Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спряно е финансирането на "Топъл обяд" в "Красно село"

Районното кметство няма да оттегли или промени проекта и вегетарианското меню

Снимка: Ива Антонова, БНР

Повече от 200 души в нужда в район "Красно село" в София остават без топъл обяд, след като  очакваната помощ, осигурена по Оперативната програма за храни и материално подпомагане, се прекратява. Това обяви районният кмет Росина Станиславова след отказ на Управляващия орган на програмата да финансира проекта.

Спирането на средствата за програмата „Топъл обяд“ идва след оценка от Агенцията за социално подпомагане, че менюто не отговаря на критериите за разнообразна, пълноценна и здравословна храна и включва изцяло вегетариански продукти. 

Проектът Топъл обяд“ в район „Красно село“ започва през май миналата година, като в продължение на почти 160 дни между 200 и 300 души са получавали супа, основно ястие и хляб всеки ден. Проверка на Агенция за социално подпомагане сред всички общини, изпълнявали такава програма, обаче посочи, че единствено менюто за нуждаещи се в Красно село е изключвало месо и яйца.

"Вегетарианското меню е обявено от самото начало на програмата „Топъл обяд“, каза в "Хоризонт за вас" кметът Росина Станиславова.

Ръководителят на проекта „Топъл обяд“, заместник-кметът Николай Веселинов защити  критериите, по които е съставено менюто за хората в нужда в Красно село. За БНР той поясни:

"Това решение е плод на съзнателно управленско решение, трябва ли да напомням, че тази болест - Covid - 19 тръгна от употреба на диви местни продукти, освен това има хора от "Красно село", които по различни причини не употребяват месо, освен това вегетарианската храна е по-здравословна и по-пълноценна...", това смята Веселинов.


В писмо до кмета на „Красно село“ управляващият орган на програмата - в случая Агенцията за социално подпомагане – припомня, че на няколко пъти е призовавала ръководителите на проекта „Топъл обяд“ да приложат - цитирам - „гъвкав подход при определяне на хранителните продукти, включени в менюто“.

След отказ на районната администрация следва и отказ да се верифицира сумата от близо 25 хил. лв. за изпълнение на проекта за тази година. Кметът Росина Станиславова определи действията на Агенцията за социално подпомагане като цитирам „опит да дисциплинират един непослушeн кмет“. 

Според ръководителя на проекта заместник-кмета Николай Веселинов няма нарушение на изискванията за кандидатстване по европейската програма и район "Красно село" няма намерение да оттегли или промени проекта и вегетарианското меню за услугата топъл обяд, а до изясняване на ситуацията без всекидневна порция храна остават около 250 нуждаещи се.  

Казусът около програмата „Топъл обяд“ е пореден случай, при който кметът на "Красно село" се налага да дава обяснения след като преди около месец стана ясно, че тя се е самоназначила за ръководител на проект „Патронажна грижа“ със средства по европейска програма, а срещу нея се появиха твърдения, че е изплатила крупна сума на себе си и на своя екип. Нещо, което Станиславова отрече, заявявайки, че не е нарушила правилата на оперативната програма.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46