Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени ли се ролята на синдикатите след протеста на работниците в букурещкото метро

Протест в Букурещ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският премиер Флорин Къцу поиска да бъдат санкционирани участниците в протест на синдикалистите в букурещкото метро в петък, който определи като „незаконен“, съобщава сайтът Зиаре.

Премиерът поиска виновните да възстановят причинените щети, държавните институции да помогнат на гражданите и фирмите да си възстановяват понесените загуби, а заплатите на участниците в протеста да бъдат намалени с един ден.

Синдикални лидери заявиха в петък, че недоволството им е свързано с недостига на персонал и опасенията от възможно намаляване на заплатите.

Министърът на транспорта Каталин Друла обаче заяви, че истинската причина за стачката са икономически интереси, свързани с фирма на синдиката, ръководен от бившия депутат от опозиционната СДП Йон Радой, която стопанисва търговски площи в подлезите на метрото.

Раду Стокица е студент и автор на нашумяла и рядко срещана рубрика за синдикалните борби в Румъния на сайта “Барикада Румъния”. Той поддържа и канал в "Телеграм" за работническите борби в Румъния и по света. След като на 26 март 2021 г. метрото в Букурещ спря работа заради протест на служителите си, БНР го потърси за коментар.

Господин Стокица, на 26 март 2021 г. работниците от метрото в Букурещ спряха работа. Как се стигна до този протест?

"Това е дълга история, но в основата на събитията от края на миналата седмица стои лошата комуникация и диалог между министъра на транспорта Каталин Друла и синдикалния лидер от метрото - Йон Радой, който е смятан за политическо назначение и е обвиняван постоянно за това, че всички служители в метрото имат доста добри заплати, а работниците в Румъния в останалите сектори не са толкова добре заплатени за труда си. Спорове предизвиква и дейността на притежаваната от синдиката фирма, която е изградила много от търговските площи в метрото".

Какви са исканията на протестиращите от метрото в Букурещ?

"Тук проблемът се усложнява малко, защото от управляващата партия смятат, че исканията са свързани с финансовите интереси на синдикалния лидер Радой, а не с потребностите на работещите в метрото. В основата на спора са търговските площи, които според управляващите трябва да бъдат закрити, защото представляват риск от пожар. Но от това, което аз самият чух на място по време на протеста - сред исканията бе това - да не се намаляват заплатите на работещите, а и метрото да не се предава на мултинационални компании. Въпрос, който в момента не стои на дневен ред. Главният проблем обаче остава липсата на комуникация между работещите в метрото и Министерството на транспорта". 

Какво ще се случи след протеста в петък?

"Добър въпрос. Никой не знае. Миналата седмица имаше два големи протеста - един на полицейския синдикат, за който писа и Асошиейтед прес, така че вече имаше международно признание. Вторият - беше на служителите от метрото. Мисля, че след тези събития синдикатите вече ще са силни в публичните дискусии, макар да не знам дали ще имат успех. Но отсега нататък, когато хората говорят за държавни институции, те автоматично ще трябва да мислят и за синдикатите и ще ги възприемат като реална възможност за даване на някаква власт на работниците".

Напоследък в Румъния се провеждат различни протести на профсъюзи. Какви са причините за напрежението между правителството на Къцу и на синдикатите?

"Отговорът е лесен. Да погледнем международните федерации и конфедерации. Ще забележим, че много от тях са насочили вниманието си към правителството и към факта, че то не разбира ролята на синдикатите в държавата. Тоест, синдикатите са възприемани от правителството на Къцу като нещо хубаво, което съществува, но не бива да безпокои. Да, може да протестират, но не и да притесняват властите. Но когато протестират, правителството се оплаква от тях".

Интервюто на Владимир Митев от сайта "Мостът на приятелството" с Раду Стокица можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51