Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българската антарктическа експедиция в очакване на ледоразбивача "Агилес"

Снимка: Теодосий Спасов

Шестимата полярници от 29-та българска антарктическа експедиция вече повече от месец работят на база "Свети Климент Охридски" в изпълнение на задачите от Националната програма за полярни изследвания. Трябваше тези дни да потеглят от Антарктида към България на борда на чилийската антарктическа флота - ледоразбивачът "Агилес". Заради заболели от Covid-19 членовe на екипажа корабът не отплава на 3 април от пристанището на Пунта Аренас. Създалата се екстремна ситуация с карантината на кораба принуди полярниците да останат още половин месец на базата в настъпващата антарктическа зима при ограничени продукти и гориво.

Кога най-рано ледаразбивачът "Агиле" с ще пристигне при българските полярници?

"По последна информация вчера се очакваше да тръгне от Пунта Аренас, но все още нямаме положителна информация за това нещо. Очакваме да се обадят, но при положение, че е имало карантина на борда, не се знае дали ще успеят да тръгнат. Същевременно продължаваме да изпълняваме програмата, която ни е поставена, нямаме свободно време за почти нищо", каза в предаването "Хоризонт до обед" Йордан Тодоров, ръководителя на експедицията.

Той съобщи, че е имало дни, в които температурата е падала до минус 10 градуса, ветровете са били над 100 километра в час.

"В момента температура е около минус 4-5 градуса. Денят е доста къс, слънцето е много ниско и не можем да ползваме с пълен потенциал соларните панели, които поддържаме за електричество и се налага да включваме генератор".

Антарктида             Снимка: БГНЕС

Енергетикът на базата Петър Сапунджиев коментира за БНР, че соларната система на базата е най-ефективна през летните месеци и тъй като слънцето е много ниско, "не можем да разчитаме основно на нея и затова сме и организирали режим на използване на генераторите".

"Имаме ограничено количество дизелово гориво и затова използваме генераторите, за да зареждаме нашите акумулаторни банки сутрин за няколко часа. Това зареждане стига за целия ден, след това вечер повтаряме операцията отново и така имаме електрическа енергия през цялото време. Организирали сме режим на използване - например интернет връзката я прекъсваме през нощта, за да пестим енергия. Важна част от нашето оборудване са електрически нагреватели, които са инсталирани в тръбите, с които захранваме вода в нашата база. Ако тези нагреватели не работят, водата замръзва през нощта и затова е много важно да поддържаме в добро състояние тези тръби, да имаме възможност да ги отопляваме".

Д-р Атанас Пелтеков каза за "Хоризонт", че екипът показва добър физически и психически дух.

"Физическата активност се поддържа относително лесно, защото базата има доста голям брой физически дейности, които трябва да се извършват".

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планираната медицинска част от тази експедиция беше добре обоснована, подплатена с различен тип хранителни добавки:

"Запасите ни са добре балансирани по отношение на основните хранителни групи, витамини и минерали. Ще се справим със ситуацията".

Камен Недков подчерта, че задълженията му са сведени до рутинни задачи.

"Имахме тежка задача да изградим основата на лифтовата станция, която успяхме да изпълним успешно. Следващият етап е за следващата експедиция - изграждане на самия лифт и възможност да започне реалния строеж на новата лаборатория".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата ...

публикувано на 09.04.21 в 17:00

Книга помага на децата в училище да опознаят връстниците си със специални потребности

Книгата "Да се запознаем с различните деца на България" ще стигне до своята публика в средата на април. Книгата е част от инициативата "Да се запознаем", насочена към децата в училище и запознаването им с техните връстници със специални потребности. Автори на идеята са фотографът Анна Йончева и Ваня Тодорова, председател на Фондация "Можем..

публикувано на 09.04.21 в 11:17

Деца доброволци помагат на възрастни хора по проекта „Внуци под наем“

Деца доброволци помагат на възрастни хора във второто издание на проекта „Внуци под наем“, който се реализира на територията на община Мадан. „Основната цел на проекта „Внуци под наем“ е да постави основите на социално предприятие, търсещо работа и реализация на младежи със специални потребности, които преди това ще преминават специални..

публикувано на 08.04.21 в 12:04

Избори до дупка или част от партиите да се прегърнат

И в Кюстендилско, както навсякъде в страната, темата за изборните резултати и това дали ще има правителство, дали предстоят скорошни нови избори, доминира. Дори и измества и епидемията с коронавируса и препълнените Covid отделения в болниците в Кюстендил и Дупница и ваксинирането. Още в деня на вота по селските и кварталните магазини и пред..

публикувано на 08.04.21 в 09:30

Как преживяват в Израел някои от ромите

Подобно на евреите, ромите са били преследвани и избивани по време на Третия райх , също толкова жестоко от Хитлер и съюзниците му.  Искра Декало попаднала на група роми преди 30 години по време на полет за Израел. Повечето от тях се трудели тежко на по 2-3 места и само в събота (почивния ден в Израел) се събирали да пеят и разговарят в..

публикувано на 07.04.21 в 13:18
МБАЛ - Добрич

Ще запомним ли уроците на пандемията

В Световния ден на здравето преглеждаме уроците, които пандемията ни накара да научим. Или поне да прочетем. Covid ситуацията в Добричко е един от красноречивите примери.  През лятото на миналата година Област Добрич влезе активно в новинарския поток , свързан с пандемията от Covid-19. Тогава районът беше един от първите в страната, в които..

публикувано на 07.04.21 в 11:24
Храма на манастира „Възнесение Господне“

Жителите на село Каменци приемат с примирение трудностите

В живописен каньон, заобиколено от стръмни, обрасли с гъсти гори, хълмове и скали се намира село Каменци, община Кайнарджа - Силистренска област. 40 км го делят от областния град, но за да се стигне до там, трябва да се минат още 6 км до село Средище, откъдето да се хване автобус. Било за Силистра, било за Добрич или Варна. В..

публикувано на 06.04.21 в 13:18