Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета вълна, „АстраЗенека“ и номинации за „Оскар“ - акценти от седмицата по света

Улица с навалял сняг се отразява в прозореца на фризьорски салон в Чикаго, 15 март 2021 г.
Снимка: БТА

Трета вълна на коронавируса в Европа, възобновяват ваксинациите с препарата на „АстраЗенека“, Мария Бакалова е номинирана за Оскар.

Европейската агенция по лекарствата обяви, че ваксината на „АстраЗенека“ срещу коронавируса е „безопасна и ефективна“, а ползите са по-големи от възможните рискове.

Ваксината не е свързана с увеличен общ риск от случаи на тромбоемболия или кръвни съсиреци, е заключението на комисията за оценка на риска към лекарствената агенция на Евросъюза.

Комисията ще продължи разследването на около 20 редки случаи на кръвни съсиреци във вените на мозъка и в тази връзка експертите са препоръчали този страничен ефект да бъде описан в придружаваща листовка на препарата. 

След становището на Агенцията общо 10 страни членки на Европейския съюз обявиха, че подновяват имунизацията на населението си. Освен в България, ваксинациите с „АстраЗенека“ се подновяват в Германия, Франция, Италия, Латвия, Литва и Кипър. От другата седмица това ще стане и в Нидерландия, Испания и Португалия. В Швеция обаче временната пауза продължава - заради смъртен случай, за който трябва да бъде разследвано дали има връзка с ваксинация с продукта на „АстраЗенека“.


В Европа имунизацията продължава, а много хора са преболедували инфекцията, но локдауни и социални рестрикции все още масово се прилагат за всички. Затова все повече се надигат гласове да се позволи на тези, които са ваксинирани или е малко вероятно да предадат вируса, да пътуват свободно и да посещават обществени места.

Именно затова  Европейската комисия предложи въвеждането на т. нар. Дигитално зелено удостоверение, което да бъде признавано от всички държави членки на Европейския съюз. То ще е безплатно, в електронен формат или на хартиен носител, ще включва Кю Ар код за гарантиране на неговата сигурност и автентичност, обясни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Въпреки амбициозните ваксинационни кампании, третата вълна на коронавируса залива Европа като редица държави отбелязват мрачни рекорди по смъртност и хоспитализирани.

Унгария съобщи за рекорден брой починали - 195 души. Броят на пациентите в болница надхвърли десет хиляди, което също е рекорд. От кабинета на премиера Виктор Орбан заявиха, че пикът на третата вълна се очаква в края на месеца и засега ограниченията няма да се разхлабват. 

Полша също отбеляза рекорд по новозаразени - над 27 хиляди души,  като от събота страната затваря молове, хотели, фитнеси и училища.

А Италия почете паметта на над стоте хиляди жертви на коронавируса в градчето Бергамо, наричано още италианския Ухан и смятано за епицентър на инфекцията в Европа.  На 18 март 2020 армията се включи в извозването и погребването на починалите от вируса, заради огромния им брой.

Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин дадоха храна за спекулации за нова Студена война между Съединените щати и Русия. Президентите, смятани за двамата най-могъщи мъже в света, си размениха любезности, в кавички, в първите официални коментари по адрес един на друг.

Байдън заяви, че Путин ще понесе последствия за намеса в американските избори през 2020-та година в полза на Доналд Тръмп. А на директен въпрос дали смята Владимир Путин за убиец, Джо Байдън отговори утвърдително.

В отговор Путин коментира, че руснаците могат да защитават интересите си и на американците ще се наложи да се съобразяват с това.

Номинираните за най-добра актриса в поддържаща роля - Мария Бакалова за „Борат 2“, Глен Клоуз за „Елегия Хилбили“, Оливия Колман за „Бащата“, Аманда Сайфред за „Манк“, Юн Ю-джун за „Минари“/БТА

Седмицата започна с една изключителна новина  - номинацията за „Оскар“  на българската актриса Мария Бакалова. „Не искам дори да си мисля за шанса си, защото самото говорене и поставянето на името ми до тези утвърдени артисти, от които съм се учила, е достатъчно“, коментира номинацията си Бакалова. 

Тя е номинирана за поддържаща женска роля във филма „Борат 2“, който актрисата определи като „филм - протест срещу неравноправие“:

А иначе филмът „Манк“ на режисьора Дейвид Финчър получи най-много номинации за „Оскар“ - общо 10. Това е биографичната драма за холивудския сценарист Хърман Манкевич, който пише сценария на „Гражданинът Кейн“. .

Бионсе стана изпълнителката с най-много награди „Грами“ в историята, след като изпревари Алисън Краус, която държеше рекорда досега. На 63-ото издание на годишните награди на американската звукозаписна академия Бионсе получи цели три „грамофончета“, с които вече има 28. Тя спечели в категориите за най-добро ар енд би изпълнение, най-добро музикално видео и за най-добра рап песен за „Savage“ (заедно с Меган дъ Стелиън).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шапката на Индиана Джоунс беше продадена на търг за 630 хил. долара

Шапката, носена от актьора Харисън Форд в една от частите от легендарната поредица Индиана Джоунс, беше продадена на търг в Лос Анджелис за 630 хил. долара, предаде Би Би Си. Кафявата филцова шапка е характерен елемент и неизменна част образа на приключенеца археолог. Харисън Форд се появява с нея в началото на втората част от поредицата -..

публикувано на 17.08.24 в 18:25

17 палестинци бяха убити и десетки ранени при израелски удар в град Зауайда в Газа

17 палестинци бяха убити и десетки ранени при израелски удар в град Зауайда в Газа. По информация на здравните власти повечето от жертвите са от едно и също семейство и включват осем деца и четири жени. Израелската армия обяви, че проверява информацията и издаде нови препоръки към местните жители за евакуация. В очакване на ответен удар на..

публикувано на 17.08.24 в 18:11

Петима българи са арестувани на гръцкия полуостров Халкидики след сбиване и стрелба в бар

Петима българи са арестувани на гръцкия полуостров Халкидики след сбиване и стрелба в бар. Полицията в южната ни съседка все още не дава официална информация за случая. Сцената се разиграва късно снощи в плажен бар в курорта "Ханиоти" на Халкидическия полуостров. Според различни информации в гръцки медии, скандалът възниква между българска..

публикувано на 17.08.24 в 17:58
Снимката е илюстративна

Пожар в борова гора на територията на Държавно горско стопанство "Елешница"

Повече от 50 служители на териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие гасят пожар в борова гора на територията на Държавното горско стопанство Елешница". Гори бял и черен бор, към момента са засегнати 60-70 декара. Веднага след като става ясно, че на терен има необходимост от допълнителна помощ, към мястото тръгват..

публикувано на 17.08.24 в 17:41

Безводието става все по-голям проблем във все повече части на страната

Безводието става все по-голям проблем във все повече части на страната. Проблемите с безводието в свищовските села се задълбочават и хората днес на два пъти блокираха за по половин час главния път Плевен-Русе. Жителите на  Хаджидимитрово, Студена, Морава и Козловец затвориха пътя в два участъка. Протестиращите срещу безводието в Свищовско..

публикувано на 17.08.24 в 17:37
Пожар в Съмърсет Хаус в централен Лондон

125 пожарникари продължават да се борят с пожара в Съмърсет Хаус в централен Лондон

Около 125 пожарникари продължават да се борят с пожара в историческата сграда Съмърсет Хаус в централен Лондон. Няма данни за пострадали, съобщиха от столичната полиция. Малко преди обед лондонската пожарна получи сигнал за инцидента в Съмърсет Хаус. Причината за пожара остава неясна. Всички планирани обществени събития там за деня са..

публикувано на 17.08.24 в 17:23
Патриарх Даниил се поклони пред мощите на св. свщмчк Симеон Самоковски

Патриарх Даниил се поклони пред мощите на свещеномъченик Симеон Самоковски

Патриарх Даниил се поклони пред мощите на свещеномъченик Симеон Самоковски, който е покровител на град Самоков, предаде БТА. При посещението си в града патриархът беше посрещнат от кмета на общината Ангел Джоргов и духовници от Самоковска духовна околия и Софийска митрополия. Даниил оглави архиерейска света литургия в храм "Рождество..

публикувано на 17.08.24 в 17:18