Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на „Подемос“ напусна правителството на Испания

Пабло Иглесиас
Снимка: БТА

Лидерът на „Подемос“ Пабло Иглесиас от днес не е втори вицепремиер в правителството на испанския министър-председател Педро Санчес.

Вчера той подаде оставка, за да се включи в предизборната кампания за регионалните парламентарни избори в Мадрид. Иглесиас ще се бори за поста премиер на мястото на Изабел Диас Аюсо.

Очакванията бяха той символично да напусне поста си на 14 април, датата на която е провъзгласена Втората испанска република, но тъй като кандидатите за премиер на регионалното правителство в Мадрид трябва да са официално обявени между 26 и 31 март, това се случи по-рано.

Това е вторият член на кабинета на Педро Санчес , който напуска поста си , за да участва в регионални избори, след бившият здравен министър Салвадор Ила, който се включи в предизборната надпревара в Каталуния.

На мястото на Иглесиас като втори вицепремиер ще застане досегашният трети вицепремиер и министър на икономиката Надя Калвиньо, а трети ще стане министърът на труда Йоланда Диас от „Подемос“.

Предсрочните парламентарни избори в Мадрид са насрочени за 4 май.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Работи се по отстраняване на дърво, наклонило електрически стълб на пътя София - Самоков

Служители на Енергоснабдяване работят в момента, за да отстранят авария в района на пътя София-Самоков, където дърво е наклонило електрически стълб. Движението на автомобилите не е спирано и опасност за хората няма, каза за БНР кметът на Долни Пасарел Даниела Кръстева. Тя поясни още, че   електроснабдяването не е спирано. "Едно дърво е..

публикувано на 28.06.24 в 19:16

Катастрофа между камион и бус на Северната скоростна тангента в София

Катастрофа между камион и бус е станала в късния следобед на Северната скоростна тангента в София. От МВР съобщават, че при катастрофата са пострадали трима души. Шофьорът на тежкотоварния камион е чужд гражданин. При удара камионът е навлязъл в насрещното движение. Трафикът се регулира от екипи на Пътна полиция.

публикувано на 28.06.24 в 18:51
Камен Донев

Софийският районен съд обяви, че Камен Донев не е обидил директора на Народния театър

Софийският районен съд (СРС) оправда актьора Камен Донев по дело за обида, заведено от директора на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев . Делото беше образувано през пролетта на 2023 г. и беше следствие на скандала между Васил Василев и режисьора Александър Морфов. Директорът на Народния театър се почувствал обиден от изказване..

публикувано на 28.06.24 в 18:49

Илияна Йотова: В ГЕРБ-СДС има някакви колебания дали да състави правителство

В Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова коментира предстоящото връчване на мандат за съставяне на правителство на 1 юли на най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ-СДС: " Нямам отговор за себе си дали ГЕРБ иска да направи правителство или ще ходи на избори. Желанието на всички нас е да има стабилно правителство, защото това е добре за..

публикувано на 28.06.24 в 18:28
Ген. Иван Чобанов

Ген. Иван Чобанов: В случая с Брендо службите не са си свършили работата

В случая с Ивелин Банев-Брендо службите не са си свършили работата . Не е въпросът как е влязъл в България, а как от 2022 г. досега не са имали никаква информация за него .  Това каза пред БНР ген. Иван Чобанов, бивш ръководител на Националната служба "Сигурност", и добави: " Нещо гнило е пак в службите , но е трудно да коментирам. Едва ли е..

публикувано на 28.06.24 в 18:13
Димитър Главчев

Димитър Главчев пред Европейския съвет: РСМ да изпълнява поетите ангажименти

Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз.  Това заяви министър-председателят Димитър Главчев по време на заседанието на Европейския съвет.  Премиерът постави темата на вниманието на европейските му колеги в Брюксел във връзка с развитията в Република Северна Македония от последните..

публикувано на 28.06.24 в 18:06
Денис Шмигал, премиер на Украйна

Шмигал: Партньорите на Украйна гарантират военни доставки от $ 60 млрд. през всяка от следващите 4 години

Партньорите на Украйна са гарантирали военни доставки от 60 милиарда долара през всяка от следващите 4 години, обяви премиерът на страната Денис Шмигал като се позова на споразуменията за сътрудничество, сключени през последните месеци с общо 20 държави. За Киев обаче това не е достатъчно - украинската страна настоява европейските държави от..

публикувано на 28.06.24 в 18:05