Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След безпрецедентните четвърти парламентарни избори в рамките на две години

"Ликуд" остава най-голямата политическа сила в Израел, проблемът - коалицията

| обновено на 23.03.21 в 23:40
Снимка: БГНЕС

В Израел днес се проведоха парламентарни избори - четвъртите от 2019 година досега. Премиерът Бенямин Нетаняху разчита, че ще може да продължи 12-годишното си управление, за което обаче са нужни 61 мандата в 120-местния Ксенет.

Според първите данни от екзит пол, оповестени след затварянето на избирателните секции тази вечер, партията „Ликуд“ на Нетаняху остава най-голяма политическа сила и води,  като получава 31-33 мандата в Кнесета, а втора с 16-18 мандата е центристката партия "Йеш Атид" ("Има бъдеще") на бившия финансов министър Яир Лапид.

На трето място е ултрарелигиозната партия Шас с девет мандата.

Според резултатите от изборите лидерът на спечелилата  партия трябва да се опита да формира коалиция и да събере мнозинството, за което ще се нуждае от подкрепата на поне 61 от 120 депутати.

За да влязат в Кнесета, партиите трябва да спечелят поне четири мандата.

Според екзитполовете блокът на партиите, които се противопоставят на Нетаняху, ще има 59 места в парламента, докато блокът, който иска да запази дългогодишния премиер на поста му, ще има 53 - 54 мандата.

Това означава, че Нетаняху би могъл да има мнозинство, ако подкрепящата заселниците партия "Ямина", водена от Нафтали Бенет, която със 7 - 8 мандата се очертава като балансьор между двата блока, се съгласи да се присъедини към коалиция на досегашния премиер.

Фаворит при предишните три вота бе бившият началник на генералния щаб Бени Ганц, но неговата популярност се срина, след като преди година реши да се коалира с Нетаняху въпреки обвиненията в корупция срещу премиера.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бенямин Нетаняху

Хиляди протестиращи поискаха оставката на израелския премиер

Хиляди хора протестираха пред официалната резиденция на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху с искане за оттеглянето му. Протестът беше последна демонстрация на сила преди парламентарните избори следващата седмица, отбелязва Асошиейтед..

публикувано на 21.03.21 в 02:25

Израел седмица преди изборите

„ Седмица преди изборите ситуацията в Израел е противоречива . Коронакризата оказва влияние дотолкова, доколкото хората вече са пред излизане от Covid-19. Човекът, който настоя за масовата ваксинация, кампанията, която беше бърза, е..

публикувано на 16.03.21 в 13:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско нападение по Киев

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско ракетно нападение по столицата Киев в светлата част на денонощието, което е рядкост, отбелязват информационните агенции. Кметът Витали Кличко съобщи за експлозии в града и призова хората да..

публикувано на 08.07.24 в 11:45
Виктор Орбан и Си Цзинпин.

Си Цзинпин призова световните сили да помогнат на Киев и Москва да възобновят преговорите

Президентът на Китай Си Цзинпин е заявил на срещата си в Пекин с унгарския премиер Виктор Орбан, че световните сили трябва да помогнат на Русия и Украйна да рестартират преките преговори за мир, съобщи държавната телевизия. Си е добавил, че "само..

публикувано на 08.07.24 в 11:42

Местят статуята на Хермес от Хераклея Синтика в музея в Петрич

Тази седмица двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, ще бъде преместена в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил Вагалински. Статуята е " голяма, на места крехка ", обясни археологът...

публикувано на 08.07.24 в 11:11

Новите планове за защита на НАТО изискват до 50 допълнителни бригади

НАТО ще се нуждае от между 35 и 50 допълнителни бригади, за да реализира изцяло новите си планове за защита срещу нападение от Русия, твърди анонимен военен източник пред Ройтерс. Той не е дал повече подробности за плановете, които са секретни...

публикувано на 08.07.24 в 11:08

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи и строителството

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи. Лятото градът нараства три пъти като население с посетителите, но и при активното строителство в курорта. Това беше казано на последното заседание на Общинския съвет...

публикувано на 08.07.24 в 11:08
Снимката е илюстративна.

Прокуратурата разследва смърт в ареста в Ямбол

32-годишен мъж е намерен мъртъв в помещението за задържане в ямболската полиция. От прокуратурата е започнало разследване, образувано е досъдебно производство по чл. 115 за причиняване смърт. Иван Димитров от Ямбол е задържан в нощта на 5-и..

публикувано на 08.07.24 в 11:01

Очаква се идните дни президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

След като ГЕРБ-СДС не успя да събере подкрепа за правителство на малцинството и миналата седмица парламентът отхвърли проекта на кабинет на номинирания за премиер Росен Желязков, предстои идните дни президентът Румен Радев да обяви кога ще продължи..

публикувано на 08.07.24 в 10:42