Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От сряда и в област Ловеч влизат в сила нови Covid рестрикции

Ловеч
Снимка: БГНЕС

В Ловешка област по-строги Covid мерки ще влязат в сила от сряда. Заразените с коронавирус в областта са над 315 на 100 000 души.

От 17 март до 2 април всички ученици в областта от 5-и до 12-и клас преминават на електронно дистанционно обучение, съобщи заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Росица Милчева:

"Поради наличие на положителни случаи сред ученици и в малките общини, затова е за цялата област. 1-ви и 4-ти клас остават присъствено".

От сряда работното време на ресторантите, кафенетата и заведенията за хранене се ограничава до 22:00 часа при капацитет от 50%, като се забраняват живата музика и диджеите: "Което ще подлежи на много строг контрол", каза Милчева.

От сряда в областта се затварят игралните зали и казината, преустановяват се масовите мероприятия на закрито, репетициите и изявите в читалищните и спортните клубове.

Забраняват се пазарите, панаирите и празниците.

Д-р Милчева допълни, че от днес е увеличен капацитетът на Covid отделенията на болниците в областта:

"Връщаме броя на леглата от пика през месец ноември".

В момента в лечебните заведения в областта има достатъчно свободни легла за пациенти с коронавирус. Запълнен е само капацитетът на Covid отделението в Луковитската болница.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания гласуваха за намаляване на плащанията за горива през зимата

Във Великобритания депутатите в Камарата на общините гласуваха за намаляване на плащанията за горива през зимата за всички, освен за най-бедните пенсионери в страната.  Поисканият вот от консерваторите в опозиция за блокиране на непопулярната мярка беше отхвърлен с 348 срещу 228 гласа - мнозинство от 120, но гласуването беше сериозен..

публикувано на 10.09.24 в 19:43
Бойко Борисов

Бойко Борисов поиска спешни промени в избирателната система

За джентълменско споразумение за следизборно сътрудничество настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със симпатизанти на партията в София.  "Ако искаме да повишим избирателната активност, партиите трябва ясно да кажат с кого биха могли да работят", категоричен беше той: "Уважавам партия "Възраждане", но нашите евроатлантически партньори няма да..

публикувано на 10.09.24 в 19:16
Камала Харис и Доналд Тръмп

Доналд Тръмп и Камала Харис пред първия си телевизионен дебат преди изборите през ноември

Доналд Тръмп и вицепрезидентът Камала Харис ще се изправят един срещу друг в първия си, и засега единствен планиран телевизионен дебат, преди предстоящите президентски избори през ноември. Очаква се той да започне в 3 часа през нощта българско време.   Дебатът, който ще се проведе по телевизия "ABC Нюз", е считан за изключително важен, както от щабовете..

публикувано на 10.09.24 в 19:04
Севинч Солакова

Спорове в ЦИК около регистрацията на БСП

Разгорещени спорове прекъснаха заседанието на ЦИК. Причината е подаденото от представляващия БСП Атанас Зафиров заявление, с което той иска да бъде оттеглено подаденото вчера заявление от пълномощници на Корнелия Нинова за самостоятелно явяване на партията на изборите. Стана ясно, че Зафиров е поискал от ЦИК да му бъдат върнати всички документи към това..

публикувано на 10.09.24 в 19:03

Функционира ли на практика сухопътният Шенген, след като Германия обяви планове за по-строг контрол по сухопътните си граници?

В момента Шенген на практика не действа. Това обясни Весела Владкова - редактор, автор и водещ на "Събота 150"- седмично обзорно предаване по програма "Хоризонт" на БНР.   "Говорим за сухопътните граници" , поясни тя. В Германия се обсъжда реформа на миграционната политика Заподозреният за нападението в Солинген е трябвало да бъде..

публикувано на 10.09.24 в 18:47
Снимката е илюстративна

Украйна осъществи най-голямата досега атака с дронове срещу руската столица

Украйна осъществи най-голямата си досега атака с дронове срещу руската столица през изминалата нощ. Съобщава се за една загинала жена и един ранен.  Тази нощ украинската противовъздушна отбрана е свалила 38 от изстреляните общо 46 дрона от руските сили по украинска територия. Свалени са били и две руски ракети.  Ранени са най-малко трима души. В Украйна..

публикувано на 10.09.24 в 18:47
Делян Пеевски

ВАС остави без разглеждане жалбите на ДПС-Пеевски

Върховният административен съд остави без разглеждане двете жалби на фракцията около Делян Пеевски срещу отказа Централната избирателна комисия да заличи политическа партия "Движение за права и свободи“, допусната до участие в частичните местни избори на 20 октомври. Върховните магистрати приемат, че съдът не е редовно сезиран с оспорване на..

публикувано на 10.09.24 в 18:28