Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална карантина е в сила у нас

Снимка: БГНЕС

От днес до края на месеца в цялата страна влиза в сила трето затваряне с цел ограничаване разпространението на коронавируса. Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата, яслите и детските градини. Затварят се ресторантите, моловете, кината и театрите. 

Работа преустановяват игралните зали, казината и търговските площи над 300 квадратни метра с изключение на хранителните супермаркети. Ресторантите ще могат да работят само за доставки и вземане на храна за дома и офиса. Мерките включват още задължително еднопосочно движение на всички пазари в страната. Затварят се фитнеси, плувни комплекси, музеите и танцовите школи. Забраняват се сватби и кръщенета с над 15 души. Висшите училища също преустановяват учебните занятия с изключение на практически упражнения по клинични дисциплини.

Главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев коментира, че наблюденията в други европейски държави показват че последният пик на заболеваемостта от Covid-19 е с продължителност между две и четири седмици:

"10 дни не е малък срок, очевидно намаляването на контактите, ще окаже влияние, но дали ще е достатъчно, това вече ми е трудно да кажа. Едно намаляване на контактите в този момент би трябвало да повлияе."

В София отворени остават две  детски градини за деца на медици на първа линия -  117-а детска градина "Надежда" в район "Младост" и 124-та "Бърборино" в район "Красно село".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Костадин Ангелов

Национален локдаун за 10 дни от 22 март

Увеличаващите се случаи на Covid-19 и на постъпванията в болници ни мотивират да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които ще бъдат въведени от понеделник и ще продължат 10 дни, съобщи днес здравният министър Костадин Ангелов на..

обновено на 18.03.21 в 14:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новите избори - на 13, 20 или 27 октомври

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври. Това се случва след окончателното и неуспешно приключване на процедурите по излъчване на редовно правителство от този парламент. Датата зависи от бързината, с..

публикувано на 06.08.24 в 12:26

Продължават протестите на крайнодесни демонстранти на Острова

И през изминалата нощ продължиха протестите в различни британски градове, разразили се след нападението с нож в Саутпорт, при което миналата седмица бяха убити три деца. Крайнодесни демонстранти атакуваха силите на полицията в Белфаст, Плимут и..

публикувано на 06.08.24 в 12:23

Полицията разследва инцидента в Кърджали, няма привлечени обвиняеми

Трима души са задържани за срок от 24 часа във връзка с вчерашния инцидент, при който 20 души бяха ранени след срутване на таван на сватбен салон в Кърджали. Задържаните са мъже на 52 и 57 години, и жена на 46 г., като по непотвърдена информация това..

публикувано на 06.08.24 в 12:00

Два испански самолета се включиха в борбата с пожара в планината Славянка

Двата испански самолета, осигурени по линия на Европейския механизъм за помощ при бедствия, се включиха в гасенето на пожара в планината Славянка, който отново успя да направи пробив от гръцка територия и обхвана около 1200 декара гора на западния..

публикувано на 06.08.24 в 11:51
Д-р Виолета Нанкова

Неразумното излагане под слънчевите лъчи може да увреди кожата

Нашата кожа е особено чувствителна към силното слънце . Неразумното излагане под слънчевите лъчи за по-бързо получаване на тен без подходяща защита, може да увреди кожата и да развали лятната ни почивка.  " Слънцето се промени и забелязваме..

публикувано на 06.08.24 в 11:25

Протестна блокада заради безводие в Елена, недоволните плашат с бойкот на изборите

Десетки жители на село Майско блокираха една от улиците в общинския център в Елена с настояване да имат достъп до питейна вода. Най-многолюдното балканско село във Великотърновско е на драстичен воден режим. Хората споделят, че имат вода в..

публикувано на 06.08.24 в 11:04
Академия

Академия "Синдео" стратира програма за нови учители. Всеки може да разбере дали има призвание

Когато един човек влиза в училище с много голямо желание, децата реагират дори и подсъзнателно по-положително. Това обясни пред БНР Ангел Георгиев, учител и основател на "Синдео" - приложна академия за образование. Академията започва..

публикувано на 06.08.24 в 11:02