Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия даде на Twitter месец, за да премахне "незаконно съдържание"

Руските власти обявиха днес, че дават един месец на американската социална мрежа Twitter (Туитър) да премахне "незаконното съдържание" от платформата си под заплаха да бъде блокирана в страната, предаде БТА като цитира Франс прес.

Русия отправи първото предупреждение миналата седмица, като "забави" работата на мрежата, която обвинява, че не е премахнала съдържание, подтикващо непълнолетни към самоубийство, съдържащо детска порнография или информация за употребата на наркотици. 

Руските власти обвиняват по-конкретно американската компания, че не е отговорила на искания за премахване на около 3100 публикации. От Туитър отхвърлиха обвиненията и заявиха, че са "много обезпокоени" от "опитите за блокиране и задушаване на обществената комуникация в интернет". 

"Туитър не отговори адекватно на исканията ни и, ако нещата продължават така, след месец ще бъде блокиран", заяви днес за агенция Интерфакс Вадим Суботин, заместник-директор на руския контролен орган за съдържанието в интернет Роскомнадзор.

"Дали сме един месец и наблюдаваме реакцията на Туитър относно премахването на незаконно съдържание", каза той и добави: "Ако Туитър не отговори на изискванията . . . ще разгледаме въпроса за пълното му блокиране."

Този спор илюстрира нарастващото напрежение през последните месеци между големите чуждестранни социални мрежи и Русия, която осъжда тяхното всемогъщество и критикува начина, по който управляват съдържанието си, особено политическото, отбелязва АФП.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Златев

Огнян Златев: Разпределението на ресорите в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ

Разпределението на т.нар. ресори в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ . Това каза пред БНР Огнян Златев, старши експерт по международни отношения в Генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската комисия. Правителството избира номинациите на България за еврокомисар Президентът призова..

публикувано на 30.08.24 в 08:08
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

СЗО: Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа

Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа, за да бъде проведена имунизация срещу полиомиелит на близо 640 хиляди деца в анклава, съобщи Световната здравна организация. В три последователни дни от неделя ще бъде спиран огънят в централната част на палестинската територия от 6,00 ч сутринта до 3 следобед. През следващите..

публикувано на 30.08.24 в 08:03
Виница, Украйна

Взривове в райони на Украйна след руски атаки с дронове

Взривове са чути в няколко района на Украйна тази нощ след руски атаки с дронове, съобщава местна телевизия. Според медията експлозии е имало градовете Суми, Кривой рог и във Виницка област.   От украинската армия съобщиха, че през последното денонощие руснаците са активизирали действията си в района на Купянск в Харковска област и Курахово в..

публикувано на 30.08.24 в 07:53
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов за напрежението в ДПС и имотите на Доган: Генезисът е в репликите за обръчите от фирми

Частни отношения, които някой се опитва да върне в публичното пространство и да ги представи като атака срещу политическа личност. Подобни опити има, когато възникне напрежение около скрити икономически връзки . Този коментар направи в интервю за БНР Руслан Стефанов, главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията, във връзка със..

публикувано на 30.08.24 в 07:49
Атанас Запрянов

Атанас Запрянов на неформална среща на министрите на отбраната на ЕС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на Европейския съюз. Една от темите е увеличаване помощта за Украйна. Срещата се провежда на фона на призива на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел съюзниците на Украйна да отменят ограниченията за поразяване на цели в Русия с..

публикувано на 30.08.24 в 07:44
Тимур Халилов

Тимур Халилов за напрежението около имотите на Доган: Ще стоим, докато въпросът не бъде разрешен

"Реално в момента нямаме достоверна информация от компетентен орган , който да ни обясни какво се случва вътре. Единствената информация имаме от служителите, които са били изведени от добре сложени момчета. В момента сме в пълно неведение – кой е влязъл, от кого е изпратен, какво е внесъл, с какви намерения ." Това каза пред БНР депутатът..

публикувано на 30.08.24 в 07:37

Правителството избира номинациите на България за еврокомисар

Правителството ще определи днес двете официални номинации на страната ни за български еврокомисар и ги изпраща на председателя на Европейската комисия. Парламентарните групи, по настояване на служебния премиер, издигнаха свои кандидатури. Урсула фон дер Лайен настоя да получи български кандидатури на мъж и на жена, но снощи държавният..

публикувано на 30.08.24 в 07:15