Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обяснение за комбинацията кръвни съсиреци-ниски тромбоцити след "АстраЗенека" е имунният отговор

Европейската агенция по лекарствата посочва кога да потърсите спешна медицинска помощ през седмиците след инжектирането

Ваксината срещу Covid-19 на компанията „АстраЗенека“ има възможна връзка с много редките случаи на необичайни кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити, заяви европейският регулатор по лекарствата (ЕМА), цитиран от БГНЕС.

Агенцията потвърждава, че общият риск-полза остава положителен.

Комитетът по безопасност на EMA (PRAC) заключи днес, че необичайните кръвни съсиреци с ниско ниво на тромбоцити трябва да бъдат определени като много редки нежелани реакции от Vaxzevria (новото наименование на ваксината AstraZeneca). При достигане до заключението си комисията е взела предвид всички налични в момента доказателства, включително съветите на експертна група.

EMA отбелязва, че досега повечето от съобщените случаи са регистрирани при жени под 60-годишна възраст в рамките на 2 седмици след ваксинацията.

Хората, получили ваксината, трябва незабавно да потърсят медицинска помощ, ако развият симптоми на тази комбинация от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити. PRAC отбелязва, че кръвните съсиреци се появяват във вените в мозъка (мозъчна венозна синусова тромбоза, CVST), корема (тромбоза на горна куха вена) и в артериите, заедно с ниски нива на кръвни тромбоцити и понякога кървене.

Комитетът е извършил задълбочен преглед на 62 случая на мозъчна венозна синусова тромбоза и 24 случая на тромбоза на горната куха вена, докладвани в базата данни на ЕС за безопасност на лекарствата (EudraVigilance) към 22 март 2021 г., 18 от които са фатални.

Случаите в резултат на спонтанно докладване в Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Великобритания, където около 25 милиона души са получили ваксината срещу Covid-19, са свързани с риск от хоспитализация и смърт.

Съобщаваната комбинация от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е много рядка и общите ползи от ваксината за предотвратяване на Covid-19 надвишават рисковете от странични ефекти. Научната оценка на EMA подкрепя безопасното и ефективно използване на ваксините срещу Covid-19, посочват от европейският лекарствен регулатор.

Сред възможните правдоподобни обяснения за комбинацията от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е имунният отговор, водещ до състояние, подобно на това, което се наблюдава понякога при пациенти, лекувани с хепарин (индуцирана от хепарин тромбоцитопения, HIT – понижен брой тромбоцити).

PRAC е поискал нови проучвания и информация за изменения на текущите случаи, за да предостави повече информация и ще предприеме всички необходими допълнителни действия.

Комитетът подчертава значението на бързото специализирано медицинско лечение. Когато признаците на кръвни съсиреци и ниско ниво на тромбоцити са идентифицирани и лекувани навреме, здравните специалисти могат да помогнат на засегнатите за тяхното възстановяване и за избягването на усложнения.

Vaxzevria е една от четирите ваксини срещу Covid-19, разрешени в ЕС.

EMA ще продължи да наблюдава безопасността и ефективността на ваксината и да предоставя на обществеността най-новата информация, отбелязват от регулатора.

Във връзка с образуването на кръвни съсиреци, Европейската агенцията по лекарствата предоставя информация, според която трябва да потърсите спешна медицинска помощ незабавно, ако имате някой от следните симптоми през седмиците след инжектирането: задух, болка в гърдите, подуване на краката, постоянна коремна болка, неврологични симптоми, като тежко и продължително главоболие или замъглено зрение, малки кръвни петна под кожата извън мястото на инжектиране.

Говорете с вашия медицински специалист или се свържете със съответните национални здравни органи, ако имате въпроси относно инжектирането във вашата страна, посочват в заключение от ЕМА.

Междувременно регионалният здравен съвет на испанския регион Кастилия и Леон обяви, че временно е спряна употребата на ваксината на „АстраЗенека“.

Здравните власти съобщиха, че ще изчакат официалното изявление на Европейската агенция по лекарствата има ли връзка между ваксината и тромбоемболични събития при някои пациенти, третирани с препарата.

Европейската комисия заяви още, че недостигът от ваксини на компанията „АстраЗенека“ е глобален проблем, а не проблем между ЕС и Австралия.

Коментарът идва след искането на Австралия, съюзът да изнесе дози от ваксината на Оксфорд и „АстраЗенека“.

Според правителството в Канбера Брюксел  е блокирал доставките, но от там твърдят, че „АстраЗенека“ не е поискала нови разрешения за износ за Австралия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни представители от "БСП за България". "Беше внесено искането за оставката на Росен Желязков с..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев: "Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система. Най-доброто решение е да се подобри събираемостта на вноските, смятат 41% от анкетираните. Половината от..

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил Алипиев по време на блиц контрол в парламентарната Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 19:29