Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресторантьори на протест в Русе срещу новите Covid мерки

Представители на танцови школи за любителско изкуство организираха шествие под наслов „Не на двойния аршин“, 14 март 2021 г.
Снимка: БТА

Ресторантьори от Русе излязоха днес на първия си протест срещу мерките, наложени от правителството. Те настояват за компенсации, които обаче да са навременни.

По думите на Красимир Иванчев, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Русе, отварянето на заведенията в началото на месеца е било грешка, която им е донесла още повече загуби, след като от понеделник всички отново ще затворят врати.

Той съобщи, че 20% от заведенията в Русе вече са обявили фалит, тъй като помощта от държавата е била ненавременна и недостатъчна.

Иванчев описа каква е ситуацията в момента и допълни:

-  Всичко това е свързано с много разходи, всички малотрайни зеленчуци, колбаси, каквото и да е, ги подаряваме на работниците, а всичко друго, което стои във фризерите, не дай си боже някой да се счупи, винаги стават бели, и се изхвърлят за хиляди левове на боклука“.

За сряда се подготвя мащабен протест, в който ще се включат както всички ресторантьори, така и собствениците на танцови школи и фитнес зали.

-  Много сме пострадали, много сме зле. Скоро ще ни умножат по нула всички.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световният ден на смеха се отбелязва в първата неделя на май

В първата неделя на май хиляди хора от над 120 държави отбелязват Световния ден на смеха. Първото подобно събитие всъщност е през януари 1998 година в Мумбай, като в него участват 12 хиляди души. Сесията е организирана от създателя на йога на смеха доктор Мадан Катариа. Според него има физически и емоционални ползи от дълбоко дишане и..

публикувано на 05.05.24 в 08:05

Младото поколение акушерки: Без тази професия не могат да се раждат бебета

Те са на първа линия в посрещането на новия живот – българските акушерки, които неуморно се грижат за майките и техните бебета. Въпреки че и тази професия е застаряваща, не липсват млади жени, които искат да се научат. А по-опитните са готови да дават и да предават знания и умения. Срещаме ви с две акушерки от най-старата АГ болница у нас –..

публикувано на 05.05.24 в 07:54

В Кайро продължават преговорите между Израел и "Хамас"

Днес в Кайро продължават преговорите за постигане на мир в Ивицата Газа между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", които се водят с посредничеството на Египет, Катар и САЩ. АФП цитира тази нощ представител на израелското правителство, който упрекна "Хамас", че  възпрепятства подписването на споразумение. Представител на..

публикувано на 05.05.24 в 07:50
Украински свещеник благославя войници в Днепропетровск, 5 май 2024 г.

Руски атаки срещу Харков, Днепър и Одеса

В нощта на Великден - Русия атакува украинските региони Харков и Днепър, както и черноморския пристанищен град Одеса. Съобщава се за убити и ранени хора. По думите на президента Володимир Зеленски руски изтребител е бил свален над Източна Украйна При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са..

публикувано на 05.05.24 в 07:46

В първия ден на Великден се отслужва Второ Възкресение

По традиция днес преди обед, в първия ден на Великден, се отслужва тържественото богослужение, познато като "Второ Възкресение". Това е Пасхална вечерня, по време на която се чете светото Евангелие на различни езици. Нарича се "Второ Възкресение", защото след празничните служби през отминалата нощ за втори път днес  се огласяват..

публикувано на 05.05.24 в 07:22
В патриаршеската катедрала

Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово.  В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В София в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

публикувано на 05.05.24 в 07:07

В нощта на Възкресение църквата "Свето Въведение Богородично" в Панагюрище се изпълни с хора

В нощта на Възкресение една от най-посещаваните църкви в Панагюрище е „Свето Въведение Богородично“.  Храмът е на 206 години и е един от най-старите действащи в страната. Църквата "Свето Въведение Богородично" е започната през 1818 година и завършена към 1923 година. Тя представлява еднокорабна базилика..

публикувано на 05.05.24 в 06:53