Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция: По-висока избирателна активност, мнозина идват отдалеч въпреки локдауна

Изборната секция в Моасак не отвори, сънародниците ни могат да упражнят правото си на глас в най-близката секция в Тулуза

| обновено на 04.04.21 в 17:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция сънародниците ни са активни на изборите, дори предвид новите строги противоепидемични ограничения. Пътуването до секциите е разрешено от френските власти.

Пред посолството ни в Париж започна да се трупа опашка още в първия час на вота, но гласуването върви сравнително бързо и спокойно, както свидетелстват вече достигналите до урните.

До преди обед чакането беше двайсетина минути, разбира се, при строго спазване на санитарните мерки, отбелязва кореспондентът на БНР във френската столица.

До следобедните часове над хиляда наши сънародници бяха отишли до урните в трите избирателни секции в посолството ни в Париж. Опашката отпред се простира и на съседните улици, чакането е между час и час и половина. Такава е информацията и за секциите в другите френски градове. В  Тулуза гласоподавателите са двойно повече от тези на последните парламентарни избори, каза пред  "Хоризонт" Любомир Гаврилов, председател на Френско-българския форум и наблюдател:

"Очакваме допълнителни избиратели от една близка до нас избирателна секция в китното френско градче Моасак. Там секцията не беше отворена, защото не получи до последно разрешение от префектурата. Не знаем в колко ще завършим, но ако дойдат избиратели от Моасак, ще има по-сериозни опашки“. В Тулуза гласуването преминава спокойно, посочи още Гаврилов.

Мнозина идват отдалеч – въпреки действащия от снощи локдаун в цялата страна френските власти дадоха статут на изключение за българските граждани, които могат да се придвижват, независимо от разстоянието до изборните секции.

Важно е обаче да носят правилно попълнена атестация за излизане по административни причини, български личен документ и удостоверение за адрес във Франция. Вчера консулският отдел беше по изключение отворен за получаване на готови лични документи.

18 на брой, секциите във Франция за тези избори са повече от предишните години – освен в най-големите градове, където откриването им вече е традиция, за първи път има открити секции в Рен Туар и Ансени.

Сънародниците ни в Моасак могат да упражнят правото си на глас в най-близката секция в Тулуза, съобщи МВнР.

ЦИК ни уведоми с писмо за взето решение за затваряне на изборната секция в Моасак, Франция и незапочване на изборния ден след категоричната забрана от страна на местната префектура, огласена късно вчера, съобщиха от МВнР.

По информация на посолството ни в Париж, най-близката секция, в която сънародниците ни в Моасак биха могли да гласуват, е тази в Тулуза. Тя се намира на адрес: La Chapelle Saint-Michel 18, GrandeRue Saint Michel, 31400 Toulouse.

Снощи на председателя на секционната избирателна комисия в Моасак бе връчена забрана от префектурата за провеждане на изборите, обяснена със строгите мерки срещу коронавируса.

По информация на дипломатическите и консулските ни представителства зад граница, всички останали изборни секции в чужбина са отворили.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков продължават смело да се съпротивляват на постоянните руски бомбардировки. Вашата смелост изисква..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по споразумението за прекратяване на огъня срещу заложници в Ивицата Газа засега са приключиха без споразумение,..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна "Има тежки сражения по цялата фронтова линия", заяви Зеленски в публикация в социалните мрежи,..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда в Болоня – един от символите на града Дарението е от 1 милион евро. Дело е на Ерик Шмид - бивш..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители. Русия с атака в Харковска област Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското..

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом, президентът Джо Байдън разрешава "предоставянето на отбранителни продукти и услуги на Министерството на..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат село Константиново и харманлийското..

публикувано на 10.05.24 в 19:50