засилено изискване - т.нар. зелени изисквания, свързани с опазване на околната среда от страна на всеки земеделски стопанин, и ако не ги спази, той не може да си получи субсидията на декар, което е нещо ново“. Това коментира „Преди всички“ Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации.

Днес предстои заседание на специалния Комитет по селското стопанство към Съвета на министрите по земеделие, на което делегациите ще обменят първоначалните си коментари по препоръките на Еврокомисията да страните членки за подготовката на стратегическите планове във връзка със „Зелената сделка“ и в частност стратегията „От фермата до трапезата“. Това заседание ще подготви заседанието на Съвета на министрите по земеделие на 22 и 23 март, на което ще се проведе политически дебат по въпросите, по които няма постигнат компромис по време на триалозите - общо 7 тематични блока.

Боянова съобщи, че португалското председателство на ЕС е публикувало в петък документ, в който са показани темите, по които има съгласие и по които още трябва да се търси компромис. Както и че председателството има амбицията през май да се финализират нещата.

Тя припомни, че през 2018 г. Еврокомисията (ЕК) е дала своето виждане как трябва да изглежда ОСП, след това Европейският съвет е решил през юли 2020 г. какви да бъдат парите, Съвета на ЕС реши какви да бъдат парите, а през октомври същата година Съветът на министрите каза какво иска да види в регламента. След това Европарламента (ЕП) прие своята позиция и през ноември започнаха т.нар. триалози. От тогава са проведени 7 такива срещи между трите институции.

След т.нар. зелени изисквания има и „екосхеми“, които са също нещо ново.

„Тези екосхеми надграждат тези задължителни изисквания. По принцип земеделските стопани биха ги прилагали по желание, но ако го правят ще получат допълнителни  плащания“, каза Боянова.

Тя подчерта, че има нов модел на прилагане на Общата селскостопанска политика (ОСП).

„Не вече да отговаряме на някакви изисквания, за да се получи субсидията, а накрая, когато я получиш, трябва да има някакви резултати с количествени и качествени  измерители“.

По сериозно разминаване между ЕП и Съвета е за т.нар. социална условност.

„ЕП иска така както задължително се спазват екологичните изисквания, земеделският стопанин да прилага цялото законодателство, свързано с трудово-осигурителни отношения и това да  бъде предпоставка и условие за получаване на субсидията за площ. ЕП иска това да е задължително, докато Съветът все още няма позиция по въпроса. Тринадесет страни членки, сред които и България, казаха, че това – като опции, които се предлагат от председателството, няма да могат да го прилагат и предлагат по друг начин да се прилага социалната условност“, обясни Боянова.

Тя посочи и друго ключово понятие за българските земеделски стопани – какво ще бъде определението за „Активен фермер“.

Боянова съобщи, че Европарламентът предлага ново определение – „Нов фермер“, който да бъде подкрепен по линия на директните плащания“, което е различно от използваното сега „Млад фермер“.

ЕП предлага и специална схема по директните плащания, допълнителна, която да бъде за засилване на конкурентоспособността, като директно годишно плащане, като от Съвета още няма отговор по тази идея, посочи тя.

Боянова подчерта и, че „много ключова тема е намаляване на плащанията и таван на плащания“.

По тази тема ЕП напълно подкрепя ЕК за деградация - в зависимост от субсидиите да получаваш намалени плащания и над 100 000 евро да си е изцяло таван, Съветът досега много настойчиво поддържа позицията това нещо да бъде доброволно, страните членки сами да преценяват, да не е задължителен таванът.

И също много ключова разлика – докато ЕК и ЕП предлагат всичките схеми да влизат в изчисляването на това намаляване и таван на плащанията, то съветът предлага това да се ограничи само до основното плащане на площ“, каза Боянова.

Тя посочи, че България още няма окончателна позиция по тавана на плащанията.

Още по темата може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката от председателя на комисията Тошко Йорданов. Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в опит да..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11