Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Зелен коридор“ за ваксиниране в ИСУЛ, „Пирогов“ и ВМА

| обновено на 28.03.21 в 16:52
"Зелен коридор" в ИСУЛ, 26 март 2021 г.
Снимка: БГНЕС

„Зелен коридор“ за ваксинация срещу Covid-19 има и днес от 8,30 часа в столичната болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“, съобщават от лечебното заведение. 300 са дозите, предоставени на болницата, а имунизацията започна в петък.

Пред репортера на БНР Евелина Стоянова хората разказаха, че са чакали 2 часа на опашка вчера, за да бъдат ваксинирани.

Днес в „Пирогов“ ще работят 4 пункта за ваксиниране с „АстраЗенека“ без предварително записване.

Военномедицинска академия също отваря днес „зелен коридор“ за ваксиниране срещу Covid-19 с препарата „АстраЗенека“.

Всички желаещи, без записани часове в Националната здравно-информационна система, могат да се имунизират днес във ваксинационния център на ВМА до 17 часа, съобщават от лечебното заведение. 

„Зелен коридор“ за масова ваксинация срещу коронавирус отварят днес и в болницата в Асеновград. Кабинетът ще работи от 9 часа до 14 часа, не се изисква предварително записване. 

Имунизацията ще се извършва с препарата на „АстраЗенека“. От „зеления коридор“ могат да се възползват и хората, пропуснали часовете си от Националния електронен регистър, с цел да не се налага да изчакват повече. 

Очаква се у нас да пристигнат през следващата седмица още над 200 000 ваксини от различни производители.

Десетки се наредиха на опашка рано тази сутрин пред ИСУЛ за първа доза от „АстраЗенека“:

-  Това си е мой избор, съвсем съзнателно въпреки че съм чел за всичките ѝ плюсове и минуси;

-  Ако се притеснявах, нямаше да дойда;

-  Поставиха ми „АстраЗенека“, по никакъв начин не се притеснявам, нормално е да има при ваксинации странични ефекти – температура, нямам никакви проблеми с това, гледам напълно рационално на нещата.

Други обаче споделиха, че са притеснени:

-  Аз лично се притеснявам, майка ми е медицинско лице и се наложи да си направи ваксина и за нея се притеснявам. От страничните ефекти впоследствие.

С подновяването на „зелените коридори“ пред „Пирогов“ желаещите да се ваксинират сутринта бяха малко.

Управителят на медицински център „Пирогов“ д-р Силвия Чолакова коментира:

-  Има някакво колебание. Не мога да разбера дали заради ваксината, дали заради локдауна в държавата, или по някакви лични съображения. Времето виждате, че е прекрасно, така че биха могли да се наредят и на опашка. Работят 3 екипа. Готови сме да поемем желаещите днес. Всеки, който пожелае да си постави ваксина, е добре дошъл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влакът Пловдив-Русе прегази човек, легнал на релсите

39-годишен мъж е загинал на място, след като снощи е бил блъснат от бързия влак Пловдив – Русе. Инцидентът е станал в тунела между гарите Дебелец и Велико Търново.  Мъжът е бил легнал върху релсите, съобщиха от полицията във Велико Търново.  Двамата машинисти са изпробвани за алкохол и наркотици, пробите са отрицателни.  По случая се води досъдебно..

публикувано на 16.07.24 в 10:18

Повишена сеизмична активност в района на Кипър

Повишена сеизмична активност се наблюдава в района на Кипър, съобщиха от Отдела за геоложки проучвания. Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха тревога сред жителите му. Трите труса са регистрирани в района на градовете Пафос и Лимасол, като ефектът им е почувстван..

публикувано на 16.07.24 в 10:16

БСП иска изслушване на премиера и вътрешния министър за мерките срещу пожарите

Парламентарната група "БСП за България" поиска изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, и служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Документът..

публикувано на 16.07.24 в 09:58

Румъния и Google с меморандум за сътрудничество в облачните технологии и киберсигурността

Румъния подписа меморандум за разбирателство с американския гигант Гугъл (Google) за сътрудничество в облачните технологии, киберсигурността и други дигитални услуги , съобщи новинарският сайт Зиаре. Това предаде БТА. Компанията планира да изгради в страната център за данни, в който може да инвестира до 2 милиарда долара, отбелязва изданието...

публикувано на 16.07.24 в 09:48

Лорд Робъртсън изготвя преглед на състоянието на отбраната във Великобритания

Британските въоръжени сили трябва да имат способността да се изправят срещу "смъртоносния квартет" Китай, Русия, Иран и Северна Корея, предупреди лорд Робъртсън, бивш ръководител на НАТО и бивш лейбъристки министър на отбраната, след като бе натоварен от премиера Киър Стармър да изготви преглед за състоянието на отбрана на Обединеното кралство...

публикувано на 16.07.24 в 09:29
Пожар. Снимката е илюстративна.

Доугасяват пожара край граничните села Преколница и Коприва

Противопожарните екипи, два екипа с леки автомобили с 11 служители, и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" и днес ще са на терена да доугасят пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на граничните села Коприва, с. Цървен дол и с. Преколница, казаха от Югозападното държавно стопанство. Все още има тлеещи огнища, които трябва..

публикувано на 16.07.24 в 08:59
Емил Соколов

Емил Соколов: Ключово за оцеляването на Пеевски е да отиде на избори

В момента парламентарната ни система изглежда тотално блокирана , сякаш всичките ни политици са неработещи. Това мнение изрази в интервю за БНР Емил Соколов, политически анализатор, бивш кандидат за депутат от ПП-ДБ. Предложението изглежда по-необичайно . Но ако се вземе папката с мандата и се върне празна или с някакво предложение,..

публикувано на 16.07.24 в 08:53