Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

144 сигнала за нарушения, свързани с предстоящите избори

| обновено на 01.04.21 в 14:27
Снимка: архив

Над 140 са сигналите които до момента са подадени в МВР за нарушения във връзка с предстоящите избори. 34 са задържаните с полицейска мярка лица.

Над 20 хиляди са полицаите и близо 800 пожарникарите, които са ангажирани с охраната на изборите у нас.

Част от сигналите, които са получени до момента в МВР са неистински, но по други се работи, като е установено, че имат отношение към нарушения и са сериозни, обясни старши комисар Тодор Гребенаров - заместник-директорът на Националната полиция.

„Към момента има подадени 144 сигнала за нарушения на изборните правила. По 163 преписки се извършват предварителни проверки под наблюдението и указанията на наблюдаващи прокурори. Образувани са 14 досъдебни производства за престъпление по чл. 167, 8 и 9 от НК. Задържаните с полицейско задържане лица са 34“, каза той.

По думите на Гребенаров общо профилактираните лица към настоящия момент са 1 053,  които са предупредени писмено с протокол.

От вътрешното министерство обясниха още, че предстои още работа около устройствата за машинно гласуване и секциите, в които те щ есе намират.

„Всички секции, които имат над 299 избиратели, следва да имат машини. Общата бройка на машините, които ще бъдат доставени до секциите, е 9394“.

Сериозен брой полицаи са ангажирани в охраната на вота.

„Общо над 20 000 служители на МВР ще участват в охраната на 7026 места с 11 983 секции на територията на цялата страна“, каза Тодор Гребенаров.

„Към настоящия момент е извършено охранително и противопожарно обследване на трите печатници - двете печатници, които изготвят изборните материали и бюлетини и едната печатница, която изготвя печатите за секциите, логистичната база, където се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване, всичките 31 РИК плюс местата по общините, където ще се съхраняват изборните книжа и материали до 3 април“, каза още той.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

НС изслушва икономическия министър за възможна безстопанственост в дружества на МИИ

Очаква се Народното събрание да изслуша служебния икономически министър Петко Николов относно публична информация за възможна безстопанственост в подопечните на дружества на Министерство на икономиката и индустрията. Освен него очаква се по време на парламентарния контрол на депутатски въпроси да отговарят още петима министри - на регионалното..

публикувано на 09.08.24 в 08:19

Пожарът в западната част на Славянка е ограничен, опасността от навлизане на огъня от Гърция остава

Пожарът в западната част на планината Славянка е ограничен, но опасността от навлизане на огъня от гръцка територия остава. Около 100 служители на пожарната, горските стопанства и военнослужещи от рано сутринта работят по доизграждане на просеката до граничната бразда, за да не допуснат разширяване на пожара на наша територия. Очаква..

публикувано на 09.08.24 в 08:13

Заявка за регистрация на марка "ДПС" е постъпила в Патентното ведомство

Заявка за регистрация на марка "ДПС" е постъпила в Патентното ведомство. За първи път от там потвърждават това в отговор на запитване на БНР. Институцията обаче, не съобщава от кого е заявена марката. От Патентното ведомство описват заявената марка като комбинация от словестни и фигуративни елементи и уточняват, че цялостното..

публикувано на 09.08.24 в 08:06
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп готов за тв дебат с Камала Харис

Бившият президент и настоящ кандидат на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп се съгласи да вземе участие в дебат по телевизията с вицепрезидента и кандидат на демократите Камала Харис на 10-ти септември. Съгласието на Доналд Тръмп да се яви на дебат с Камала Харис по телевизия ABC беше дадено по време на пресконференция в имението му..

публикувано на 09.08.24 в 08:01
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Израел се съгласи за подновяване на преговорите за спиране на огъня в Газа

Израел се е съгласил на подновяване на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа на 15 август - по настояване на Съединените щати, Катар и Египет, предадоха световните агенции. По-рано посредници от страните призоваха Тел Авив и групировката "Хамас" да се срещнат на тази дата, за да финализират споразумение за примирие и..

публикувано на 09.08.24 в 07:52
Донецк, февруари 2024 г.

Най-малко четирима убити при руски обстрел в Донецка област

Най-малко четирима души са били убити при руски обстрел в украинската Донецка област, предаде Ройтерс. Областният губернатор Вадим Филашкин съобщи за най-малко две жертви при стрелба срещу жилищен район в Константинивка, западно от Бахмут - град, който премина в руски ръце преди година след месеци на тежки битки. По-късно Филашкин съобщи за още..

публикувано на 09.08.24 в 07:48

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в нашата страна. Изгасен беше пожарът в село Джулюница, община Лясковец. Няма пострадали хора...

публикувано на 09.08.24 в 07:36