Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След освобождаването на гигантския контейнеровоз „Евър Гивън“

Чакащи кораби започнаха да преминават през Суецкия канал

| обновено на 30.03.21 в 17:29
"Евър Гивън" бе изтеглен в понеделник, след като почти седмица блокира Суецкия канал.
Снимка: Ройтерс

140 кораба трябва да преминат през Суецкия канал до края на днешния ден, като през изминалата нощ общо 113 плавателни съда са били пропуснати след възстановяването на нормалния трафик.

Очаква се всички чакащи кораби да преминат до 3-4 дни.

Корабоплаването през Суецкия канал бе възстановено в понеделник, след като гигантският контейнеровоз „Евър Гивън“, който заседна в натоварения морски път преди около седмица, бе изтеглен с помощта на 11 буксирни въжета и два мощни влекача. Инцидентът създаде проблеми на световната търговия и доведе до огромни загуби.

„Евър Гивън“ заседна диагонално в канала, който е най-прекият морски път между Европа и Азия, на 23 март.

„Корабът се измъкна невредим и няма проблеми. Ние прегледахме дъното на Суецкия канал и за щастие всичко е наред, така че корабите могат да преминат днес“, заяви пред местна телевизия в понеделник Осама Рабие. Според него ще бъдат нужни три дни или три дни и половина за разчистването на задръстването от кораби.

За освобождаването на 224 000-тонния „Евър Гивън“ са били изгребани близо 30 000 куб. м. пясък. Общо 11 буксирни въжета и два мощни влекача са изтеглили кораба към Голямото горчиво езеро, което разделя двете части на канала. Там контейнеровозът ще бъде подложен на техническа инспекция.

Корабите, които чакат да преминат, включват десетки контейнеровози, търговски кораби, петролни танкери и танкери за втечнен петрол и газ.

Според индустриални източници собствениците и компаниите, наели корабите, на които се наложи да изчакат, ще имат най-малко 24 милиона долара разходи, които няма да могат да възстановят, тъй като застрахователните им полици не ги покриват.

Цените на петрола паднаха с един процент след освобождаването на гигантския контейнеровоз, а акциите на компанията „Евъргрийн Лайн“, която е наела „Евър Гивън“, скочиха.

Около 15 процента от световния морски трафик преминава през Суецкия канал, който е важен източник на приходи в чуждестранна валута за Египет. Блокирането на морския път е струвало на канала около 14-15 милиона долара на ден, посочва Ройтерс.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, диалогът продължава

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев на..

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги, кръгли маси с журналисти и външни лица да се случват само с мотивирани искания на председателя на..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни, като подчертава, че ядрените съоръжения никога не трябва да бъдат мишена във..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската противовъздушната отбрана е свалила три дрона над град Исфахан. В резултат на съобщенията за израелския удар..

публикувано на 19.04.24 в 09:39
Министерство на земеделието

Николай Вълканов за смяната на земеделския министър: Причината са изборите. Важно е кой отпуска парите

"По всяка вероятност причината са изборите. Земеделското министерство разпределя значителен финансов ресурс. Предстои изплащането и т.нар. украинска помощ, която бе договорена – в размер на 250 милиона. За нея беше ясно, че не са заделени средства от редовния кабинет, който подаде оставка през март. От политическа гледна точка ще е важно не само..

публикувано на 19.04.24 в 09:33
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни експерименти и демонстрации щандове на фирми и партньори от минерално-суровинната индустрия. Ще има и..

публикувано на 19.04.24 в 09:16
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за БНР той припомни, че е внесъл подобно законодателно предложение, но: " Всички политически..

публикувано на 19.04.24 в 08:48