Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. В. Стефанов: Екзистенциалният хоризонт на човека не е оцеляването, а спасението

Затварянето казва, че светът е клиника, а не място на свободни и щастливи хора, посочи той

Проф. Валери Стефанов
Снимка: БГНЕС

"Затварянето ни казва, че светът е клиника, а не място на здрави, свободни и щастливи хора. Ние ставаме затворници на болестта, институциите и страха. Можем да си представим какви са последиците. В условията на паника човекът е обречен да изговаря страховете си, но не и да действа рационално, да разпознава алтернативни ценности и да отстоява съдбовни права". Това каза пред БНР проф. Валери Стефанов, литературен историк и критик, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в коментар на предстоящия от 22 март национален локдаун заради растящия брой на заболели от Covid-19.

По думите му нанесените щети от изолацията и затварянето ще са много - комуникативни, икономически, психически, образователни:

"Намираме се в голямо изпитание, може би не осъзнаваме параметрите му, но е добре да се замислим върху тях. ... Ако не управляваме дългосрочните последици, щетите ще бъдат огромни".

Той определи като дълбоко погрешна идеята, че първо трябва да оцелеем, а после ще живеем:

"Екзистенциалният хоризонт на човека не е оцеляването, а спасението. Трябва да се заемем с тази нова ситуация на нарастваща тревожност на човешкото битие. Имаме редукция на общуването, а и невъзможност за огромна част от хората да полагат своя труд. Когато оцеляването ти стане основен хоризонт на поведението, а всичко останало може да чака, да се изостави, това е много опасно, а за съжаление тази идея започва да управлява света".

Проф. Стефанов подчерта, че едно общество, което е обхванато от патологична тревожност, има малки шансове да се заеме с устройството на гражданския ред и повишаване на нивото на политическия живот:

"Има норми на покорност, които са постигнати в целия свят, не само в България. Моят извод е, че тези норми на покорност се постигат с непрестанни призиви за солидарен конформизъм. Когато ситуацията се опрости до една проста алтернатива - или се крием, или мрем - решенията се оказват много лесни и жертвата декларира своята пълна готовност да плати исканата от нея цена, т.е. да се откаже от своите права, от своята гражданственост, от универсалните човешки ценности". 

Според него в центъра на политическия живот трябва да има морално отговорни фигури, които да тръгват от себе си, когато преценяват, а не да търсят винаги вината в другите:

"Гредата в окото на другия е ключова парола в днешния политически живот. ... Властта има в себе си ресурса на насилието и ефектите на страха. Когато сцените на насилие доминират една публичност, неминуемо раждат страх и конформизъм". 

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Валери Стефанов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35