Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради нови случаи на тромби Берлин спря ваксинацията с „АстраЗенека“

| обновено на 30.03.21 в 22:21
Снимка: БГНЕС

Германската провинция Берлин спря временно използването на ваксината на "АстраЗенека" срещу Covid-19 при хора под 60 години заради информации за образуване на кръвни съсиреци.

Главният здравен експерт на Берлин Дилек Калаяджъ заяви днес, че решението е взето като предпазна мярка преди среща на представители от всички 16 германски провинции.

По-рано германският Институт за оценка на сигурността на ваксините „Паул Ерлих“ съобщи, че е регистрирал нови случаи на необичайни тромби, довели до смърт след поставяне на ваксината на „АстраЗенека“. 

Става дума 31 случая, като 29 са жени, а двама - мъже. Починали са девет души.

Всички смъртни случаи, с изключение на два, са настъпили при жени на възраст между 20 и 63 години.

При 12 от пациентите кръвната картина е показала необичайно ниско ниво на тромбоцити. 

Досега Германия е ваксинирала 2,27 милиона души с оксфордския препарат.

Две държавни болници в Берлин - Charite и Vivantes, спряха ваксинирането на жени под 55 години с ваксината срещу Covid-19 на „АстраЗенека“ и Оксфордския университет.

И от двете берлински болници заявиха, че мярката е само предпазна и че не са открити усложнения при нито една от хилядите ваксинации, които са били приложени на място.

Германски здравни експерти експерти препоръчват ваксината на "АстраЗенека" да бъде използвана само за хора над 60-годишна възраст. Своето решение Германският комитет по ваксините е взел въз основа на наличните данни за появата на редки, но много сериозни тромбоемболични странични ефекти".

Междувременно немското новинарско списание Focus Online съобщава, че Постоянният комитет за ваксинация в Германия (STIKO) ще препоръча прилагането на ваксината на "АстраЗенека" само при мъже и жени на възраст над 60 години.

Focus Online цитира информация от "Аугсбургер Алгемайне" (Augsburger Allgemeine), в която се казва, че изданието е видяло проект на документ на Германската комисия за ваксинация.

"Въз основа на наличните в момента, но все още ограничени доказателства, и отчитайки настоящата пандемична ситуация, STIKO препоръчва да се използва ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca за хора над 60-годишна възраст“, гласи документът на комисията.

Този ход идва след подобно решение на здравните власти в Канада от вчера, когато те препоръчаха ваксината на "АстраЗенека" да не се прилага при хора под 55-годишна възраст на фона на опасения, че може да доведе, макар и рядко, до сериозни случаи на образуване на кръвни съсиреци.

Досега в Германия са направени 2 698 246 ваксинации с „АстраЗенека“, показват данни на института Робърт Кох.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ваксината на AstraZeneca е преименувана на Vaxzevria

Covid-ваксината на англо-шведската компания AstraZeneca е преименувана на Vaxzevria на 25 март, според уебсайта на Европейската агенция по лекарствата (EMA). Порталът на Шведската агенция за медицински продукти посочва, че това няма да..

публикувано на 30.03.21 в 13:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наместник-председателят на Св. Синод Врачанският митрополит Григорий обявява Патриаршеския избирателен църковен събор за открит.

Патриаршеският църковен събор избира нов патриарх

Започна Патриаршеският църковен събор, който днес трябва да избере новия водач на Българската православна църква. Претенденти за поста са трима митрополити - Григорий, Даниил и Гавриил, а кой от  тях ще заеме мястото на починалия през март тази..

публикувано на 30.06.24 в 09:09

Втори тур на изборите за кмет на севлиевското с. Батошево

В севлиевското село Батошево днес се провежда втори тур на извънредните избори за кмет. На първия тур на извънредните избори за кмет в Батошево се явиха четирима кандидати. 303-ма жители на селото с гласовете си изпратиха на балотаж Недьо Маринов..

публикувано на 30.06.24 в 08:16

Без напредък в преговорите за примирие между Израел и "Хамас"

Няма напредък по преговорите за примирие в Ивицата Газа, заяви високопоставен член на палестинската групировка "Хамас". Според Осама Хамдан представената от Вашингтон нова формулировка за част от израелското предложение за прекратяване на..

публикувано на 30.06.24 в 08:10
Володимир Зеленски

Киев отхвърли твърденията на Беларус, че Украйна дестабилизира общата граница

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова за предоставяне на оръжия с голям обсег на страната му, след като при руски ракетен удар в Запорожка област загинаха седем души. "Нашите градове и общности ежедневно страдат от подобни руски..

публикувано на 30.06.24 в 08:01

Франция избира парламент

Три седмици след разпускането на Националното събрание Франция избира предсрочно нов парламент. Вотът може да промени изцяло политическия пейзаж при победа на крайната десница. Французите са отново призовани до урните и според проучванията ще..

публикувано на 30.06.24 в 07:54
Патриаршеска катедрала „Свети Александър Невски“

Промени в движението в центъра на София заради Патриаршеския църковен събор

Столичната полиция обяви специален режим за охрана и регулиране на пътното движение във връзка с провеждането на Патриаршеския избирателен църковен събор и избора на патриарх на Българската православна църква. От 12.00 часа пространството..

публикувано на 30.06.24 в 07:25

Северняшката сватба е кулминация в програмата на Националния фолклорен събор "Леденика"

Днес поляната край пещерата "Леденика" ще се превърне в своеобразна ритуална зала, в която Теодора и Михаел ще узаконят 8 годишното си съжителство със старинен сватбен ритуал. Северняшката сватба е кулминация в програмата на Националния..

публикувано на 30.06.24 в 06:42