Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експериментално: 5000 на концерт на закрито в Барселона

Около 5000 души се събраха на първия мащабен концерт на закрито в Барселона.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 5000 души  присъстваха на експериментален концерт на закрито в Барселона в събота вечер, чиято цел е възстановяване на музикалната индустрия в Испания и по света, съобщиха световните агенции.

Фенове танцуваха, прегръщаха се и пяха заедно с музикантите от групата „Love of Lesbian“. Хората носеха маски, но не спазваха социална дистанция, а условието за влизане беше отрицателен тест за Covid-19.

„Добре дошли на един от най-вълнуващите концерти в живота ни!“,  поздрави публиката фронтменът на групата Санти Балмес под бурните овации на феновете.

На три места в Барселона в събота от сутринта 80 медицински сестри в пълно защитно облекло правеха антигенни тестове за Covid-19 на публиката. До средата на деня имаше три положителни от общо 2400 теста.

„Love of Lesbian“/Ройтерс

Тези хора не бяха допуснати за концерта и им бяха върнати парите за билетите.

Резултатите от антигенните тестове се получаваха 10-15 минути по-късно в приложение на мобилните телефони. Тестът и защитна маска за лице бяха включени в цената на билетите за концерта, които се продаваха за 23-28 евро.

„Беше прекрасно. Отначало се притеснявах заради много хора и че трябваше да си правя антигенен тест, но се чувствах в безопасност. Организаторите се справиха отлично“, коментира почитателка на групата

„Смятам, че успяхме да покажем на света, че културата е безопасна, че нещата може да се организират добре и по този начин да се провеждат концерти“, заяви присъстващ на концерта.

Разрешеният от властите концерт беше опит да се провери дали ще бъде възможно подновяването на такъв тип събития.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии. Три експлозии са били чути близо до военна база в северозападната част на града. По-рано..

публикувано на 19.04.24 в 07:43

"Съседите" и травмите от комунизма представя България тази вечер на Венецианското бианале

Българският павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале се открива тази вечер. Най-старият и престижен световен форум за съвременно изкуство ще продължи до 24 ноември и се провежда веднъж на две години. Мотото тази година е "Чужденци навсякъде" и във фокуса попадат темите за миграцията, изгнанието и чуждестранния произход...

публикувано на 19.04.24 в 07:41
Висш съдебен съвет

Гражданският съвет към ВСС обсъжда във Велико Търново последните промени в Конституцията

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет се събира във Велико Търново за дискусия по проблемите на практическото прилагане на последните конституционни промени и възможността за възникване на конституционна криза в управлението на държавата. В периода на обществените консултации, както и в хода на парламентарната процедура за промени в..

публикувано на 19.04.24 в 07:33
Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев (05.04.2024 г.)

Очаква се среща на "Дондуков" 2 за рокадите в служебното правителство

Все още няма отговор на въпроса дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета, предложени от служебния премиер. Румен Радев иска да обсъди с Димитър Главчев реалните мотиви за рокадите в министерството на външните работи и в това на земеделието и ще го покани на среща на "Дондуков" 2 днес. Няма официална..

публикувано на 19.04.24 в 07:30

Пари за седем министерства и 23 точки в заседанието на служебния кабинет

Служебното правителство се събира днес на второто си редовно заседание с предварителен дневен ред от 23 точки. Допълнително средства ще се отпуснат на първостепенни разпоредители с бюджет, както и на седем министерства, като в 2 от тях - това на социалната политика и на културата, средствата са за увеличение на заплатите. Предвидено е още..

публикувано на 19.04.24 в 07:26

Депутатите обсъждат отлагането на либерализацията на пазара на тока

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се предвижда отлагане с 1 година на либерализацията на пазара на ток  на едро. Днес е предвиден и първият редовен парламентарен контрол на служебното правителството, като първи на въпрос ще отговаря служебният премиер Димитър Главчев. Парламентът ще започне с..

публикувано на 19.04.24 в 07:25

БЧК възобнови програмата за хранителни помощи. Как се получават?

Българският Червен кръст започна раздаването на хранителни пакети за нуждаещи се  от цялата страна по възобновената програма за храни и основно материално подпомагане, финансирана от Европейския социален фонд+. Желаещите да получат такива пакети и отговарящи на условията, могат да потърсят най-близкия от общо 300 пункта на..

публикувано на 19.04.24 в 07:01