Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1/3 от гермаците - доволни от мерките на правителството в борбата срещу Covid-19

Германският канцлер Ангела Меркел по време на мирната конференция в Берлин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Едва една трета от гермаците да доволни от правителството на Меркел в борбата срещу пандемията, сочат резултати от социологическо допитване, публикувано днес. 

Точно преди година германците стояха като един зад правителството при обявяването на първата карантина. Днес две трети от тях смятат, че Германия не се справя добре. Противно на очакванията, недоволството не е продиктувано от наложените ограничения, а от това, че не са още по-строги. Според всеки втори анкетиран карантината по Великден е трябвало да бъде по-строга. В същото време всеки пети германец смята да не се придържа напълно към мерките и планират празнуване на Великден както със семейството, така и с приятели. 76 процента от анкетираните обаче са заявили, че няма да нарушават ограниченията.

Спорен остава за германците въпросът, дали решенията за ограничаване на контактите и за затваряне на училища и магазини трябва да се взимат централно от федералното правитество или от местните власти в зависимост от заболеваемостта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големият пожар в Гърция взе жертва

Продължава борбата с огнената стихия в област Атика, където пожара взе жертва. Днес рискът за нови пожари остава висок. Гръцките пожарникари работят заедно с колегите им от европейските страни, които пристигнаха в рамките на европейската помощ на Гражданска защита. Пожарните огнища са много,вятърът разпалва нови,казаха огнеборците тази..

публикувано на 13.08.24 в 08:43
адв Деница Любенова

Адв. Деница Любенова: Училищният законопроект тотално игнорира съществуващата действителност

Президентът ще наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование , смята адв. Деница Любенова – директор на правната програма на организацията "Действие". Вчера неправителствени организации внесоха такова искане в президентството, като събраните подписи в подкрепа на инициативата са над 7000. Повод за това са..

публикувано на 13.08.24 в 08:41

Станимир Миланов: Наслагва се мантрата, че МВР влияе върху изборния процес!

На политически пожар се пече настоящият служебен кабинет.   Не бяхме на протестите, обясни Станимир Миланов, зам.-председател на Синдикат "Огнеборец".  "Нашето задължение е да следим за спазване на социалния диалог и да защитаваме правата на нашите членове. През последните дни се наслагва една мантра, че МВР влияе върху изборния..

публикувано на 13.08.24 в 08:30

Обсъждат планирането в областта на инфраструктурата в Плевен

На планирането в областта на инфраструктурата е посветена среща, която ще се проведе днес в Плевен.  Акцент в разговорите ще бъде проектната готовност на Агенция "Пътна инфраструктура" за изпълнение на приоритетни проекти. Народният представител Кирил Тодоров ще представи отговора на Регионалното министерство, свързани с обходния  път,..

публикувано на 13.08.24 в 08:11
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Силите на Киев контролират 1000 кв. километра руска територия

Украинският главнокомандващ заяви, че силите на Киев контролират 1000 кв. км руска територия. Олександър Сирски каза, че Украйна продължава да "провежда настъпателна операция в района на Курск" седем дни след началото й. Това е най-дълбокото трансгранично настъпление на Киев, откакто Москва започна пълномащабната си война срещу Украйна през..

публикувано на 13.08.24 в 08:00
Откриване на президентската кампания на Доналд Тръмп в Айова, 6 януари 2024 г.

Тръмп откровен пред Мъск в "Х": Ще имаме най-добрия "Железен купол" в света

Ще имаме най-добрия "Железен купол" в света. Защото е необходим само един маниак, за да започне нещо". Това каза бившият президент на САЩ и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп в интервю за милиардера и предприемач Илон Мъск в социалната мрежа "X". Разговорът продължи над 2 часа и беше едно от най-очакваните събития в последните дни и заради..

публикувано на 13.08.24 в 07:43
Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Дипломатически усилия за намаляване на напрежението в Близкия изток

Американският президент Джо Байдън е обсъдил с лидерите на Франция, Германия, Италия и Великобритания възможностите за намаляване на напрежението в Близкия изток.   В съвместно изявление, публикувано от Белия дом, петимата лидери подкрепят призива на Съединените щати, Катар и Египет за подновяване на преговорите за прекратяване на огъня в Газа и..

публикувано на 13.08.24 в 02:34