Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон не изключва ответни действия, ако ЕС блокира износа на Covid ваксини

| обновено на 22.03.21 в 21:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство не изключва ответни действия, ако лидерите на Европейския съюз решат тази седмица да блокират износа на произведени в Европа ваксини срещу коронавируса за Обединеното кралство.

Премиерът Борис Джонсън започна преки преговори с лидерите на водещите еврочленки в очакване европейският регулатор да одобри работата на холандски завод, който ще произвежда ваксината на "АстраЗенека". Той фигурира и в британския, и в европейския договор на фармацевтичната компания и борбата е кой първи да получи дози от него.

Официалните данни сочат, че от края на януари от Евросъюза са изнесени 35 милиона дози ваксини, включително 10 милиона за Великобритания. А от Обединеното кралство износът е нула. Там ваксинацията върви с три пъти по-голяма скорост - средно 44 дози на 100 души в сравнение с 13 дози на 100 души в Евросъюза.

Британски министри вече заявиха, че ЕС трябва да съблюдава поетите ангажименти, а не да издига стени в отношенията. Отговарящият министър за здравните и обществените грижи Хелън Уейтли предупреди Брюксел да се откаже от "ваксинационния национализъм и протекционизъм". 

Джонсън сега лично се ангажира да разговаря с европейски лидери. Очаква се той да призове те да наложат вето на предложенията да се забрани износът на ваксини към Великобритания. Според правителствени източници той дори вече е бил в контакт с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с премиерите на Нидерландия и на Белгия Марк Рюте и Александер де Кро. Сега е на ход тежката европейска артилерия в лицето на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. 

Политическите наблюдатели на Острова виждат в хода на Джонсън опит да се потуши спора чрез предложение за съвместна работа за увеличение на производството на ваксини на континента. Британците вече имат екип инженери в новия завод "Халикс" в Нидерландия. 

Дали това ще е достатъчно за Урсула фон дер Лайен е под въпрос, защото тя иска да види ваксини на "АстраЗенека" в Европа от производители във Великобритания. Но всичко зависи от срещата на европейските лидери. И както посочи политическият кореспондент на Би Би Си Адам Флеминг, ако последва забрана, Лондон ще трябва да избира дали да запази дипломатично мълчание, или да отвърне на удара.


Междувременно анализ във Великобритания показа, че забраната на износ на ваксини от ЕС към Острова в комбинация със забавянето на пратката от 5 милиона дози ваксина на "АстраЗенека" от Индия може да забави програмата за масово ваксиниране до два месеца. Това става в момент на чупене на дневни рекорди с ваксинирани от порядъка на над 800 000 хиляди и наближаващ общ брой от 28 милиона ваксинирани британци. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обир на магазин в столичния кв. "Дървеница"

Обир е извършен рано тази сутрин в магазин в столичния квартал "Дървеница". По първоначална информация инцидентът е станал около 5 часа сутринта. Малко след това екипи на СДВР са задържали единият от крадците. Обраният магазин е денонощен. Полицията издирва и другите участници в обира. По информация на БНР от вътрешното..

публикувано на 21.07.24 в 12:28
Служебният министър-председател Димитър Главчев (вдясно) и служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов на посещение в планинския проход Беклемето, 20 юли 2024 г.

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в община Болярово

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в ямболската община Болярово. Властите уверяват, че близо до населени места няма активни огнища. В опустошеното от огнената стихия странджанско село Воден отново пристигна премиерът Димитър Главчев, който увери, че  още днес ще бъдат монтирани част от контейнерите, в които временно ще живеят хората,..

публикувано на 21.07.24 в 12:23
Деница Сачева

Деница Сачева: Това трябва да са последните предсрочни избори

"Още при провала на първия мандат казахме, че в предстоящата предизборна кампания всички политически партии трябва да са наясно, че влизат не с идеята какво не може да се направи и кой срещу кого е, а какво, как и с кого реално може да се направи . Това трябва да бъдат категорично последните предсрочни парламентарни избори ." Това заяви..

публикувано на 21.07.24 в 12:09

Пожар гори в Гърция до границата с България

Служители на държавните горски стопанства от Катунци и Гоце Делчев от рано сутринта са в граничната зона на планината Славянка, където от вчера на гръцка територия бушува пожар. Усилията са насочени към разчистване на зоната от треви и ниска растителност, както и направата на просеки , ако огънят прехвърли и на наша територия, каза пред..

публикувано на 21.07.24 в 11:53
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен с американския президент Джо Байдън.

Фон дер Лайен: ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства

ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства, заяви Урсула фон дер Лайен, която преди дни бе преизбрана за председател на Европейската комисия, след като в събота разговаря по телефона с американския президент Джо Байдън, предаде ДПА. Байдън поздрави Фон дер Лайен за началото на втория ѝ мандат начело на изпълнителния орган на Евросъюза..

публикувано на 21.07.24 в 11:40
Антоанета Цонева

Антоанета Цонева: Реализацията на третия мандат е трудно упражнение

В тази среда устойчиво управление много трудно би могло да бъде създадено . Това каза пред БНР Антоанета Цонева от ПП-ДБ. Тя посочи, че няма как нещо да се промени до утре, когато ще бъде връчен вторият мандат, след като желанието им да бъде обсъдена тяхната декларация и да бъде внесена в парламента е " план, който не би могъл да се..

публикувано на 21.07.24 в 10:50
Хамид Хамид

Хамид Хамид за ситуацията в ДПС: Изходът е в устава, не в талибански изпълнения

Случва се във всяко семейство баща и син да се скарат понякога, но след това обикновено се сдобряват , а с този, който ги е скарал, знаете какво се случва. Така образно описа ситуацията в партията Хамид Хамид, заместник-председател на ДПС и на парламентарната група на Движението, в интервю за БНР. Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган..

публикувано на 21.07.24 в 10:38