Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Одоевцева описва живота на руската литературна емиграция

Снимка: Pxhere

Животът на руската литературна емиграция е описан в новата книга на Ирина Одоевцева „По бреговете на Сена“. Първата част на мемоарите на авторката беше озаглавена „По бреговете на Нева“. 

Преводачът Нели Пигулева сподели в предаването „12+3“: 

„В сравнение с първата книга ароматът, настроението са различни. Носталгията се отпечатва върху начина на живот, на общуването в Париж. Много приятно е, че всичко е оцветено с чувството за хумор на Одоевцева“, сподели в предаването . 

Нобелистът Иван Бунин, остроумната Тефи, жлъчната Зинаида Гипиус, поетът и религиозен философ Дмитрий Мережковски, лирикът Георгий Иванов  (когото Бунин наричал Българина), странният и хазартен Георгий Адамович – това са част от руските писатели, емигрирали в Западна Европа, които са герои в живописната мемоарна книга на Ирина Одоевцева „По бреговете на Сена“. Авторката добавя разкази за своите срещи със Сергей Есенин, Игор Северянин, Марина Цветаева, Константин Балмонт, Иля Еренбург, Константин Симонов, но също и за по-малко известните на българските читатели Юрий Терапиано, Яков Горбов, Борис Зайцев. Мемоарите са плод на личните познанства на Одоевцева с представителите на руската литературна и художествена интелигенция, отнесена към Европа от емигрантската вълна по време на гражданската война в Русия.

Книгата „По бреговете на Сена“ е своеобразно продължение на предизвикалата фурор „По бреговете на Нева“, в която Ирина Одоевцева разказва от първо лице за поетите от Сребърния век в Петроград. Самата Одоевцева е едно от имената, впечатлявали с поезията си многобройната публика, препълваща салоните на литературните вечери в първите години след революцията в Русия, известна още като любимата ученичка на Николай Гумильов. 

Феноменалната памет на авторката й позволява да разказва увлекателно и с множество интригуващи детайли за живота на руските писатели и художници главно в Париж, но също и в Берлин, Рига, Ница, Биариц, Монте Карло. 

Интервюто с Нели Пигулева можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Tanzmesse

Елиана Лилова: Българското участие на Tanzmesse беше забелязано

За първи път страната ни беше представена на най-голяма платформа за съвременен танц в света - Tanzmesse, в Дюселдорф.  " За нас беше ненормално България да не присъства 30 години.  Нашата делегация беше от петима човека и  първото ни участие беше доста добре забелязано от всички присъстващи на свотовното изложение. Петимата артисти работят в..

публикувано на 09.09.24 в 10:19
Елена и Яне Каменарови

Формация "Леб и вино" - пазители на автентичната народна музика в Санданско-петричкия район

Елена и Яне Каменарови са признатите пазители на автентичната народна музика в санданско-петричкия район.  Преди четвърт век поставили началото на тази своя мисия да издирят и запишат всичко, така, както го пеели, свирели и танцували предците ни, а създадената от тях формация "Леб и вино" скоро ще отбележи своята 20 годишнина. Самите..

публикувано на 09.09.24 в 09:50
Габриела Иванова

Габриела Иванова, момичето от Дъблин, което пее родопски и пирински песни

От Сандански ви докосваме до великолепния глас на едно 14- годишно момиче от България, живеещо в Дъблин, Ирландия. Това е Габриела Иванова. Музиката е нейната същност и талант, за който тя подсказва на родителите си още на тригодишна възраст.  Обожава народната музика и изследва всичките фолклорни области на родината си.  Въпреки, че..

публикувано на 09.09.24 в 09:31

Самостоятелна изложба на Григор Малинов в Чикаго

В Чикаго започна поредицата от есенни изложби. Като част от нея е и самостоятелна изложба на художника Григор Малинов, която бе открита в галерия "Багрена". Изложбата е озаглавена "Пулсът на красотата" и е първата изява на Григор Малинов във Ветровития град. Представени са 21 платна маслена живопис - пейзажи, натюрморти, женски образи, уловени..

публикувано на 09.09.24 в 09:08

Над 140 издателства участват в "Алея на книгата" в София

Най-голямото пътуващо книжно изложение "Алея на книгата" се открива днес. Шатрите на издателите ще бъдат разположени до НДК през цялата седмица, а организатор е асоциация "Българска книга". Над 140 издателства от цялата страна ще предложат своите най-нови, интересни и търсени заглавия до неделя включително. Шатрите, 59 на брой, вече са..

публикувано на 09.09.24 в 08:40

Слънчеви стихове за малките палавници

Учителката в детска градина с висше педагогическо образование Людмила Данова ме зарадва с най-новата си детска книжка със стихове " Умна и красива, ала пакостлива" точно в навечерието на Рождество Богородично - 8 септември. Авторката е от с. Кътина край София. Това е ден, в който жените се молят за рожби на Дева Мария. Людмила работи..

публикувано на 08.09.24 в 05:10
Боян Иванов, директор на  Драматичен театър

Вълнуващи театрални срещи в Русе

На 13 септември трупата на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще открие творческия сезон с премиера на пиесата "Опит за летене" по Йордан Радичков.  Две премиери през септември, фестивал през октомври и поредица от режисьорски дебюти предстоят на сцената на Драматичния театър в Русе и тези събития са на път да върнат театралната..

публикувано на 05.09.24 в 17:21