Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гимнастичките: Има още върху какво да работим

Ансамбъл - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, Катрин Тасева и Боряна Калейн
Снимка: Анна Недкова - БФХГ

България спечели общо 9 медала (6 златни, 1 сребърен и 2 бронзови) при жените и при ансамблите на световната купа по художествена гимнастика, която се проведе в "Арена Армеец" в София.

Ансамбълът Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова взе три златни отличия - в многобоя и на финалите на пет топки и на три обръча/два чифта бухалки.

Симона Дянкова: "Истината, че имаме още какво да работим, можем да си изиграем съчетанията много по-добре, но си даваме сметка, че след тази дълга пауза ни трябва още време да влезем във форма и се надявам, че с всяко излизане на килима ще ставаме все по-добри. Това са най-сложните съчетания, които сме играли досега, това със сигурност можем да го кажем".


Лаура Траатс: "Няма съчетание със съчетание еднакво, има много малки неща, които ние си ги знаем, имахме и по-големи грешки. Но затова сме всеки ден в залата, за да работим. За съжаление сега времената са такива. Жалко е, че не успяхме да видим тук най-силните отбори, че те не присъстваха на това състезание, но сезонът тепърва започва и тепърва ще се срещаме с тях".

Стефани Кирякова: "Конкуренцията я има, независимо че не всички от най-силните отбори всички бяха тук. Знаем, че всички работят много и имаме силни конкуренти в лицето на Япония, Беларус, които бяха тук. Всички отбори допускат грешки на този етап, но при едни добре изиграни съчетания ще става голяма борба. Г-жа Димитрова е един изключителен перфекционист и е възпитала и нас да бъдем такива и да бъдем критични към себе си. Щастлива е за нашите успехи, но каза, че иска да ни види да играем така, както можем наистина".

Мадлен Радуканова: "И двете съчетания много си ги харесваме и двете са много различни. По-трудно не знам кое е, всеки път е различно. Съчетанието с обръчи и бухалки е сравнително ново, те и двете са разработват постоянно, има все някакви промени, слагане на нови елементи буквално всеки ден в залата, за да можем да трупаме точки и да взимаме такива високи оценки".


В индивидуалното Боряна Калейн стана първа във финалите с обръч, бухалки и с лента, втора в многобоя и трета на топка. Катрин Тасева завоюва бронзовото отличи на финала на бухалки.



Боряна Калейн: "Да, можеха да бъдат и четири златни медала, но все от някъде трябва да се започне. Това е едно добро продължение на тази олимпийска година. На топка още не сме направили анализ, но предполагам, че ниската оценка е заради работата с уреда, имах няколко по-ниски изхвърляния и от там идва това разминаване спрямо предния ден. Това състезание беше много важно и сме много благодарни на БФХГ, че успя да го организира, въпреки цялата ситуация в момента в страната. Надявам се да не е последното. Все още не е ясно къде ще участваме до европейското първенство".


Катрин Тасева: "Да, взех медал, въпреки грешката, но това не може да ме радва и успокоява. Допуснах грешка, но явно някой е допуснал по-голяма грешка. Не мога да кажа, че съм доволна от цялостното си представяне на това състезание. Не мога да го определя с една дума, беше доста дългоочаквано, вълнувахме се, но не се представихме така както се очакваме от нас. Продължаваме по план да се готвим за следващите състезания, следва Световна купа в Ташкент и много тренировки".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рами Киуан донесе 11-тия медал на България на европейското по бокс

Рами Киуан закри по перфектен начин за България днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът ни надделя над Михал Ярлински (Полша) и се класира за полуфиналите в сръбската столица. Така българинът донесе 11-ти медал за страната ни, гарантирайки си минимум бронз. Под наставленията на Жоел Арате,..

публикувано на 24.04.24 в 21:19

Луедогорец обезсмисли реванша с Хебър за Купата

Лудогорец победи лесно с 4:0 у дома Хебър в първи полуфинален двубой от турнира за купата на България.  Носителят на трофея от миналия сезон успя да вземе аванс в резултата още в четвъртата минута на мача. Франсиско Гомес центрира и топката достигна до Рик Джонатан и той откри резултата с точен изстрел във вратата на гостите.   Четири минути след това..

публикувано на 24.04.24 в 20:53

Баскетболистките на Берое драматично спечелиха титлата

Берое Стара Загора завоюва титлата в женската А група за четвърти пореден и общо шести път в своята история. Настоящите шампионки оцеляха срещу Монтана 2003 с 67:66 в петата решителна среща, изиграна в зала „Общинска“. Двата тима сътвориха драма, спираща дъха, но във финалните акорди баскетболистките на Албена Хубенова изстрадаха ценния триумф и..

публикувано на 24.04.24 в 20:35

Румен Радев удостои с Почетния знак героите от Еверест

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест през 1984 г.  Събитието се проведе в Централния военен клуб в столицата и е част от официалното отбелязване на 40-ата годишнина от експедиция "Еверест 1984".  Румен Радев връчи Почетния знак на един от участниците в..

публикувано на 24.04.24 в 20:20

Виктория Томова приключи в първия кръг в Мадрид

Виктория Томова отпадна в първия кръг на турнира по тенис на клей от сериите 1000 в Мадрид с награден фонд от 7.7 милиона евро. Най-добрата българска тенисистка загуби драматично след обрат със 7:5, 5:7, 4:6 срещу Шиню Ван. В първия сет Томова изоставаше на два пъти с пробив, но успя да направи обрат срещу китайката, повеждайки в резултата.  Във..

публикувано на 24.04.24 в 19:09
Ясен Радев.

Още четирима наши си осигуриха медали на европейското по бокс

Още четирима наши осигуриха нови медали за българския бокс от европейското първенство в Белград. В най-ниската категория при мъжете - тази до 48 килограма, Себахтин победи на четвъртфиналите Хасан Маликов от Азербайджан с пълно съдийско единодушие и е на една победа от второ поредно участие на финал на европейско първенство.  На полуфиналите младият..

публикувано на 24.04.24 в 18:49
Айлет Зусман и Линой Ашрам с Даря Атаманов

Треньорката на Линой Ашрам: Трудно е, имаме близки в Газа и ги чакаме да си дойдат

След като напусна Италия  една от най-добрите треньорки в света по художествена гимнастика Жулиета Канталупи вече половин година е част от щаба на националния  отбор на Израел. Внучката на легендата Жулиета Шишманова работи с главния треньор Айлет Зусман, която изведе до олимпийската титла в Токио Линой Ашрам. Жулиета сега тренира основно..

публикувано на 24.04.24 в 11:58