Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приемат заявки от работодатели, искащи подкрепа при наемането на безработни

Работодателите могат да подават документи в бюрата по труда в цялата страна до втори април включително
Снимка: БНР, архив

Започва приемането на заявки от работодатели, които желаят да получат финансова подкрепа при наемането на безработни, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Работодателите могат да подават документи в бюрата по труда в цялата страна до втори април включително, за да ползват преференции по различни насърчителни мерки за заетост и обучение.

Финансовата подкрепа се предоставя в рамките на Националния план за действие по заетостта за тази година, който предвижда субсидиране на заетостта на поне 1965 новоназначени безработни и над 200 наставници.

Предвижда се ежемесечно да се изплащат до 630 лева за заплата и дължимите осигурителни вноски на всяко наето безработно лице за стаж или чиракуване, или което е с престой в Бюрото по труда над шест месеца на възраст до 24 години или над 50-годишна възраст с основно и по-ниско образование, безработни майки с деца до пет години и други уязвими групи.

Насърчителните мерки предлагат варианти за работа както на пълно, така и на непълно работно време. Продължителността на осигуряваната заетост е различна в различните мерки и варира от 3 до 12 месеца.

Извън стартиралата процедура работодателите могат да кандидатстват и за други преференции и финансови средства за наемане на работа на определени групи безработни, а също и за провеждане на професионално обучение и обучение по ключови компетентности на заети в микро, малки и средни предприятия.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Иванов (вляво) и Румен Радев (вдясно)

Радев подписа указ за освобождаване на главния секретар на МВР

Президентът Румен Радев подписа указ за освобождаване на главния секретар на МВР Ивайло Иванов след предложение, направено от служебното правителство. Министерският съвет днес прие решение, с което предлага на президента Радев да издаде Указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи – главен..

обновено на 14.05.21 в 22:51

В Гърция вече може да се влиза денонощно през два гранични пункта

От днес в Гърция може да се влиза денонощно през граничните пунктове "Кулата-Промахон" и "Капитан Петко Войвода - Орменион", съобщават от външно министерство. До момента втория пункт беше затворен за пътнически превоз, а през Кулата не можеше да се преминава в нощните часове. Друг пункт, "Маказа - Нимфея", от днес е отворен само за леки коли до 3,5 тона...

публикувано на 14.05.21 в 22:45
Мария Гайдарова

Няма да се отменя националното външно оценяване след 10 клас

Няма да се отменя националното външно оценяване след 10 клас, обяви служебният заместник-министър на образованието Мария Гайдарова. Обсъжда се възможността да има допълнителни дати за външното оценяване след 7 клас за болни ученици, които не могат да се явят на редовните дати. Учениците под карантина, на които предстоят външни оценявания..

обновено на 14.05.21 в 22:26

Болницата в Горна Оряховица получи дарение от Нидерландия

Общинската болница в Горна Оряховица получи дарение от холандска фондация с медицинска апаратура и обзавеждане за стационара. Горнооряховската болница „Св. Иван Рилски“ получи медицинска апаратура, сред която са като мобилен рентген и ехокардиограф и 180 електрически легла за всички отделения, уточни болничният управител д-р Иван Иванов и допълни, че..

публикувано на 14.05.21 в 22:07

Една от сабите на Христо Ботев можете да видите в Плевен

Една от сабите на Христо Ботев е част от изложените експонати в Нощта на музеите и галериите в Плевен - инициатива, която е посветена на празника на града - 15 май. Празникът на Плевен съвпада с отбелязването на музейното дело през този месец, нашите изложби са част от програмата, каза за БНР д-р Володя Попов, директор на Регионалния..

публикувано на 14.05.21 в 22:04

В Сливен не се разбраха за Районната избирателна комисия

Политическите сили в Сливен не успяха да се обединят около избор на кандидатура за председател и секретарна Районната избирателна комисия за предстоящите парламентарни избори на 11 юли. За първи път предстои Централната избирателна комисия да определи състава на комисията. Коалиция ГЕРБ – СДС, партия „Има такъв народ“, ДПС и Коалиция „Демократична..

публикувано на 14.05.21 в 21:59

Частични избори в Благоевград и село в областта в края на юни

В Благоевград се очертават два частични избора за кмет в края на юни.Освен за кметския стол в областния център, жителите на село Церово ще трябва да избират нов управник, тъй като кметът Лефтер Едипов почина преди месец. С президенски указ 27 юни беше обявен като дата за провеждане на частичния вот за кмет на Благоевград, след като правомощията на..

публикувано на 14.05.21 в 21:45