Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гуверньорът на турската централна банка е сменен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гуверньорът на турската централна банка Наджи Агбал беше отстранен от поста си. Той ще бъде заменен от икономиста и политик Шахап Кавджъоглу. Това става ясно от президентски указ, който беше публикуван късно вчера, посочва Франс прес.

Смяната идва след като в четвъртък банката рязко повиши основния си лихвен процент на 19 на сто.

Президентът Реджеп Ердоган е отявлен противник на високите лихвени проценти, като ги определя като майката на всяко зло. Икономисти смятат, че мнението му, че те предизвикват инфлация, вместо да я забавят, е причината за икономическите проблеми в Турция, посочва Франс прес.

Наджи Агбал, който е бивш финансов министър, беше начело на централната банка от ноември. След назначаването му обаче турската лира успя да върне около 15% от стойността си спрямо долара. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Опасни електрически кабели заливат пазара

Опасни електрически кабели заливат пазара, предупреждават от Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ). От там настояват държавата да предприеме стъпки за задължителна сертификация и контрол на вноса. Опасните кабели се внасят от Турция, Северна Македония, Китай, Босна и Херцеговина. Използват се най вече при изграждане..

публикувано на 05.08.24 в 11:37
Георги Милтиядов, Вероника Тодорова, Любомир Дяковски и Веско Ешкенази

Любомир Дяковски: Това е правилният път, Плевенската филхармония да достигне до по-широк кръг от хора

Наградата за музикален проект на годината не е на Любомир Дяковски, а е на Плевенската филхармония. Това заяви директорът на музикалната формация Дяковски в интервю пред БНР. В проекта участват Веско Ешкенази, Вероника Тодорова, Георги Милтядов и Плевенската филхармония. „Завършихме символично проекта и сезона на поляната пред 10 000..

публикувано на 05.08.24 в 11:16
проф.Искра Баева

Искра Баева: Преходът завърши с влизането на България в ЕС

Преходът завърши с влизането на България в ЕС . Това каза пред БНР проф. Искра Баева, историк и автор на книги, която представи в "Преди всички" най-новата си книга - "Личностите, които определиха нашата съдба".  "В книгата са събрани  12 по-кратки и по-странни биографии   на политици и други дейци от епохата на социализма и от..

публикувано на 05.08.24 в 11:07
Снимката е илюстративна.

Доугасяват пожара край с. Църварица

Екипи на пожарната и на Горско стопанство-Невестино и днес са на терена при пожара, който възникна в петък след обяд и обхвана близо 1000 декара гора - около 500 декара иглолистна гора, бивши земеделски земи и площи, храсти, сухи треви край граничното с. Църварица за доугасяването му. Пожарът беше локализиран от четирите страни още вчера...

публикувано на 05.08.24 в 10:51
Албин Курти

Косовският премиер на визита в РСМ след инцидент с президента Вьоса Османи на летището в Скопие

Премиерът на Косово Албин Курти ще направи днес работно посещение в Северна Македония, няколко дни след инцидента на летището в Скопие с косовската президентка Вьоса Османи, която използваше летището за частно пътуване, предаде БТА. Говорителят на правителството на Косово Пърпарим Криезиу каза пред КосоваПрес, че по време на визитата, която..

публикувано на 05.08.24 в 10:35

Задължителна дезинфекция на влизащите от Гърция автомобили

От тази нощ всички автомобили, влизащи от Гърция към България  преминават през задължителна дезинфекция заради чумата по дребните преживни животни. Най-близките огнища в южната ни съседка са в района на Комотини. Шофьорите на тежкотоварните камиони се оплакват от  разбития терен  в зоната за дезинфекция на Кулата: "Дезинфекцията я минаваш..

публикувано на 05.08.24 в 10:27
д-р Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев: Има натиск от вносители за забраната за употреба на вейпове

Дори и малките победи са големи, ако са в една и съща посока и водят до желания резултат , каза пред БНР депутатът д-р Александър Симидчиев за миналия на първо четене закон за забрана на вейповете. "Проблемът в България винаги е бил с устойчивостта, какво искаме да направим. А тук сме устойчиви, ето законът за райския газ. Променяхме го..

публикувано на 05.08.24 в 10:22