Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Невестино организира среща за реновирания исторически Кадин мост

Кадин мост
Снимка: Кирил Фалин

Общината в Невестино организира поредна среща с представители на Министерството на културата и експерти от Института за паметниците на културата. На срещата трябва да се обсъди дали ще бъде разрешено преминаването на МПС през реновирания исторически Кадин мост или той ще остане туристическа атракция, а преминаването по него ще бъде  разрешено само за пешеходци.

Жителите на близо 20 села от общината са внесли подписка с искане по Кадин мост да минават автобуси, търговски автомобили, МПС до 5 тона.

На няколко срещи досега решение на ситуацията не е намерено. Местните настояват строеният преди 550 години Кадин мост, дълъг към 120 метра, да бъде реновиран. Той е по проект за около 400 хиляди лева. На платното е поставен безжичен камък и каменни плочи, монтирано е художествено осветление по корпуса.

Хората искат да остане част от пътната инфраструктура и по него също  да не бъдат налагани ограничения, за да бъде разрешено преминаването на  МПС, най вече автобуси.

Експертите и представителите от министерството обаче държат моста да остане паметник на културата и да е само за туристи. Въпреки, че и сега, когато е затворен от двете страни, много туристи  посещават атракцията над река Струма.

Заместник кметът на общината Йордан Лолов:

"Не знам какви варианти има. Не са внесени в общината да ги разгледаме тука и да видим за какво става въпрос. Аз имам три варианта. Сега там не минават коли, може да е атракция или джипка с висока проходимост. Не знам какво ще стане".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тропическата буря "Мария" достигна сушата на Япония

Тропическата буря "Мария" достигна сушата в северния регион на Япония Ивате, където донесе проливен дъжд. Прекъснати са полетите и железопътните услуги, хората в някои райони трябваше да се евакуират от домовете си. Не се съобщава за пострадали. Очаква се бурята с максимална скорост на вятъра от 72 км/ч да се придвижи към Японско море...

публикувано на 12.08.24 в 11:37

РЗИ - Монтана организира концерт за лятната информационна антиСПИН кампания

Регионалната здравна инспекция в Монтана организира концерт по повод лятната информационна антиСПИН кампания. Лятната антиСПИН кампания е под мотото "Безопасна ваканция". Целта е да повиши информираността на жителите на област Монтана за болестта СПИН. През изминалата седмица се проведоха безплатни и анонимни тествания за ХИВ. "Тази..

публикувано на 12.08.24 в 11:31

Доц. Бони Петрунова: Трябва да се преодолее тази бариера на лошо обгрижване на паметниците

Археологическият сезон в Община Каварна беше подновен. На разкопките на нос Калиакра, на които през последните години бяха разкрити изключителни находки, отново работи екипът на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. През септември или октомври, при отпуснато финансиране, се очаква да започнат дейностите и на..

публикувано на 12.08.24 в 11:25

Месец преди първия учебен ден – някои вече започват подготовката

Месец преди 15 септември някои родители вече подготвят децата си за първия учебен ден.  Част от тях започват да купуват необходимото още сега, защото смятат, че е по-евтино и има по-голям избор. Други смятат да го направят непосредствено преди започването на учебната година.  Продавач-консултанти в столични книжарници обаче отбелязват, че не..

публикувано на 12.08.24 в 11:19

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес. Той настъпва за България между 16 и 19 ч. Наблюдения на Персеидите можеха да се правят през изминалата нощ и също през предстоящата нощ. Традиционната препоръка на учените е визуалните и фотографски наблюдения на персеидите да се извършват от места, достатъчно отдалечени от..

публикувано на 12.08.24 в 11:16

Военнослужещи продължават да се борят с пожара в планината Славянка

Продължават действията на военнослужещите от Сухопътните войски за овладяване на пожара в планината Славянка, съобщават от Министерството на отбраната. Днес са се включили 18 военнослужещи с 6 броя техника от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград. Те прокарват просеки в района между селата Петрово и Голешево с цел да не се допусне..

публикувано на 12.08.24 в 11:03

Иван Николов: Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност, история и култура

Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност,  история и култура. За това призова в ефира на БНР Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград. "Да се запазят българските организации и сдружения.  Винаги съм изживявал България като родина. Роден съм на няколко стотин метра от..

публикувано на 12.08.24 в 11:00