Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Надежда Сейкова продължава да дава съвети на свои бивши студенти

Проф. Надежда Сейкова
Снимка: Георги Бангиев

В края на февруари проф. Надежда Сейкова навърши 90 години. Тя обучава студенти 66 години.

"Родителите ми бяха учители и аз мисля, че от тях съм поела това да бъда педагог, защото много бързо след завършване на режисура станах педагог", каза за БНР проф. Надежда Сейкова.

Тя е била преподавател от 1954 до 2002 година в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". След това е преподавала в Благоевград, Варна, Пловдив до 2020 година. 

Режисьорът Възкресия Вихърова сподели, че никога няма да забрави обучението си при проф. Надежда Сейкова: 

"Когато си студент не можеш да разбереш какви уроци получаваш, не можеш да разбереш какво се случва".

Проф. Надежда Сейкова каза, че е научила студентите си да работят много, да мислят и да са всеотдайни:

"Почти всичките ми студенти са всеотдайни на театъра. Аз не искам да откривам себе си, аз откривам какво те са надградили над това, което съм им дала и колко са се развили и се радвам на всичко това".

Светослав Добрев, актьор в Младежкия театър в София, каза, че се среща често с проф. Надежда Сейкова:

"Тя винаги първо казва много хубави думи, но тогава следва "но", хубавото го забравяш и се вслушваш в това, което следва след "но". Проф. Сейкова и днес като ни гледа винаги има какво да ни каже полезно за нас самите. Аз не мога да го нарека и критика, по-скоро това са неща от професията, които можеш да изтървеш, дори когато си с опит, някъде не си се замислил, нещо не си го доизпипал като хората. Винаги това като се каже, после като го провериш виждаш, че е абсолютно вярно и правилно".

През 1981 година проф. Сейкова става първата жена ректор на Театралната академия. И съвместява преподавателската и административната работа до 1987 година.

Проф. Надежда Сейкова е носител на престижни национални и международни отличия, сред които: орден „Стара планина” I степен за изключителни заслуги в областта на културата (2011), голямата награда „Аскеер” за цялостен принос към театралното изкуство (2014),„Икар” за изключителен принос към българския театър (2016), почетната награда за театрална педагогика на френската академия за театър и кино „Флоран” (2019).

Точно на рождения си ден тази година - на 28 февруари проф. Надежда Сейкова беше удостоена с Почетен знак на Президента на Република България за значим принос към българската култура и духовност и по повод нейната 90-годишнина.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10
Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Ясен Цветков: Имаме огромна нужда от промяна, от реформа, от подобряване на сектора за реакции при кризи

Представете си стихията на природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари... Представете си хаоса и отчаянието, когато светът около нас се руши. В тези мрачни часове, когато надеждата изглежда като далечен мираж, се появяват те - смелите доброволци със своята решителност и човечност.  Те са там, където най-много са нужни, готови..

публикувано на 19.06.24 в 09:26
Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева: Мястото на паметник на Стефан Данаилов е в градинката пред Народния театър "Иван Вазов"

"След кончината на Стефан Данаилов, който е баща на моя син, имах едни личен момент, в който исках да направя нещо, но извън този личен момент, идеята ми да има паметник на Стефан е свързана с това, че в неговата фигура ние можем да намерим палитра от изкуство, политика, десетки роли в киното и в театъра , той беше част от Народното събрание,..

публикувано на 18.06.24 в 10:38