Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина основателят на група "Тангра" Константин Марков

| обновено на 15.03.21 в 19:44
Снимка: Георги Нейков, БНР

На 71-годишна възраст след усложнения от Covid-19 почина Константин Марков, музикант и композитор, основател и басист на група "Тангра".
Роден е на 3 октомври 1949 г. в София.
От края на 60-те години на миналия век става част от група "Бъндараците", а през 1976 г. основава легендарната група "Тангра".
Светла да е паметта му!

Константин Марков навлиза в света на рока, вдъхновен от „Бийтълс“. Първо свири с „Бъндараците“, участва в групите на Емил Димитров и Лили Иванова, през  1976 г. създава една от емблематичните за българския рок група – „Тангра“. През годините тя претърпява различни трансформации, а почти всяка песен става хит - „Бъди, какъвто си“, „До последен дъх“, „Жулиета“, „Оловният войник“, „Богатство“, „Нашият град“, която е задължително изпълнявана по няколко пъти на концертите из страната.

Константин Марков и Кирил Маричков заедно създадоха първото рок радио „Тангра“.

„Рокът е философия, рокът е начин на мислене, рокът е верую и естетика и, разбира се, най накрая -  начин на живот“, каза в интервю за БНР музикантът. Той е автор на сигналите на много от предаванията на Националното радио – „Графити по въздуха“, „Музикална суматоха“, "Рок лавина“ и др.

Песните, които остават незабравими за слушателите, вълнуват, защото идват от преживяното и минават през сърцето:

„Трябва да се разбере, че, за да имаш успех в музиката, както разбира се и във всяко едно изкуство, трябва да си много искрен. А пък още по-силно става, когато ти – по един или друг начин, пресъздаваш това, което преживяваш чрез музика и чрез текст, разбира се“, каза Константин Марков в едно от последните си интервюта за програма "Хоризонт" на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Прощавай, Косьо!

Константин Марков се качи на небесния сешън при Вили Кавалджиев и Емил Димитров, с които също е свързана кариерата му. От "Бъндараците" до "Тангра", от едноименното рок-радио до АБРО (Асоциацията на частните радиостанции), Косьо подаряваше енергията си..

публикувано на 15.03.21 в 12:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин малко след 8.30 ч . Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с..

публикувано на 29.03.24 в 09:52

Николай Милков: След 20 години членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.  Какво се случи и как..

публикувано на 29.03.24 в 09:46
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат..

публикувано на 29.03.24 в 09:35

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
бившата казарма в Ловеч

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители. Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно..

публикувано на 29.03.24 в 08:55