Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веска Събева: Хората с увреждания се страхуват да гласуват дори с подвижна секция

Техният вот на тези избори няма да бъде чут

Снимка: facebook.com

„При повечето избори досега се е създавала възможност за гласуване и на хората с инвалидни колички в секциите, но тази година е различна, защото много от тези хора няма да отидат да гласуват“, каза пред БНР Веска Събева, заместник-председател на Национално представителните организации на и за хората с увреждания.

21 от тези организации отправиха Обръщение към политическите партии, че в предизборните им платформи липсват проблемите на тези хора и пациенти.

„Членове в Асоциацията на родителите на деца с увреждания ми звънят и казват, че няма да подават декларация и за подвижна урна и за възможност за гласуване у дома, защото се страхуват от заразата. Тези хора, които ще обикалят по домовете, макар и облечени в защитни костюми, кутиите, в които ще се гласува, също предизвикват страх у нашите членове, защото те са и с много придружаващи заболявания, хронични, а в хода на пандемията стана ясно, че те най-често имат летален изход при заразяване с Covid-19“, поясни Събева.

По думите ѝ тази подвижна урна може да се ползва само от самия човек с увреждане, но не и от неговия близък, който се грижи за него. За да не се наруши тайната на вота.

sofia.bg„В което не виждам логика, защото, ако този асистент или близък трябва да го отведе в секция, той така или иначе му помага какво да направи, ако пък самият асистент е под карантина, то човекът с увреждане пак е лишен от правото на глас. За тези неща не е помислено и някак хората не се сещат за тези нужди и подкрепа“, посочи още Веска Събева.

Според нея в бъдеще трябва да се помисли, ако този път не стане, как да бъде чут и гласът на хората с увреждания, доколко този глас се отчита и как те ще могат да гласуват. На този етап не може да се твърди нито едно, нито друго, защото хората под запрещение от години са лишени от изразяване на вот, каза Събева.

Има нужда от дебат по тези теми в обществото, защото това са реални големи препятствия за тези хора, макар на другите да им изглежда маловажно. Защото хората с увреждания не са само очакващите помощи, това са лица, които имат възможности, искания, желания, на тях трябва да им се помогне, за да получат самочувствието, че те също участват в живота на своята страна.

Събева очаква съпричастност към техните проблеми. По думите ѝ машинното гласуване улеснява част от хората с увреждания. Ако имаше дистанционно и електронно гласуване, още повече би улеснило гласуването на тези хора. По отношение на машините още миналата година от организацията са поискали от ЦИК да има говореща програма, за да може незрящите хора също да гласуват и да се спази тайната на вота, поясни председателят на Асоциацията на родителите на деца с увреждания.

Още по темата - в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16