Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В деня за размисъл - размисли за мотивацията за гласуване и изборната кампания

Снимка: Ани Петрова

Днешният ден - 3 април, е определен за размисъл преди парламентарния вот в неделя. Дванадесетокласниците Елена Захариева и Теодор Балтов ще упражнят за първи път правото си на глас на предстоящите избори.

"Човек гласува за тази личност или партия, на която има най-много доверие да взима решения, които биха му повлияли много в бъдеще. Считам, че е граждански дълг, защото това е държавата, в която живеем и трябва да използваме правото си да участваме в решаването на нейната съдба", каза Елена Захариева.

"Чрез гласуването си упражнявам демократичното си право да участвам в решенията за своето бъдеще", допълни Теодор Балтов. 

Значението на гражданската активност за упражняване на правото на вот подчертава и студентката по икономика Василена Рашкова, която през 2021 година ще гласува за първи път.

"Всеки глас е от значение - както моят, така и този на някой друг съгражданин, може да се окаже решаващ. Смятам, че за да пребъде една държава всичко се свежда до нашата заинтересованост за нейното развитие. Гласуването се оказва наш граждански дълг за развитието на страната".

Над 99 хиляди младежи имат право да гласуват за първи път на предстоящите парламентарни избори, съобщиха за  "Хоризонт" от дирекция "Гражданска регистрация" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Предизборната кампания не е впечатлила избирателите, споделят столичани.

"Никой не го е грижа за мен и за теб";

"Дай Боже за вас младите да дойдат по-добри времена";

Други споделиха, че ще прекарат деня за размисъл в парка:

"Обикновени занимания, разходка, четене на вестник преди обед, на някоя книга следобед".

"Ще размишлявам за това какво зад думите на кандидата стои като истина и какво е казано с цел победа".

"Дали въобще да гласувам".

"Един ден (специално отделен за размисъл - бел. ред. )не е необходим, не е достатъчен да се вземе решение, който е искал, вече е взел своето решение".

"Нищо за размисляне няма в този ден".

"Според мен на доста ниско ниво премина, както всеки път, тази кампания. Едни и същи лозунги, които ги слушаме от много години. Обещания, които са в повечето случаи популистки и без никакво задълбочаване".

"В тази държава изобщо не се котира мисленето, никакъв размисъл".

"Мисля, че тяхната мисъл е еднопосочна, те мислят само за това да привлекат вниманието и да бъдат подкрепени от избирателя, защото това е единственият ден на четири години, в който те молят за нашето внимание".

Репортажите можете да чуете в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16