Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ: Търговското салдо за януари е отрицателно, 0,1 от БВП

Българска народна банка
Снимка: Ани Петрова

Търговското салдо за януари е отрицателно в размер на 33, 1 млн. евро, сочат данните на БНБ.

Това прави 0,1 на сто от брутния вътрешен продукт.

Свиване има на годишна база и при износа, и при вноса.

През първия месец на годината у нас са внесени стоки за 2,4 милиарда евро. Износът е за 2,39 милиарда евро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

104 загинали на пътя от началото на годината до днес

104 души са загинали на пътя от началото на годината до днес, 40 от жертвите са пешеходци. Това съобщи за "Хоризонт"  Росен Рапчев от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата". "Пешеходците много често смятат, че пешеходната пътека е едва ли не щит, но тя не дава изключително предимство на пешеходците. А много е важно пешеходецът преди..

публикувано на 16.04.24 в 16:58

Здравната комисия прие на първо четене законодателни промени за правата на психично болните

Без гласовете на "Възраждане" депутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене законодателни промени, свързани с правата на хората с психични заболявания.  Със законопроекта се забранява унизителното отношение към пациенти с такива заболявания по време на тяхното лечение. За нарушения на правата им ще се счита липсата на достатъчно..

публикувано на 16.04.24 в 16:51
Димитър Главчев

Премиерът Главчев ще участва в Брюксел на извънредното заседание на Европейския съвет

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба. Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за европейската конкурентоспособност, отношенията ЕС-Турция, ситуацията в Украйна и в Близкия Изток. В белгийската столица Главчев ще присъства на прием..

публикувано на 16.04.24 в 16:37
Илхан Кючюк с посланик Тодор Стоянов.

Илхан Кючюк е удостоен с престижна награда в Рим

В зала "Zuccari" на италианския Сенат се състоя церемония по награждаването на българския евродепутат Илхан Кючюк с престижната международна награда "Джовани Малагоди". Тя е учредена от фондацията "Луиджи Ейнауди" е се връчва за първи път.  На тържеството присъства посланикът на нашата страна в Рим Тодор Стоянов, сенатори и официални лица..

публикувано на 16.04.24 в 16:29

Само една формация е подала документи в ЦИК за участие във вота

Централната избирателна комисия има пълното съдействие на служебния кабинет по въпросите, свързани с организацията и подготовката на предстоящите избори две в едно на 9 юни. Това е уверил служебният премиер Димитър Главчев на първа среща с ЦИК, обяви председателят на комисията Камелия Нейкова: "Уточнихме някои въпроси, свързани с отговорностите..

публикувано на 16.04.24 в 16:26
Никола Минчев

Никола Минчев: Номинацията на Даниел Митов за нов външен министър е изненадваща

Номинацията на Даниел Митов за нов външен министър е сериозен политически ход, коментира депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев.  Смяната на дипломат №1 обаче е изненадваща, седмица след като служебното правителство пое властта, смята още Минчев: "По принцип е изненадващо една седмица след съставянето на кабинета да се правят предложения за промени от страна..

публикувано на 16.04.24 в 16:09

Кипър с нови мерки срещу нелегалните мигранти

Кипър предприе нова мярка за ограничаване на масовите пристигания на мигранти, основно сирийци, по море. От днес негови кораби патрулират край бреговете на Ливан, за да възпират отплаващите от там лодки преди зоната на отговорност на Кипър. Това е първият път, когато кипърски флот навлиза в международни териториални води заради миграционните..

публикувано на 16.04.24 в 16:06