Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинените в шпионаж за Русия остават в ареста

| обновено на 22.03.21 в 12:12
Снимка: Ани Петрова

Рано тази сутрин стана ясно, че и петимата обвинени за шпионаж в полза на Русия, за които прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение, остават за постоянно в ареста. 

От Военно-окръжния съд София съобщиха, че последното заседание е приключило в 5,13 часа.

Мерките за неотклонение се гледаха при закрити врата

Вчера в 6,26  прокуратурата внесе във Военния съд пет отделни искания за петимата обвиняеми  -  т.н. Резидент - Иван Илиев, бивш шеф във Военното разузнаване, съпругата му с българско и руско гражданство, зам.-шефът на Дирекцията за бюджета и разходите във Военното министерство полковник Петър Петров, началникът на секретната регистратура в парламента Любомир Медаров - също бивш военен,  и един  действащ служител на Министерството на отбраната. За шестия от групата за шпионаж прокуратурата не поиска задържане под стража, след като той направи пълни самопризнания.

Мерките се гледаха от два съдебни състава, пред които се изправиха петима прокурори - част от тях командировани от други прокуратури със заповед на обвинител номер едно.

Тази  сутрин в 7,15 часа Иван Гешев написа в Туитър: „Поредната „реформа“ почти закри военното правосъдие. Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа. България може да се гордее с тези магистрати“.

От Военно-окръжния съд обясниха продължителността с това, че са били уважени исканията на защитниците да се запознават с материалите по делото, което нарушило графика за разглеждането им.

Съдебните определения могат да бъдат обжалвани  пред Военно-апелативния съд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов похвали работата на прокуратурата и службите

Премиерът Бойко Борисов оцени високо работата на прокуратурата и на службите за разкриването на група за шпионаж в полза на Русия . „Има радиомълчание от другите институции в България, пък доста президенти се изказаха вече по темата. За пореден..

обновено на 20.03.21 в 14:24
Доминик Рааб

Великобритания и САЩ подкрепиха България в действията ѝ за пресичане на руския шпионаж

Великобритания подкрепи България в действията за пресичане на опитите за шпионаж в полза на Русия . В "Туитър" британският външен министър Доминик Рааб написа: "Великобритания подкрепя България срещу зловредната дейност на Русия, която цели да подкопае..

публикувано на 20.03.21 в 16:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от..

публикувано на 27.07.24 в 19:49

Пожарът в планината Славянка е ограничен

Пожарът в планината Славянка, който снощи навлезе и в българска територия, е ограничен.   С прекъсване от няколко часа заради високите температури два хеликоптера гасяха от възуха, а на терен бяха над 60 огнеборци от пожарната, горските стопанства в..

публикувано на 27.07.24 в 19:39

Щетите по обекта на хранителната верига край Елин Пелин са предимно по покрива

Щетите по обекта на хранителната верига, който е в близост до взривения склад за фойерверки край Елин Пелин, са предимно по покрива. Това каза началникът на пожарната в Елин Пелин старши комисар Георги Иванов. Днес специалистите успяха да влязат в обекта,..

публикувано на 27.07.24 в 19:22

Голям пожар лумна до Гребната база в Пловдив

Мащабен пожар, обхванал сухи треви, лумна  край Гребната база в Пловдив.  Мястото е в близо до луксозния хотел "Ландмарк".  Заради близостта със съседната горичка веднага са изпратени пет аварийни екипа на пожарната, които веднага са започнали да..

публикувано на 27.07.24 в 19:03

Започна описването на щетите, нанесени от взрива в Елин Пелин

Продължават гърмежите от мястото на инцидента край Елин Пелин. Започнало е описването на щетите, които са нанесени по къщите в населеното място. Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че екипи вече са обходили част от къщите, започнало е описването...

публикувано на 27.07.24 в 18:14