Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината на Pfizer/BioNTech е високоефективна поне за 6 месеца

Ваксината е 100% ефективна и срещу южноафриканския варинат на Covid-19

Снимка: БГНЕС

Компаниите Pfizer Inc. и BioNTech SE обявиха в четвъртък, че последно проучване показва, че тяхната ваксина срещу Covid-19 е "високоефективна" поне за шест месеца.

Pfizer Inc. и германският ѝ партньор BioNTech представиха резултати от последно проучване, които показват, че шест месеца след подставяне на втората доза на тяхната ваксина срещу коронавируса - BNT162b2 се потвърждава нейната висока ефективност и липса на сериозни опасения за безопасността.

Компаниите заявиха, че анализ на 927 потвърдени симптоматични случая на Covid-19 показва, че ваксината има 91,3% ефективност срещу заболяването, измерена от седем дни до шест месеца след втората доза. Повечето от тези 927 случая на Covid-19 са били на пациенти, получили плацебо при първоначалното изпитване на ваксината на двете компании.

Те също така посочиха, че ефикасността на ваксината за предотвратяване на тежки Covid заболявания е 100%, според дефиницията за критични случаи на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC), и 95,3% - според интерпретацията на Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Pfizer и BioNTech добавиха, че не са наблюдавали никакви "сериозни опасения, свързани с безопасността на ваксината".

Докато новият общ коефициент на ефикасност от 91,3% е по-нисък от първоначално отчетените 95% през ноември при проучването сред 44 000 души, от тогава насам редица варианти на коронавируса станаха по-разпространени по целия свят.

Ваксината също така се оказа 100% ефективна за предотвратяване на случаи на Covid-19, когато тя се използва срещу т.нар. южноафриканския вариант, който е по-заразен от оригиналния коронавирус. От двете компании обаче допълват, че броят на участниците в изпитването в Южна Африка, където този вариант е най-силно разпространен, са относително малко - 800 души.

Експертите по света се притесняват, че новите варианти могат да се окажат по-устойчиви на ваксините, спечелили разрешение за спешна употреба от регулаторните лекарствени органи.

Pfizer и BioNTech заявиха, че сега са оценили безопасността на ваксините при повече от 44 000 участници на възраст 16 и повече години, като повече от 12 000 ваксинирани участници са имали поне шестмесечно проследяване след втората доза.

"Тези данни потвърждават благоприятния профил на ефикасност и безопасност на нашата ваксина и ни позиционират да подадем заявление за лиценз за биологични продукти до FDA на САЩ“, заяви главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла. Досегашното разрешение за ваксината на Pfizer/BioNtech в САЩ беше за използването ѝ за спешна употреба (т.е. временен лиценз).

Данните от проучването "предоставят първите клинични резултати, че ваксината може ефективно да предпази от циркулиращи в момента варианти, което е ключов фактор за достигане на колективен имунитет и прекратяване на тази пандемия за световното население", посочи в отделно изявление главният изпълнителен директор на BioNTech Угур Шахин.

Преди дни беше оповестено проучване, според което ваксината на Pfizer/BioNTech и тази на компанията Moderna вече са ефективни на 80% две или повече седмици след поставяне на първата доза.

В сряда пък двете компаниите заявиха, че тяхната ваксина е на 100% успешна при защитата от коронавируса на деца на възраст между 12 и 15 години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борбата с вирусния хепатит - ключова за намаляване на случаите на рак на черния дроб

Справянето с вирусния хепатит е ключова мярка за намаляване на случаите на рак на черния дроб. Това подчертават от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който е днес. Хроничният хепатит, причинен от заразяване с хепатит В и С, е сред основните рискови фактори за рак на черния..

публикувано на 28.07.24 в 04:58

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01