Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ася Паскалева: Приоритизирането на групи за ваксиниране не е медицински, а етичен въпрос

Снимка: БТА

Фактът, че има недостиг на ваксини, е причина да има добре обмислен план за ваксиниране и когато ваксините да налични, те да бъдат разпределени правилно и справедливо, коментира в интервю за БНР Ася Паскалева, директор на Българския център по биоетика.

Утре Българската общност за либерална демокрация (БОЛД), Българският хелзинкски комитет (БХК), Българският център по биоетика и Сдружение „Маргиналия“ организират онлайн дискусия на тема „Справедлив ли е ваксинационният процес срещу Covid-19 в България?”

В повечето страни плановете за имунизация, които са разработени, са поставени на много солидна етична и правна основа. Такава обосновка в нашия план липсва, смята Ася Паскалева. По думите ѝ планът много сериозно куца, а зелените коридори са допринесли допълнително за безпорядъка.

Ако погледнем авторите и групите, създали българския ваксинационен план, това са основно експерти от областта на медицината. В много от страните обаче основната група е съставена от експерти по етика и юристи, а медиците помагат с факти, отбеляза Ася Паскалева в предаването „Преди всички“.

Самото приоритизиране не е медицински въпрос. Това е въпрос на ценности, на етика, на правна система, на политическо управление на страната“, подчерта Паскалева.

Тя е оптимист, че ваксинационният план може да се коригира. „Това трябва да е незабавна стъпка, да се направи много скоро, много бързо, с участието на много широк профил от експерти, включително представители на граждански групи и на уязвими групи.“

Има все по-ясно положително отношение към ваксините, посочи още Ася Паскалева. По думите й не хаосът с разпределението на ваксините помага са това.

„Ваксини ще продължат да са нужни. По същия начин ще се процедира, както с ваксините срещу грипа“, допълни Паскалева.

Според нея от години имаме проблем както с доверието в политиците, така и с доверието в здравната система.

Цялото интервю и анкета по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Официален старт на предизборната кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети,..

публикувано на 10.05.24 в 07:41
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

Галя Кондева се среща с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

От Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница ще се срещнат днес със служебния здравен министър Галя Кондева. Срещата ще се проведе 10 дни след като тя предложи, а правителството одобри, решение за построяване на частната болница "Мама и аз" в София, което отмени след обществен и политически натиск. Обществен съвет..

публикувано на 10.05.24 в 07:39

Отведоха кандидат-депутат в полицията, отказал проба за наркотици

В София 48-годишен кандидат-депутат е отведен от полицията, след като е отказал да спре на полицейски сигнал. Инцидентът е станал късно снощи в столицата. Мъжът е отказал и проба за наркотични вещества, както и е обяснил, че има имунитет като кандидат-депутат. От МВР уточняват, че мъжът не е известен на полицията. Случаят е..

публикувано на 10.05.24 в 07:29

Планова профилактика на предавател

На 10 май  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни: ВАРНА 4  на честота 100.9 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта  binar.bg и на честота 88.1  MHz.

публикувано на 10.05.24 в 06:00

ООН: Светът е на ръба на климатична пропаст

Светът е на ръба на климатична пропаст, предупреди ООН. Реакцията на световната организация дойде в отговор на проучване на британското издание "Гардиън", в което водещи климатични експерти обявиха, че очакват глобалното затопляне да бъде доста по-голямо от международната цел то да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий. Проучването обхваща близо 400..

публикувано на 10.05.24 в 05:26

Нетаняху се надява, че с Байдън ще преодолеят различията си за войната в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се надява, че с американския президент Джо Байдън ще преодолеят различията си за войната в Ивицата Газа.   "Често сме се разбирали, но сме имали и неразбирателства. Успявали сме да ги преодолеем. Надявам се, че ще можем да ги преодолеем сега, но ние ще направим, каквото трябва, за да защитим страната си. Това означава..

публикувано на 10.05.24 в 05:22

Кипър ще въведе мерки за борба с нелегалната заетост

Близо 10 млн. евро приходи годишно губи Фондът за социално осигуряване в Кипър заради работа "на черно", обяви социалният министър Янис Панайоту. Правителството предприема засилени мерки за справяне с недекларирания труд, които ще бъдат обсъдени днес със социалните партньори. 8% от работната сила, или почти 40 000 души, работят без договори..

публикувано на 10.05.24 в 05:16