Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия регистрира еднодозовата ваксина срещу Covid-19 "Спутник Лайт"

| обновено на 29.03.21 в 18:58
Снимка: БТА

Руското министерство на здравеопазването регистрира за употреба еднодозовата ваксина срещу коронавируса "Спутник Лайт" (Sputnik Light), съобщиха в понеделник агенциите ТАСС и РИА „Новости“, като се позоваха на държавния регистър на лекарствените препарати. 

"Спутник Лайт" е всъщност първият компонент на регистрираната през август миналата година двукомпонентна ваксина "Спутник V". Създателите й от Националния център по епидемиология и микробиология "Гамалея" твърдят, че двете дози могат да осигурят имунитет до две години. При въвеждането само на първата имунитетът е далеч по-краткотраен – около 4-5 месеца.

Генералният директор на центъра "Гамалея" Александър Гинцбург обясни, че "Спутник Лайт" е предназначена за гъстонаселените страни в Африка и Югоизточна Азия, които не могат да произведат или закупят аналогични препарати:

"Използването на този препарат дава възможност да се преодолее пикът на заболеваемостта и по този начин да се намали натоварването на местната здравна система. Така ще има по-малко тежки случаи, при които е необходима хоспитализация", посочи той. 

В интервю за вестник "Известия" Александър Гинцбург заяви, че коронавирусът все още не е реализирал патогенния си потенциал и прогнозира, че следващият етап от пандемията ще бъде масовото заразяване на домашни животни.

През миналата министърът на здравеопазването в страната Михаил Мурашко разкри, че са завършили клиничните изпитвания на едонодозовата ваксина, която е представена като възможно временно решение, за да се помогне на страните с висок процент на инфекция да провеждат по-нататъшна ваксинация.

Производителят на "Спутник Лайт" - компанията R-Pharm пък заяви, че разпространението на ваксината ще започне през април или май.

Москва допълни, че нейната двудозова ваксина "Спутник V" ще остане основната версия, използвана в Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Унгария е поела ангажимент за скорошно решение на проблема "Шенген" за България

Включване на България в Шенгенската зона и със сухопътните граници е високо в дневния ред на започналото шестмесечно унгарско председателство на Съвета на Европейския съюз. Будапеща е поела ангажимент за постигане на скорошно решение по темата, стана ясно от заседанието на парламентарната комисия по външна политика.  България подкрепя приоритетите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:24

Към МС: Освен държавата, която е обхваната от пожари, земеделският бранш също гори

От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в България настояват за спешни действия на правителството по отношение на селскостопанския бранш. Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша Земеделските стопани са категорични в исканата оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетентност в..

публикувано на 24.07.24 в 16:18
Николай Денков

Остават разногласията по назначаване на български посланик в Украйна

Процедурата по назначаване на български посланик в Украйна остава предмет на разногласия между институциите.  От прессекретариата на президента заявиха, че още миналата есен президентът Румен Радев и кабинетът "Денков" са съгласували кандидатурата на бившия служител на посолството ни в Киев Петър Танев, но Министерският съвет не е изпратил в..

публикувано на 24.07.24 в 15:56
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова: Ново ляво със стари образи и стари идеи няма как да стане

Ново ляво със стари образи, със стари идеи няма как да стане. Чухте ли да говорят за идеи, какво ново има?  Внесли сме стари законопроекти от миналия парламент в социалната сфера. В Европа върви лява вълна и се говори за четиридневна работна седмица, а у нас? Това коментира председателят в оставка на БСП Корнелия Нинова в интервю пред БНР...

публикувано на 24.07.24 в 15:51
Вера Йоурова говори на пресконференцията за доклада за върховенството на закона за 2024 г. след седмичната среща на Европейския колегиум на комисарите в Брюксел, Белгия, 24 юли 2024 г.

Какво се казва в доклада на ЕК за върховенството на закона за България

В България остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се казва в общата част на доклада за върховенството на закона за България, оповестен от Европейската комисия. ЕК оповестява годишните доклади за върховенството на закона В него се отбелязва също липсата на напредък по отношение на достатъчно на брой окончателни..

публикувано на 24.07.24 в 15:49
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата срещу предварителното изпълнение на решението за бордовете на 6 дружества в София

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 15:38

Украйна и Русия си размениха изявления в подкрепа на преговори за прекратяване на войната

Украйна и Русия си размениха изявления в подкрепа на преговори за прекратяване на войната.  Киев е готов да преговаря с руски представители, ако Москва желае да води преговори "добросъвестно", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба при посещението си в Китай. Кулеба обаче подчерта, че в момента Русия няма такава готовност.  Говорителят на Кремъл..

публикувано на 24.07.24 в 15:28