Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за проф. Дина Шнайдерман

Дина Шнайдерман
Снимка: БГНЕС

На 28 март се навършиха 90 години от рождението на проф. Дина Шнайдерман - една от най-високоценените цигуларки от втората половина на ХХ век.

Родена е в Одеса, в еврейско семейство. На 4-годишна възраст е приета в школата за даровити деца на Столярски. Продължава обучението си в Музикалното училище в Санкт Петербург е още с първите си концертни изяви прави впечатление с техническите си умения и задълбочено музициране. Още преди да е завършила Московската консерватория, където се обучава в класа на проф. Давид Ойстрах, тя е поканена за солистка на Ленинградската филхармония.

На Младежкия фестивал в Берлин през 1951 г. Дина Шнайдерман е заедно с българския виртуоз Емил Камиларов и четири години по-късно двамата стават семейство, а в България свирят под името Дуо "Дешка". Концертират с успех в цяла Европа. Панчо Владигеров създава Концерт за цигулка и оркестър №2 специално за Шнайдерман.

След две десетилетия активна работа и принос в развитието на музикалната култура у нас, забраняват на Шнайдерман и Камиларов както преподавателската дейност в Музикалната академия, така и да изнасят концерти. През 70-те години семейството се установява в Швеция. Дина Шнайдерман преподава в музикалните академии към Университетите в Гьотеборг и Упсала, изнася концерти, майсторски класове и участва в журита на престижни конкурси. За изключителния ѝ принос към шведската култура и общество цигуларката е наградена със златен медал „Илис Кворум“.

Един от важните моменти в кариерата й е предоставянето на цигулката на Паганини за серия концерти, предавани от над 150 радиостанции по света.

През 1997 г. е удостоена с почетното звание Доктор хонорис кауза на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София, а няколко години по-късно именитата цигуларка и педагожка е наградена с орден „Стара планина“ - първа степен. През 2011 г. учредява Международния музикален фестивал и конкурс за млади цигулари „Проф. Емил Камиларов“, който се провежда в София. Отива си от света на 9 август 2016 г. в Упсала, Швеция.

Чуйте още интересни подробности от биографията й, както и нейно изпълнение в дуо с пианистката Милена Моллова - в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Art Projects - градският център като сцена за изкуство в публична среда

От 10 до 18 юни се проведе фестивалът Sofia Art Projects с мотото “Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии".  В него участваха 11 чуждестранни и български артисти и куратори. Фестивалът се проведе в Ларгото в София. Това е доста радикален опит да се покаже изкуство в публична среда , коментира пред БНР кураторът Весела Ножарова...

публикувано на 22.06.21 в 06:31

XPOME - историята на две десетилетия графити шедьоври

Под този текст можете да чуете целия разговор с ХРОМЕ, включително с какви флакони се рисува първоначално, историята на някои от култовите му парчета, за рисуването в Камбоджа и графити туризма, откъде идва името на крюто LPG и други.  Графитите са най-достъпното изобразително изкуство, независимо дали го разбирате или одобрявате в различните му..

обновено на 21.06.21 в 13:16
Минко Ламбов

Детски мюзикъл по приказката “Дивите лебеди”

„Мюзикълът е писан още 2016 година, но сега излиза като премиера“, каза пред БНР композиторът и диригент Минко Ламбов за детския мюзикъл по “Дивите лебеди” на Ханс Кристиан Андерсен. В тандем с либретото на Ана Топалова те поставят на българска сцена за първи път мюзикълът за деца по приказката на Андерсен. Това става на Деня на детето в Общински..

публикувано на 21.06.21 в 10:23
Изложба

Изложба на оригами в Плевен

В Плевен показват древното японско изкуство на оригами. В общинската галерия Арт Център 3 „Творителница „О'писменехь“ за първи път в изложба Орлинка Пенчева излага над 300 свои оригами на фигури чрез сгъване на хартия без употреба на лепило и ножица. Всичко в Арт Център 3 е неочаквано и предизвикателно, в основата на идеите в галерията е..

публикувано на 20.06.21 в 11:27

Образователно ателие за деца в Музея за съвременно изкуство

В 14 часa днес в Музея за съвременно изкуство отваря врати образователно ателие за деца на възраст между 6 и 12 години. Проявата е в рамките на изложбата на Светлана Мирчева, а децата ще нарисуват своите впечатления и ще имат възможността да ги споделят с автора.

публикувано на 19.06.21 в 13:41

Театърът на НБУ потегля на турне

Днес театърът на Нов български университет тръгва на турне. В инициативата „Пътуваща следа“ студентите и преподавателите от департамент „Театър“ в университета ще представят едни от най-емблематичните си постановки. Предвиден е и уъркшоп по най-новите театрални методи като „Плейбек“ и „Форум театър“, както и срещи с ученици и артисти...

публикувано на 19.06.21 в 13:32

Михаил Михайлов показва рисунки, инсталация, обекти и пърформанс

Изложбата Self-brainwashing на Михаил Михайлов е подредена в Plus 359 Gallery в София и можете да я видите до 26 юни.  „В изложбата са изложени рисунки, инсталация, обекти и пърформанс, но основна е темата, с която се занимава изложбата, и това е възприятието на реалността и манипулацията на това възприятие“, каза за БНР Михаил Михайлов...

публикувано на 18.06.21 в 14:13