Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шимпанзета от два зоопарка в Чехия си общуват онлайн

Снимка: БГНЕС

На хората вече може да им e омръзнало от видеоразговори, рождени дни в Зум и стриймвани представления, но шимпанзетата от два чешки зоопарка тепърва започват да се наслаждават на връзката си онлайн, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

За да компенсират липсата на взаимодействие с посетителите, след като парковете бяха затворени през декември заради пандемията, шимпанзетата от Сафари парк Двур Кралове и тези от зоопарка в Бърно, на 150 километра от тях, вече могат да се виждат на гигантски екрани.

Звукът е изключен, но интересът към всекидневието на далечните братовчеди е голям, откакто проектът започва миналата седмица.

"В началото се доближаваха до екрана с отбранителни или заплашителни жестове, това е взаимодействие, общуване", каза Габриела Линхартова, която се грижи за шимпанзетата в Двур Кралове, на 135 км източно от Прага. "След това нещата преминаха на етап - на кино съм или гледам телевизия. Когато видят напрегната ситуация на екрана, скачат на крака, както правим ние, когато гледаме спортно състезание", обясни тя.

Шимпанзетата са придобили и други елементи от човешкото поведение - вземат си нещо за хапване, докато гледат случващото се на екрана.

Видеоконференциите, които се излъчват и на сайта на сафари парка, ще се осъществяват от 8 часа до 16 часа всеки ден до края на март, когато ще бъде взето решение дали да продължат. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.