Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинените в шпионаж за Русия остават в ареста

| обновено на 22.03.21 в 12:12
Снимка: Ани Петрова

Рано тази сутрин стана ясно, че и петимата обвинени за шпионаж в полза на Русия, за които прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение, остават за постоянно в ареста. 

От Военно-окръжния съд София съобщиха, че последното заседание е приключило в 5,13 часа.

Мерките за неотклонение се гледаха при закрити врата

Вчера в 6,26  прокуратурата внесе във Военния съд пет отделни искания за петимата обвиняеми  -  т.н. Резидент - Иван Илиев, бивш шеф във Военното разузнаване, съпругата му с българско и руско гражданство, зам.-шефът на Дирекцията за бюджета и разходите във Военното министерство полковник Петър Петров, началникът на секретната регистратура в парламента Любомир Медаров - също бивш военен,  и един  действащ служител на Министерството на отбраната. За шестия от групата за шпионаж прокуратурата не поиска задържане под стража, след като той направи пълни самопризнания.

Мерките се гледаха от два съдебни състава, пред които се изправиха петима прокурори - част от тях командировани от други прокуратури със заповед на обвинител номер едно.

Тази  сутрин в 7,15 часа Иван Гешев написа в Туитър: „Поредната „реформа“ почти закри военното правосъдие. Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа. България може да се гордее с тези магистрати“.

От Военно-окръжния съд обясниха продължителността с това, че са били уважени исканията на защитниците да се запознават с материалите по делото, което нарушило графика за разглеждането им.

Съдебните определения могат да бъдат обжалвани  пред Военно-апелативния съд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов похвали работата на прокуратурата и службите

Премиерът Бойко Борисов оцени високо работата на прокуратурата и на службите за разкриването на група за шпионаж в полза на Русия . „Има радиомълчание от другите институции в България, пък доста президенти се изказаха вече по темата. За пореден..

обновено на 20.03.21 в 14:24
Доминик Рааб

Великобритания и САЩ подкрепиха България в действията ѝ за пресичане на руския шпионаж

Великобритания подкрепи България в действията за пресичане на опитите за шпионаж в полза на Русия . В "Туитър" британският външен министър Доминик Рааб написа: "Великобритания подкрепя България срещу зловредната дейност на Русия, която цели да подкопае..

публикувано на 20.03.21 в 16:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравните власти обявяват мерките срещу разпространението на коклюш

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес. Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици..

публикувано на 26.04.24 в 07:36

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Хотели и ресторанти може да затворят в разгара на лятото заради кризата с персонала

Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу държавата заради пропуснати ползи . Те отправят упреци за забавени процедури по издаването на визи за сезонните работници от трети страни, които туристическият бранш..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на..

публикувано на 26.04.24 в 07:27

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени..

публикувано на 26.04.24 в 05:26